Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co powiecie na taki pojedynek?
Autor Wiadomość
majran 
Nowy

Wysłany: Pon 27 Sty, 2014   Co powiecie na taki pojedynek?

Witam
Mam pytanie do forumowiczów co sądzą o porównaniu poniższych obiektywó:
1. EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
vs
2. EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM

Przyznam, że o 1. można się oczytać nieźle, lecz o 2. niestety możemy znaleźć tylko ogólniki.
Pomijajęc, że są to obietywy na pełną i niepełna klatkę, chciałbym, żeby ktoś rzucił w pojedynek te dwa obiektywy. I jak w powyższym można odczytać moje pytanie brzmi, czy ktoś może używał, interesował się, testował, porównywał obydwa obiektywy?
Ja z własych obserwacji moge powiedzieć tyle, że wspólnymi cechami obu szieł to:
-netal. bagnet
-nierotująca soczewka
-podobne ogniskowe
-posiadaja stabilizację
-mają dobre AF choś w inne rozwiązania (przynajmniej w teorii)

to tyle a nigdzie nie mogę znaleźć tego co najważniejsze w obiektywach czyli właściwości optyczne. a najwazniesze w tym wszystkim jest rozdzielczość. a tych danych dla EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM nie ma nigdzie (tylko ogólniki). więc w tym temacie czekam podpowiedzi.
Tak samo AF: jak USM i STM sprawdzają w tych szkłach w praktyce (szybkośc, celność, głośność)?
Jak wypada w tej konfrontacji stabilizacja?

Rozpisałem sie trochę. Pokrótce mówiąc, czy jest ktoś kto potrafiłby porównać oba obiektywy lub/i coś więcej powiedzieć o EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM.

Za pomoc z góry dzięki.
Pozdrawiam

P.S. Może od razu zdecydowałbym się na EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM ale przerażają mnie te luzy i wysuwający się samoczynnie tubus (przynajmniej jest dużo talich opinii ludzi).

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 27 Sty, 2014   

Trudno znaleźć?

Test 28-135

Test 18-135

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

majran, rozumiem, że te 10mm na szerokim końcu nie jest dla Ciebie istotną różnicą? :razz:

majran 
Nowy

do hijax
pisłaem że do 28-135 jest dużo artykułów ale do o EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM nie ma prawie wogóle i chciałbym zaznaczyć że w nazwie mojego obiektywu jest "STM" a w tym którego podałec tego nie ma, a to robi róznicę.

Co do komentaża jaad75 to widzę, widzę tę róznicę, ale osobiście ten szeroki kąt będzie mi żadko potrzebny więc dalej będę się upierał o porównanie tych obiektywów.

A tak poza tym coś więcej wiecie o EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

majran napisał/a:
a w tym którego podałec tego nie ma, a to robi róznicę.
Fakt, przepraszam. Myślę, że można nadal to porównanie dwóch testów wykonać.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Ktoś tutaj zapatrzył się bezmyślnie w ogniskową na długim końcu i szuka wspólnych mianowników parówki z serdelkiem...

krzysztoff77 
Bywalec

Prawdopodobnie najnowsza konstrukcja czyli 18-135 IS STM lepiej się sprawdzi w zastosowaniu z nowymi, bardziej wymagającymi matrycami. Kiedyś B o g d a n dał mi radę abym dał sobie spokój z tym "dziadkiem"
Ostatnio zmieniony przez krzysztoff77 Pon 27 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

majran 
Nowy

OK.
to zmieńmy kategorie tego postu i już nie porównujmy tylko powidzcie mi ludziska jak najwiecej o obiektywie Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM.

Mam nadzieję, że teraz będzie mniej komentarzy, a więcej konkretnych i konstruktywnych odpowiedzi.
Pozdrawiam i czekam :)

[ Dodano: Pon 27 Sty, 2014 21:02 ]
"dziadkiem" o którym szkle mowa?

krzysztoff77 
Bywalec

majran, może tu:
http://slrgear.com/review...uct/1522/cat/11

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

krzysztoff77 napisał/a:
Kiedyś B o g d a n dał mi radę abym dał sobie spokój z tym "dziadkiem"
I dalej powiem to samo, zwłaszcza na nowych upakowanych matrycach to szkło nie da rady.
Nowy 18-135 z STM (taki mały świetnie działający dodatek) będzie dużo lepszy.
Tu masz test na EOS 50D:
http://www.photozone.de/c...18135_3556stmis

majran 
Nowy

Przyznam, że czytałem to i to nawet przetłumaczone przez przyjaciela googla, ale nadal nie moge znalęźć nic o rozdzielczości tego obiektywu. tak samo silnik STM AF niby do kręcenia filmów jest gitara, ale nigdzie nie ma jak przy robieniu zdjęć, na przykład czy tak dobrze się sprawuje przy foceniu ruchu jak USM?
ale i tak dzięki krzysztoff77

[ Dodano: Pon 27 Sty, 2014 21:14 ]
a tak apropo to mam canona 30D więc nie aż tak napakowany,

[ Dodano: Pon 27 Sty, 2014 21:15 ]
upakowany znaczy się :P

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

majran napisał/a:
ale nadal nie moge znalęźć nic o rozdzielczości tego obiektywu
A kliknął NEXT PAGE ?