Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Z czym na Antarktydę?
Autor Wiadomość
Intimate 
Bywalec

Wysłany: Nie 26 Sty, 2014   

5D są uszczelniane więc wilgoci z zewnątrz raczej się nie boją. Jak biorę aparat na nocną sesję na mrozie to jedyne czym się przejmuje to powrót do domu. Przed wniesieniem do ciepłego domu cyfrówkę zawijam w ręcznik, tak zostawiam do rana i jest git :)

Reklama

Jar 
Maniak

Fotki z Bajkału mocne... Nawet znalazłem jedno miejsce, które z daleka widziałem latem. Zima to tam niezły hardcore musi być.
Ad rem, moje patenty i obserwacje z zimowej eksploatacji aparatów (głównie góry):
-zapasowy akumulator zawsze w kieszeni ubrania (raczej nie wierzchniego), by trochę się grzał od fotografa; wystarczy tak trzymać 1 sztukę spośród zapasu; przy czym moje aku podróżują zawsze w zamykanych plastikowych pojemnikach
-w kieszonce torby foto cienka reklamówka (nieuszkodzona!); przed wejściem z mrozu na kwaterę wkładamy do niej aparat (może być wraz z torbą, zwłaszcza jeśli mamy tam dodatkowy obiektyw) i szczelnie zawiązujemy; ąż się całość ogrzeje, to może trwać kilka godzin przy dużej różnicy temperatur i sporej wilgotności w pomieszczeniu
-tereny nadmorskie zimą, focenie z pokładu pływadeł: na Lofotach pływaliśmy w marcu po małym fiordzie, faktycznie słony aerozol siadający na szkle jest problemem, przy dłuższej ekspozycji bałbym się trochę o sprzęt; może warto poświecić filtr UV jako osłonę w tym konkretnym wypadku.
-opady w terenie: kurtkę zakładam tak, aby torbę z aparatem noszoną przez bark móc trzymać pod nią, przy czym jeśli nie zacina od przodu, to staram się nie zapinać jej lub tylko częściowo od dołu, by zapewnić wentylację. Ta metoda jest wykonalna tylko przy małym gabarytowo sprzęcie i nieco nadwymiarowej kurtce.
Jak jest naprawdę źle i brak perspektyw na robienie zdjęć chowam po prostu wszystko do plecaka
Pozdrawiam
-J.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

FotoTomek, Jar - nie bądźcie tacy i też pokażcie zdjęcia ze wspomnianych wypraw.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 26 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

manolo
[Usunięty]

ważna jest odzież, dobrze jest mieć traperską lub wojskowo podobną kurtkę z wieloma wielkimi kieszeniami, w niektóre takie kieszeni zmieści się nawet 5d z obiektywem
przy samym ciele nawet przez kurtkę jest trochę cieplej, to może pomóc, natomiast nie wkładałbym pod kurtkę na pasku, jak to niektórzy robią, częste wkładanie i wyjmowanie z takiej sauny na mróz bardziej zaszkodzi niż pomoże.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 26 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej.M.
[Usunięty]

Ja byłem ciekaw jak sobie Pentaxy radzą na mrozie - kiedyś chodziłem sobie z K-x , teraz z K-5 po 1-2 godziny bez chowania do torby czy pod kurtkę (wszoraj i dziś) - fakt że z naładowanymi akumulatorami. Żadnych błedów funkcjonowania nie zauważyłem.

adam55 
Nowy

Intimate napisał/a:
5D są uszczelniane więc wilgoci z zewnątrz raczej się nie boją. Jak biorę aparat na nocną sesję na mrozie to jedyne czym się przejmuje to powrót do domu. Przed wniesieniem do ciepłego domu cyfrówkę zawijam w ręcznik, tak zostawiam do rana i jest git :)

Czyli nie ma z nimi żadnych problemów nawet przy bardzo dużej wilgoci?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Bez epitetów proszę, to poważne forum :!:

manolo
[Usunięty]

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Bez epitetów proszę, to poważne forum :!:

nie wiem czy od epitetów nie są gorsze niektóre działania adminów pstrykaczy,
zamiast wywalać moje posty, pstryknij sobie coś przed snem, dobranoc...

