Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To niestety tak jak myślałem. Trzeba będzie albo Metza albo takiego Tumaxa588 albo nawet takiego Tumaxa 983 - te byłyby nawet dobre (tyle że bez fajerwerków , za to lekkie.
Kupiłem ją właśnie do zastosowań stricte amatorskich. Póki co spisuje się dobrze. Wyjątkowo prosta w obsłudze (a to moja pierwsza zewnętrzna lampa). Przyzwoite wykonanie. Uważam, że jako pierwsza lampa sprawdza się w 101%. Czemu ten 1% więcej? Bo jeśli znudzi nam się używanie i-TTL (tak, mam wersję do Nikona) to lampa oferuje nam tryb manualny. Do tego posiada fotocelę, więc można się pobawić w sterowanie ową lampą za pomocą tej wbudowanej. do tego ruchomy palnik w dwóch płaszczyznach, wspomaganie AF, nakładka rozpraszająca, odbłyśnik... Na chwilę obecną nie żałuję zakupu, a wręcz zakup przerósł moje oczekiwania. A jak będzie z trwałością to czas pokaże. W każdym razie polecam.
Dzięki za opinie, też myślę że na start ta lampa wystarczy. Jednak już kupiłem używaną di700. Różnica do wbudowanej olbrzymia ale więcej nie miałem czasu zabawy z nią. Ciekawe że program viewnx pokazuje ją jako SB800 ...
Nie wiem czy ma te funkcje aby była sterowana lampą wbudowaną ale jak będzie czas to pobawię się choć nie widzę potrzeby tego używania.
chciałbym kupić lampę błyskową do mojej lustrzanki do użytku czysto amatorskiego. Budżet jaki mogę przeznaczyć na zakup to max 500 zł. Chciałbym prosić o jakieś ciekawe propozycje. Czytając forum wybrałem takie propozycje firmy Youngnuo:
- YN-468 II (cena 380 zł)
- YN-568 EX (cena 740 zł)
Ta druga propozycja co prawda przekracza budżet jaki chciałbym przeznaczyć na lampę, ale lampa ta posiada HSS. Nie wiem dokładnie w jaki sposób ta funkcja może wpłynąć na jakość albo łatwość robienia zdjęć... i czy powinienem jeszcze zaczekać, uzbierać kasę i kupić sobie lampę posiadającą tę funkcję?
lampa ta posiada HSS. Nie wiem dokładnie w jaki sposób ta funkcja może wpłynąć na jakość albo łatwość robienia zdjęć...
Pozwoli Ci na wykonywanie zdjęć z czasami naświetlania krótszymi niż x-sync, czyli czas synchronizacji (czyli najkrótszy czas naświetlania przy którym odsłonięta jest cała matryca), dzięki temu, że dla krótkich czasów naświetlania symuluje światło ciągłe, błyskając szybkim stroboskopem przez całą drogę szczeliny migawki nad matrycą i dzięki temu naświetla kadr równomiernie.
Można przy okazji zadać sobie pytanie w jakich sytuacjach potrzebne jest HSS? Moim zdaniem przydaje się w reporterce i ogólnie przy zdjęciach robionych w dzień, kiedy lampa ma rozświetlić jedynie cienie, kiedy światła jest wystarczająco dużo, a stosowanie czasów zwykłej synchronizacji byłoby kłopotliwe.
kenzol, jeśli fotografujesz w ten sposób, to powinieneś dozbierać. Jeśli zamierzasz robić zdjęcia w domu, albo w domowym studio, a budżet jest taki, jaki jest, to w sumie... Wiadomo, że lepiej mieć to, co jest lepsze, czasem jednak trzeba iść na kompromis.
Podepne sie- czym rozni sie HSS od blyskania stroboskopowego dostepnego w YN-468 II?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 03 Lut, 2014
wszystkozajete napisał/a:
czym rozni sie HSS od blyskania stroboskopowego
To są zupełnie różne funkcje.
Stroboskop jest do zdjęć w ciemnym pomieszczeniu przy długim czasie naświetlania(dłuższym niż czas synchronizacji - potrzebny np. do pokazania faz ruchu),
a HSS do zdjęć w dzień, przy czasach krótszych niż normalny czas synchronizacji(potrzebny do prawidłowego naświetlenia całej płaszczyzny zdjęcia . Normalnie - zakładając że aparat wyzwoliłby lampę przy czasie krótszym niż czas synchronizacji - byłby jeden błysk i naświetlony jedynie fragment klatki zależny od ustawionego czasu . Np. przy czasie dwukrotnie krótszym od synchronizacji - było by to ok. 1/2 do 2/3 klatki. (zależnie od sposobu pracy migawki - wielkości szczeliny w momencie błysku, która jest tym większa im dłuższy czas ekspozycji).
Warunki takie same jak w pierwszym poście, ale z wyjątkiem takim, że używana do Pentaxa K-30 z ogniskowymi od 8mm(fish-eye) przez 28mm, 55mm i 130mm. I lampa powinna posiadać działający TTL.
Skłaniam się ku Metz'owi 44 AF-1. Ponieważ te Youngi nie obsługują TTL dla Pentaxa z tego co wiem
Dobrym sprzętem jest również Metz 44 AF-1. Wykorzystuję ją z Nikonem D90 i wszystko działa jak należy. Zanim ją kupiłem naczytałem się różnych opinii - ale ostatecznie postanowiłem zakupić - jest przecież 10 dniowy okres na zwrot bez podawania przyczyny. Powiem tak warta jest swojej ceny - a tak to wygląda na Skąpcu http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/1518395
Nix2 [Usunięty]
Wysłany: Sro 25 Cze, 2014
IMO Metz 44 AF-1 to dobra lampa, ale trochę słaba ( jeśli odbijamy błysk, światłą może brakować...) Jakość za to b. dobra.
pzdr Nix
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10