Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ale chyba nie wymagasz tego od poczatkujacego fotografa aby od razu wiedzial co mu potrzebne?
Ja nic od nikogo nie wymagam w tym temacie, tylko próbuję, opierając się poniekąd na własnych doświadczeniach, podpowiedzieć, że kupowanie czegoś, co i tak skazane jest na niebyt, nie do końca musi takie być i można od początku spróbować zaplanować to inaczej.
Stąd moje pisanie, aby zastanowić się, jaki rodzaj fotografii danego Kupowacza nowego sprzętu foto interesuje.
Lucas1981r napisał/a:
- Pentaxa - za 18-55 (WR tez) placisz ok. od 0zł!!! do 120zł - zaleznie jakie body bo czesto gratis jest dodawany
- Canona - za 18-55 placisz od 90zł do ok.400zł
- Nikon - za 18-55 placisz od 215zł do ok.330zł
Wysłany: Pon 27 Sty, 2014 I sza lustrzanka do 2500
Właśnie o to chodzi , jak dają w pakiecie a pakiety do wyboru 2-3 , to chciałbym coś co nie będzie leżeć w szufladzie , postawiłem problem taki do 200VR czy do 300 Tamron ( dane konkretne oznaczenie tych obiektywów wyżej ) jak wrzucam w porównywarkę obiektywów wychodzi mi na to samo. Zdjęcia które chcę robić : przedmioty allegro ( zabawki ogrodowe-pojazdy -powiem tak piękne focie to podstawa dobrej sprzedaży -do tej pory SONY H9 i wystarczało ) portreciki , krajobrazy i zwierzątka , troszkę Makro( zwierzątka), to co mnie wkurzyło ostatnio to zdjęcia moim SONY H9 -sala bankietowa -ciemno , na scenie śpiewający rodzice , koleżance padł CANON lustrzanka i poprosiła mnie o robienie zdjęć , zawsze ma 2-3 akumulatorki...., zdjęcia wyszły koszmarne , zresztą , trudno się dziwić , lampa mała , duża odległość .BIEDA!!!
Nie to jest palącym problemem, a brak wyższego UŻYWALNEGO iso i degradacja obrazu, zwłaszcza w trudnych warunkach oświetleniowych przez jpg w tym Sony (strzelam, że tak jest), bo światło... hmm 2.7-4.5 nie jest tak tragiczne.
Andrew, pomyśl nad nowym K5 - jeśli nic Ci innego nie przychodzi do głowy, to ze szkłem 18-55 WR. Nowy można jeszcze dostać za ok 500 euro na ebay.de
Ok, jest już II i IIs na rynku, ale ten pierwszy K5 jest również bdb.
Zawsze możesz założyć jako uzupełnienie, czy w oczekiwaniu na "grosz" coś taniego manualnego, np. Heliosa 58 f2 i cieszyć się potwierdzeniem ostrości wraz ze stabilizacją.
Lucas1981r To co piszesz jest całkowicie zrozumiałe. W systemie Nikona jest ostry 18-105, który w codziennym użytku zastępuje dual-kita. Analogicznych dobrych i tanich obiektywów nie ma u Pantaxa i Canona - chyba są jakieś 18-135 czy może 18-125, ale droższe i nie tak ostre. Kity u Pentaxa (i Sony) są znacznie tańsze z uwagi na korzystanie z śrubokręta.
Myślę, że nikt nie będzie projektował obiektywów tak, by były zupełnie nieprzydatne. Te tak zwane ciemne są moim zdaniem wystarczająco jasne do większości zdjęć w plenerze, lub we wnętrzach z zastosowaniem lampy błyskowej.
Sam zastanawiałem się nad wejściem w system Nikona, z uwagi na interesujące mnie matryce 24MP. Takie rozsądne minimum to d5200 z 18-105 lub dualkitem i stałka do makro (najtańsza ok 1500). To w sumie więcej niż obecne ceny body K3, do którego mialbym skompletowaną szklarnię.
NO I STAŁO SIĘ , ZAKUPIŁEM W KOŃCU d5100 , 2 OBIEKTYWY (18-55 I 55-200 ) +GADŻETY, teraz zaczynam przygodę , zabawa na razie żeby poznać ustawianie etc.
Aparat leży super w ręce , to że miałem sporo cyfrówek ułatwia odczytywanie ikonek i symboli.
