Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Z innej beczki, a mianowicie jak sie beda mialy wlasnosci optyczne i AF tego Tamiego do C 400/5.6 na 400mm?
Wiem ze C to stalka ale dla mnie to bedzie wyznacznik wartosci T.
Oczywiscie bede zaraz zakrzyczany, ze trzeba porownac do dlugich zoomow zarowno C 100-400 jak i S 50-500, ale ja mam specyficzne wymagania i stad takie pytanie.
I tak przyjdzie mi poczekac na odpowiedz do momentu rzetelnych testow .
Nie mam zamiaru Cię zakrzykiwać
Z całą pewnością 400L będzie dobrym punktem odniesienia. Przypuszczam, że Tamron może być trochę słabszy, ale jednak swoboda 150-500 i świetna stabilizacja dla wielu będzie wystarczającą rekompensatą.
Dokladnie, przy bardzo dobrym swietle kazde szklo pokazuje na co je stac najlepiej.
Ale juz jest wyzwaniem dla kazdego szkla swiatlo slabe i delikatne. Odleglosc zrobienia zdjecia tez gra duza role, bo na min. odl. ostrzenia bedzie zawsze najlepiej, ale przy srednich i dalekich dystansach juz tak rozowo nie bedzie. Szczegolnie przy slabym swietle wyjdzie szydlo z worka.
Oczywiscie te szklo nalezy porownac do zoomow takich jak C 100-400, N 80-400 czy S 50-500, ale ja czekam na rzetelny test Tamiego i porownanie go do C 400/5.6.
Uwazam jednak ze dla wielu spoterow bedzie to bardzo interesujaca propozycja i alternatywa ze wzgledu na cene jak i wage.
Czas pokaze
Dzisiaj w Łodzi jest taka pogoda, że kupa to mało powiedziane. Zaraz wychodzę się męczyć. Męczyć bo wolałbym poznać maksymalne możliwości szkła a w tych warunkach poznam tylko ich część. Nie da się w takim świetle ocenić choćby maksymalnych możliwości AF-u (bo gorsze światło), jakości obrazka (bo użyję wyższego ISO), ostrości, kontrastów itd. Da się oczywiście powyciągać jakieś wnioski, ale nie będą to wnioski w moim własnym przekonaniu pewne.
Ja to już gdzieś pisałem w kontekście 400/5.6 L
Jeżeli ten zoom zbliży się choć trochę do tej stałki to będę w szoku. Dużym szoku bo wiem jaka jest różnica pomiędzy 100-400L a 400/5.6 L.
Ja będę szczęśliwy, jeżeli jakość optyczna będzie taka jak 100-400L bo to będzie hit na który powinni polować wszyscy mający tylko FF a robiący zdjęcia lotnicze. Np. ja bym wtedy polował. Swoje 100-400 już sprzedałem
Tamron SP 150-600mm VC SP USD vs Canon EF 400mm f5.6L USM http://camahoy.com/
Porównanie Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD z EF300mm F2.8L IS + Extenderx2.0 Ⅲ, EF500mm F4L IS Ⅱ + Extenderx1.4 Ⅲ i EF800mm F5.6L IS na 7D i 6D http://www.google.com/tra...29%2F&sandbox=1
Tamron SP 150-600mm VC SP USD vs Canon EF 400mm f5.6L USM http://camahoy.com/
Porównanie Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD z EF300mm F2.8L IS + Extenderx2.0 Ⅲ, EF500mm F4L IS Ⅱ + Extenderx1.4 Ⅲ i EF800mm F5.6L IS na 7D i 6D http://www.google.com/tra...29%2F&sandbox=1
Siedziałem nad tym tematem kilka miesięcy, bo zastanawiałem się co wybrać. Wniosek jest taki stałka 400 na 5.6 i zoom na 400 na 5.6 w centrum są prawie takie same jeśli chodzi o jakość. W rogach jest różnica. Problem polega na tym że 100-400 ma duży rozjazd w jakości poszczególnych sztuk i często ma też rozjechany AF. Podobno bardzo duża różnica jest w AF na korzyść stałki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9