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pon 27 Sty, 2014   

jak juz jestesmy na mrozie, to chowanie go w cieplejsze miejsce jest bez sensu, wtedy jest szansa ze jakas woda sie wykropli. Jak juz jest na mrozie, to niech zostanie do konca.

kozidron
[Usunięty]

manolo napisał/a:
ważna jest odzież, dobrze jest mieć traperską lub wojskowo podobną kurtkę z wieloma wielkimi kieszeniami, w niektóre takie kieszeni zmieści się nawet 5d z obiektywem

wszyscy zrozumieli o co chodziło OP w tym wątku a Ty bawisz się jeszcze w doradzanie odzieży :roll: Można dodać tylko, ze nie masz zielonego pojęcia o temacie, w tej temperaturze bądź poniżej jej(-30) tą część naszej planety nie odwiedziło przez ostatnie 100 lat więcej niż łączna ilość ludności małego miasteczka polskiego. Na tą najtrudniejszą "godzinę" zostaje tam niewielu ludzi, dodatkowo ciężko tam wylądować poza sezonem i wcale nie ze względu na temperaturę.
Ci którzy zostają tam na najtrudniejszy okres zazwyczaj nie muszą pytać w co się ubrać :P

Turystyka w te rejony oczywiście ta legalna jest że się tak wyrażę poza sezonem kiedy dupę urywa od zimna i wyglada zupełnie inaczej niż ci się wydaje a przynajmniej powinna wyglądać inaczej :wink: określa to prawo międzynarodowe.

Co innego turystyka do najzimniejszego zamieszkanego ośrodka na naszej planecie gdzie zimą zanotowano -72 a latem +32, tam też niewielu ludziom udało się dotrzeć mimo iż to "na twardym lądzie" :razz: oj manolo trololo

manolo napisał/a:

co się dziwisz człowiekowi zareagował na wypisywanie bzdur, taką ma pracę.

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

T.B. napisał/a:
FotoTomek, Jar - nie bądźcie tacy i też pokażcie zdjęcia ze wspomnianych wypraw.

No dobra. Co prawda bez zgody autora, ale to wporzo gość, więc może mnie nie wykończy :grin:
Pokaz slajdów jest tutaj
Fotki pochodzą z wystawy, którą można było oglądać (a może nadal można, nie wiem) na wrocławskiej ASP. Tam było dużo więcej zdjęć, ale na szybko mam tylko tyle.

manolo
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
manolo napisał/a:

wszyscy zrozumieli o co chodziło OP w tym wątku a Ty bawisz się jeszcze w doradzanie odzieży :roll: Można dodać tylko, ze nie masz zielonego pojęcia o temacie, w tej temperaturze bądź poniżej jej(-30) tą część naszej planety nie odwiedziło przez ostatnie 100 lat więcej niż łączna ilość ludności małego miasteczka polskiego. Na tą najtrudniejszą "godzinę" zostaje tam niewielu ludzi, dodatkowo ciężko tam wylądować poza sezonem i wcale nie ze względu na temperaturę.
Ci którzy zostają tam na najtrudniejszy okres zazwyczaj nie muszą pytać w co się ubrać :P

Turystyka w te rejony oczywiście ta legalna jest że się tak wyrażę poza sezonem kiedy dupę urywa od zimna i wyglada zupełnie inaczej niż ci się wydaje a przynajmniej powinna wyglądać inaczej :wink: określa to prawo międzynarodowe.

Co innego turystyka do najzimniejszego zamieszkanego ośrodka na naszej planecie gdzie zimą zanotowano -72 a latem +32, tam też niewielu ludziom udało się dotrzeć mimo iż to "na twardym lądzie" :razz: oj manolo trololo

manolo napisał/a:

co się dziwisz człowiekowi zareagował na wypisywanie bzdur, taką ma pracę.

to nie praca, to hobby, w końcu lepiej niż miał strzelać do tych ptaszków, prawda ?

właśnie ta Twoja desperacka potrzeba pogrążenia moich postów sprawiła że dawno mam Cię w ignorowanych na tym forum.

co do biegunów, 30C to nie jest najniższa temperatura, w 30C można nawet odkryć twarz na kilka minut bez ryzyka odmrożeń, na biegunach temperatury mogą spaść nawet do -50 i mniej

w poście który został usunięty pisałem o Nikonie FM2, ten aparat sprawdził się w bardzo ciężkich warunkach, powinien pracować w -40C, dlatego warto go zabrać ze sobą jeśli ktoś ma lub ma okazję kupić pewny egzemplarz.