POZDRAWIAM
A tu WAS pewnie zaskoczę..... przez weekend pstrykałem z obiektywem 18-55 .......oj bieda , nie używam AUTOMATA , nie taki aparat zakupiłem by na automata działać, podjechał KOLEGA , ma identyczny sprzęt , ale obiektyw 18-105 , i co? W poniedziałek zadzwoniłem do firmy z której zakupiłem komplet o wymianę obiektywu , ŻADEN PROBLEM !!!AŻ MNIE ZDZIWIŁO dlatego gdyby ktoś chciał zakupić NIKONA a mają tego..... szczerze polecam firmę ( sprzedają na allegro też) tak że mam 18-105 i 55-200 , teraz jestem zadowolony , zbieram, na jasna stałkę , lampę i gripa . POZDRAWIAM WSZYSTKICH ODWIEDZAJĄCYCH MÓJ POST JA SZCZĘŚLIW
Wysłany: Czw 03 Lip, 2014 Pierwsza Lustrzanka cena 2000-2500PLN
Witam
Lustrzanke chciałbym używać do wszystkiego ,,wiem ze sie nie da ale.Niekoniecznie zależy mi na Video mam GoPro H3 i mi wystarczy.
chodzi mi tu o Piękne i wyrażne zdjęcia
Bedzie to moja pierwsza Lustrzanka dlatego wolę sie kogoś poradzić co i jak na co zwrócić uwage dużo czytałem na temat aparatów i przeglądałem allegro , ale jest ich sporo .
Mysle nad Canonem lub Nikonem.
Można np.Body do 2000Pln i Obiektyw osobno.
Witam.od pewnego czasu przymierzam się do nowego aparatu foto.chciał bym kupić pierwszą w życiu lustrzankę choć też nie koniecznie,może być dobry bezlusterkowiec.
aparat ma służyć głównie do fotografowania aut(zloty,spoty,własne auto itp)oraz od czasu do czasu jakaś rodzinna impreza czy wakacje.
raczej nie planuje jakiejś wielkiej rozbudowy zakupionego zestawu
w głowie zawrócił mi nikon d5200 z obiektywem 18-105
później oglądałem olympusa e-pl5- strasznie szybko łapał ostrość i cykał dobre fotki(w porównaniu do mojego starego aparatu)
później znów zastanawiałem się czy aby na pewno potrzebuje takiego aparatu jak d5200 i myślałem nad d3200
ogólnie im więcej czytam tym mniej wiem.
może ktoś coś doradzi w tym temacie.kwota do wydania to 2500zł i jest sztywna
Witam.od pewnego czasu przymierzam się do nowego aparatu foto.chciał bym kupić pierwszą w życiu lustrzankę choć też nie koniecznie,może być dobry bezlusterkowiec.
aparat ma służyć głównie do fotografowania aut(zloty,spoty,własne auto itp)oraz od czasu do czasu jakaś rodzinna impreza czy wakacje.
Jeszcze jest d3300 bez filtra AA (lepsza rozdzielczość) i z lepszego (kosmicznego) plastyku, który aż nadto może się zmieścić w twojej cenie, bo d5300 i d 7100 to już nie. Ale d5200 z 18-105 to moim zdaniem dla ciebie też zupełnie dobra propozyjca.
Sam zastanawiam się wciąż nad tymi aparatami, bo jestem zdeklarowanym miłośnikiem matryc o dużej liczbie MP. Nie kupiłem na razie żadnego z nich, bo tkwię w systemie Pentaxa do którego uciułałem przez lata trochę szkiełek, a których pewno nie sprzedam odzyskując koszty, nie wspominając a siedmioletniej puszce.
Natomiast ostatnio kupiłem sobie Olka E-PM2, który jest jakby jeszcze trochę zmniejszoną wersją E-PL5 ze stałym ekranem, więc potwierdzam to co napisałeś o E-PL5. W moim przypadku chodziło o zastąpienie na co dzień wysłużonego kompaktu g9, więc wymiary były dla mnie bardzo ważne. Problemem jest, że w małych Olkach (i wielu innych bezlusterkowcach) można korzystać tylko z ekranu, a wizjer elektroniczny trzeba już kupić oddzielnie. Ponadto, podstawowy 18-55 to w sumie trochę za mało i dobrze jest kupić zestaw w dualkicie.
Ale d5200 z 18-105 to moim zdaniem dla ciebie też zupełnie dobra propozyjca.
Tylko, że każdy "zestaw marzenie" Nikona to prawdziwa kobyła przy bezlusterkowcu, a autorowi spodobała się wygoda operowania olkiem. Nie wspomnę, że ten soniacz ma wyczesany matrycowy system AF i można do niego podpinać właściwie każdą szklarnię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 14