Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 Obiektywy SONY DT 24-105mm f/3.5-4.5 + Sony 55-200 mm
Witam
Mam prośbę Zakupiłem niedawno aparat Sony A57. Jestem amatorem, który będzie robił zdjęcia tylko na imprezach rodzinnych, świętach i wycieczkach. Czasem może na jakimś spacerze.
Teraz zastanawiam się nad obiektywami do tego aparatu kuszą mnie dwie opcje.
SONY DT 24-105mm f/3.5-4.5 + Sony 55-200 mm f/4-f/5.6
lub
Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM
Zaznaczam że jestem amatorem zależy mi na wygodzie (tak wiem jestem leniwy), ale także na jakości zdjęć. Bardziej zastanawiam się nad Sigmą. Czytałem testy na stronie i wypada ona (ku mojemu zdziwieniu) wysoko. Co do opinii są one podzielone.
Mam już naprawdę mętlik w głowie. Używa ktoś tej Sigmy? Może się o niej wypowiedzieć? Jak sobie radzi w pomieszczeniach i w nocy?
P.S. Zaznaczam że mam zamiar nie tylko robić zdjęcia ale także kręcić filmiki.
Konica Minolta AF 28-85 mm f/3.5-4.5 do pomieszczeń i w nocy
oraz
Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM na wycieczki.
Wiem że zakres ogniskowy się pokrywa ale jadąc na wycieczkę nie chciałbym zmieniać obiektywów tylko zabrać uniwersalny którym zrobię zdjęcie z bliska i z daleka.
Minolta służyła by natomiast do zdjęć w słabym oświetleniu i w pomieszczeniach.
ok a jaki byś polecał obiektyw do 1400 max. Do zastosowań amatorskich. Zdjęcia, jakiś krótki filmik. W domu i na spacerach. Mogą być dwa.
Tylko proszę nie atakujcie że to mała kwota i wogóle. Wiem że na dobry obiektyw potrzeba min. 4 000 zł, ale najzwyczajniej w świecie mnie nie stać na taki a w każdym razie dla mnie tzw. niedzielnego pstrykacza to nie jest moim zdaniem kasa wyrzucona w błoto która się nie zwróci.
Od tygodni siedzę i czytam. Nocami nie śpię masakra Pomóżcie dobrać mi obiektyw który będzie miał uniwersalną ogniskową i w miarę jasny będzie
Powiem Ci szczerze, że z tego co na forum czytałem to tak wychodziło na to.
Co do obiektywu ok idę za radą i kupuję tego Sony boję się tylko że to te 105mm może mi nie wystarczyć ale to zawsze w przyszłości dokupi się jakiś zoom z 300 póki co ten musi wystarczyć.
estetą nie jestem oferta fajna godna polecenia. Napiszę do niego może uda się go kupić jak nie zostanę przy Sonym a z jakichś zoomów coś polecasz? Teraz raczej nie kupię ale na przyszłość?
16-50/2,8 jest dobry. Na megazoomy nie ma co patrzeć.
też już to wyczytałem z tym że jednak wiesz jak jesteś powiedzmy na wycieczce za granicą nie zawsze możesz się do wszystkiego zbliżyć dlatego zależy mi na tych ogniskowych.
A ja myślę, ze przy Tym co napisałeś to sobie kup megazooma (18-200, fakt to nie jest ani, ani trochę rewelacja ale znowu nie szukasz tu rewelacji) i tanią 35/1.8 do wnętrz. I będziesz miał pi razy drzwi spokój. Pod warunkiem, ze ta alfa nie okaże się taką sama porażką jak d7000, co zresztą jest moim zdaniem całkiem prawdopodobne.
Ty nie chcesz dobrego obiektywu tylko "wygodny" obiektyw. Jeśli masz zamiar robić jakieś tam tematy okołowycieczkowe i nie przejmować się specjalnie obróbka oraz oglądać to na kompie... to naprawdę megazoomy są właśnie do tego robione.
