Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Szukam jakiejś taniej lampy (do 200zł), której będę używał tylko czasami. Na razie chce coś na próbę, do zabawy żeby zobaczyć jak to jest, nie chce przepłacać bo wiem że lampy typu SB-900 są super ale koszta. Myslałem pójść w Yongnuo, są tanie i podobno dość dobre. Ogólnie zajmuję się fotografią motoryzacyjną i czasami bym jej stosował do oświetlenia wnętrza lub do zdjęć pod słońce dla kontrastu itp, ale również chodzi mi o pozbycie się cieni z twarzy ludzi. Czasami jakieś eventy, modelki, hostessy itd, chciałbym żeby wyglądały lepiej (bez cieni) tak samo jakieś sesje z ludźmi, cienie nie są pożądane. Czasem jakieś imprezy rodzinne, wesele czy coś może sie trafić. Mam nikona D90 z kitem 18-105 + 2 stałki 50 i 35mm
Myslałem pójść w Yongnuo, są tanie i podobno dość dobre.
To prawda. Jednak za 200 złotych dostaniesz lampę bez automatyki, z kolei chcesz fotografować eventy, sesje z ludźmi, wesela.. Namordujesz się tylko i w końcu i tak kupisz lampę z przeniesieniem automatyki. Chcesz wydać mało, a wydasz 200 teraz i 650 potem, razem 850. Więc co to za interes? Nie lepiej od razu kupić YN568?
wiem, ale po 1 na razie chce coś na spróbowanie, żeby zobaczyć czy to mi podchodzi, czy będę zadowolony z efektu, a po 2, są inne wydatki i trzeba jakoś po równo podzielić może być tak, że stwierdze, że to nie to co chciałem i nie kupie lepszej lampy, a jak wyjdzie to najwyzej ja sprzedam albo bedzie robila jako druga dośiwetlająca
na razie chce coś na spróbowanie, żeby zobaczyć czy to mi podchodzi, czy będę zadowolony z efektu
Lampa to świetna rzecz, jednak lampą trzeba umieć świecić. Chodzi o sposób odbijania światła i dobór mocy błysku, aby jak najlepiej wykorzystać światło zastane. Pamiętaj o tym, kiedy polegniesz fotografując "eventy" z lampą bez przeniesienia automatyki.
no rozważam YN 565EX II ale jak z tym HSS właśnie, czy robiąc zdjęcie pod zachodzące słońce (jakieś chmury, zachody, kolory bajery) bedzie robić problem czy to juz bedzie na tyle slabe słońce że da rade? bo do tego wlasnie chce jej m.in. używać.
eMiDe, ale co chcesz robić, zachody słońca z lampą? Widzę, że wyobraźnia podsuwa Ci coraz bardziej fantastyczne projekty.
HSS jest przydatny, kiedy doświetlasz lampą w dzień. Zachody słońca robisz bez lampy. Ludzie sfotografowani z lampą na tle zachodu słońca, wyjdą płasko. Zdjęcia będą dobre na FB, ale świata raczej nimi nie zawojujesz.
Ludzie sfotografowani z lampą na tle zachodu słońca, wyjdą płasko. Zdjęcia będą dobre na FB, ale świata raczej nimi nie zawojujesz.
Widzę, że wziąłeś się za doradzanie w tematach na których się znasz...
Z HSS zamiast f/9 mogłoby być np. f/2.8 i modelka nie musiałaby utrzymywać się stabilnie w tej pozycji. Jednym słowem, zdjęcie nadawałoby się do oglądania również w widoku 1:1, a nie tylko na sieciowej miniaturce...
Jak chcesz przenieść automatykę z aparatu do lampy? Kablem synchro?
Kablem TTL, kontrolerem z wbudowanej - co za różnica? W przyszłości, jak się wciągnie i tak kupi jakiś wyzwalacz, póki co spróbuje o co w tym chodzi i czy go to bawi.
EDIT: no tak z wbudowanej nie dostanie HSS-a w D90, więc zostaje kabel TTL.
[ Dodano: Wto 04 Lut, 2014 01:00 ]
na dobrą sprawę może błyskać w blendę, lampą HSS ze stopki - też się da.
jaad75, ruszyło mnie, kiedy bez zastanowienia zarzuciłeś mi ignorancję. Jednak konkretny przypadek, to budżet 200zł, max 400 i zero (słownie: zero) doświadczenia. Oczywiście, że "kiedyś", "w przyszłości", to wszystko być może. Jednak teraz
eMiDe napisał/a:
zdjęcie pod zachodzące słońce (jakieś chmury, zachody, kolory bajery)
to wygląda trochę, jakby eMiDe nie bardzo wiedział o czym pisze.
Lampa z HSS to jakieś 650-700złotych, kabel TTL, aby trzymać lampę na wyciągniętej ręce te znowu jakieś 70 złotych. Wyciągnięta ręka to trochę mało aby uzyskać efekt pracy, jaki zalinkowałeś.
jaad75 napisał/a:
na dobrą sprawę może błyskać w blendę, lampą HSS ze stopki - też się da.
Nie da się. Roświetliłbyś piasek między aparatem i modelką. Chyba, że znowu z jakimś kierunkowym modyfikatorem, ale to znowu koszty plus blenda, a efekt - loteria.
Przypomnijmy max 400zł. Być może eMiDe, rozważywszy za i przeciw kupi coś z HSS i radiowe triggery z przeniesieniem TTL, ale to już nijak będzie się miało do
eMiDe napisał/a:
Szukam jakiejś taniej lampy (do 200zł), której będę używał tylko czasami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13