[ Dodano: Pon 27 Sty, 2014 12:28 ]
ciekawy post

http://www.grupy.otopr.pl...sn,1249685.html

Kod:
Z calym szacunkiem do autora ponizszego - ja tego nie napisalem.
Moje doswiadczenia odnosza sie do podobnych warunkow klimatycznych w
Kanadzie i USA. I choc jestem posiadaczem i kolekcjonerem sprzetu
Nikona, to nie jest to milosc
slepa. Zaden autofokus nie wytrzyma dlugo ponizej -25, LCD przestaje
wyswietlac, potem siadaja baterie i kamera usypia jak mis na zime.
FM2N ma cold battery holder - dwa ogniwa AA polaczone kabelkiem z
korpusem w miejsce baterii guzikowych. Baterie trzymasz w wewnetrznej
kieszeni i swiatlomierz dziala nawet przy - 40. Aparat radzi sobie
spokojnie z takimi temperaturami, gdyz mechanizm jest bezsmarowy. A tak
na marginesie - kanadyjska i amerykanska armia uzywa FM2N i F3 ze
wzgledu na niezawodnosc.
A sprobuj zabrac AF kamere w gory i znalezc sie w chmurze burzowej.
Jesli zamrozona kamera wraca do zycia, to elktrycznosc statyczna moze
zabic elektronike bezpowrotnie.
AF kamera jest jak komputer, tylko komputer jest uziemiony.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Niestety, to co usunąłem zawierało tylko epitety i teksty o niezrozumiałym czytaniu, to co ma wartośc dla tego tematu - zostało.

Jar 
Maniak

T.B. napisał/a:

Wstyd się przyznać, ale też musiałbym linkować zdjęcia kolegi, bo swoje publikuję jeno na dysku w szufladzie :mrgreen: No, coś tam czasem pokazywałem znajomym albo raz czy dwa na jakimś pokazie. W większości są to typowe fotopstryki turystyczno-podróżnicze, na ogół bez obróbki, artystą fotografii nie jestem. Z Bajkału to w ogóle mam jeszcze kompaktem robione. Wyjazd na Lofoty zawdzięczam wspomnianemu koledze, który ma naprawdę niezły talent foto. Jego próbki znajdziesz googlając pod hasłem golek+lofoty. Niektóre kadry mam nawet podobne do jego :wink: Podobnie jak inne egzotyczne krainy, starczy zmienić drugie słowo kluczowe, np. na ladakh (tu też ze wspólnej eskapady).
Pozdrawiam i za offtopa przepraszam
-J.
P.S. Wracając do tematu, w kwestii trzymania torby z aparatem pod kurtką wg. mnie jest tak: owszem, wilgoć od ciała może być problemem. Dlatego ja staram się trzymać aparat pod poła rozpiętej lub częściowo zapietej kurtki, dla wentylacji. Rozwiązuje to problem dostępności aparatu w przypadku przelotnych lub mało intensywnych opadów. Kiedy jest naprawdę źle i tak nie da się robić zdjęć, wtedy wszystko wędruje do plecaka. Osobną sprawą jest to, że zwykle ubieram się na trasę tak, aby przez 90% czasu zewnętrzna kurtka była rozpięta lub zbędna, chroniąc przed zapoceniem tak aparat, jak i własciciela.

kozidron
[Usunięty]

manolo napisał/a:
co do biegunów, 30C to nie jest najniższa temperatura, w 30C można nawet odkryć twarz na kilka minut bez ryzyka odmrożeń, na biegunach temperatury mogą spaść nawet do -50 i mniej

czy ktoś napisał coś innego ? Czy ty rozumiesz o co chodziło T.B. ?

manolo napisał/a:
to nie praca, to hobby, w końcu lepiej niż miał strzelać do tych ptaszków, prawda ?

To jak najbardziej praca! manolo, widziałeś zdjęcia Wujek_Pstrykacza, po cholerę ta rozmowa ?

manolo napisał/a:
właśnie ta Twoja desperacka potrzeba pogrążenia moich postów sprawiła że dawno mam Cię w ignorowanych na tym forum.

Człowiekiem który najbardziej cię dyskredytuje na tym forum, jesteś TY sam a od dyskusji pod zdjęciem Mariusza Lemiechy, nie ma już żadnych wątpliwości.

Odpowiedz do tematu