A ja myślę, ze przy Tym co napisałeś to sobie kup megazooma (18-200, fakt to nie jest ani, ani trochę rewelacja ale znowu nie szukasz tu rewelacji) i tanią 35/1.8 do wnętrz. I będziesz miał pi razy drzwi spokój. Pod warunkiem, ze ta alfa nie okaże się taką sama porażką jak d7000, co zresztą jest moim zdaniem całkiem prawdopodobne.
Ty nie chcesz dobrego obiektywu tylko wygodny obiektyw. Jeśli masz zamiar robić jakieś tam tematy okołowycieczkowe i nie przejmować się specjalnie obróbka oraz oglądać to na kompie... to naprawdę megazoomy są właśnie do tego robione.
i masz w mordę strzelił znów w głowie mętlik Nikon D7000 był zajefajnym aparatem ale dla profesjonalisty lub półprofesjonalisty i tu chyba się wszyscy zgodzimy. Dla mnie za ciężki zarówno w obsłudze jak i fizycznie.
Dobrze RB napisał że szukam "wygodnego" aparatu. Może zadam inne pytanie i proszę o szczerą odpowiedź. Czy dla przeciętnego użytkownika który wyciąga aparat, pstryka fotkę, chowa aparat i ogląda ją na kompie, wraca wspomnieniami, uśmiecha się i zamyka kompa nic więcej z tą fotką nie robiąc Sigma wystarczy zarówno w domu jak i w dzień (południe i wieczór)?
Nikon D7000 był zajefajnym aparatem ale dla profesjonalisty lub półprofesjonalisty i tu chyba się wszyscy zgodzimy.
obawiam się, że mało kto się z tym zgodzi... to aparat projektowany dla gościa, który sobie robi fotki dla przyjemności. Ale ma pojęcie co i po co.
Fatality1989 napisał/a:
Dla mnie za ciężki zarówno w obsłudze jak i fizycznie.
Wiesz, ja sie raczej obawiam, ze jak on był za ciezki w obsłudze to sorry... ale a57 będzie tak samo ciężka w obsłudze. Bo albo jedziesz na automacie (d7000 ma automat) albo musisz mieć pojęcie co kiedy i gdzie ustawić. A jak pojęcie masz to w d7000 chyba jest deczko wygodniej sie odnaleźć niż w a57. Ale to względne. W każdym razie nikon czy alfa... ustawiać trzeba to samo, niestety.
Fatality1989 napisał/a:
Dobrze RB napisał że szukam "wygodnego" aparatu. Może zadam inne pytanie i proszę o szczerą odpowiedź. Czy dla przeciętnego użytkownika który wyciąga aparat, pstryka fotkę, chowa aparat i ogląda ją na kompie, wraca wspomnieniami, uśmiecha się i zamyka kompa nic więcej z tą fotką nie robiąc Sigma wystarczy zarówno w domu jak i w dzień (południe i wieczór)?
Wiesz, przy takim profilu użytkownika zawsze jest pewna wątpliwośc... czy aby nie ma dużego rozdzwięku między chęciami i wizją a możliwościami zarówno operatora jak i sprzętu.
Na razie obstawiam, że obiektyw nie bedzie problemem (obym się mylił...). Ale czy foty Cię zadowola... to inna bajka
dobra postanowione. Szczerze idę za radą MC kupuję tego Zeissa 16-80 lub tego sony 16-105 najwyżej będą ładne zdjęcia ale z dala w sumie chyba lepiej zrobić jasne ostre zdjęcie z oddali niż ciemne i rozmazane z bliska.
jeszcze trochę czasu spędzę na tym forum i się nawrócę
Kurcze Zeiss już sprzedany a ja nie mogę na tym forum pisać. Wiecie może o kimś kto w podobnej cenie chce taki obiektyw sprzedać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11