Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
300 zł w kieszeni, próbował ktoś kiedyś - hong kong?
Taa. A cło i vat doliczyłeś? $287 to 905zł. Do tego 4% (chyba) cła i 23% VAT. Robi się już 1170zł. Bez gwarancji i bez możliwości szybkiej i bezpłatnej wymiany. Dokładając 100zł dostajesz obiektyw ze sklepu i z pięcioletnią gwarancją. Co będzie dla Ciebie bardziej opłacalne?
Taa. A cło i vat doliczyłeś? $287 to 905zł. Do tego 4% (chyba) cła i 23% VAT. Robi się już 1170zł. Bez gwarancji i bez możliwości szybkiej i bezpłatnej wymiany. Dokładając 100zł dostajesz obiektyw ze sklepu i z pięcioletnią gwarancją. Co będzie dla Ciebie bardziej opłacalne?
Przy tej kwocie cło i VAT odpadają. Robiłem to nie raz, ani razu z obiektywem.
Cytat:
kristoffer91, w przypadku tego szkła i do tego jeszcze z Canonem, lepiej mieć możliwość przebrania z kilku sztuk i polską gwarancję w razie czego...
Cholera, jako amator nawet jak dostanę 20 obiektywów nie wiem za bardzo jak je sprawdzać.
Cholera, jako amator nawet jak dostanę 20 obiektywów nie wiem za bardzo jak je sprawdzać.
Pstrykasz zdjęcia i porównujesz, który najbardziej Ci odpowiada.
Jak zamawiasz wysyłkowo, to dostajesz jedną sztukę kurcze. Nie masz wyboru.
Myślałem, że mówisz o sytuacji gdy masz przed sobą 20 szkieł i nie wiesz które wybrać.
Ja uważam, że zakup zooma nie jest bezsensowny. Na początku i tak umiejętności nie pozwalają na robienie super fot (mi do tej pory nie pozwalają ) a możesz zobaczyć z jakich ogniskowych korzystasz najczęściej, czego Ci brakuje itd. potem sprzedać i kupić coś sensownego.
Przy tej kwocie cło i VAT odpadają. Robiłem to nie raz, ani razu z obiektywem.
Nosił wilk razy kilka... Według przepisów cła nie płaci się do kwoty (towar+wysyłka) 150 euro a VAT-u do 45euro. Jak idzie zwykłą pocztą, to kwota nie musi być napisana (kwestia dogadania) na paczce. Ale wtedy, po miesiącu czy dwóch, możesz dostać do domu grzechotkę zamiast obiektywu. Jak paczka będzie wysłana kurierem to wtedy musi być zadeklarowana wartość towaru (ubezpieczenie) i cło wraz z podatkiem na pewno zapłacisz. Jak dla mnie 300 złotych ekstra za 5 lat spokoju, to na prawdę niedużo.
kristoffer91 napisał/a:
Sklep accordfoto zrobi to za Ciebie i jeszcze zagwarantują poprawność działania af-u. Generalnie chodzi o to, że jak wycelujesz w jakiś punkt i naciśniesz spust, to na zdjęciu ostrość powinna być właśnie w miejscu, w które celowałeś. Jeśli masz przed, to jest to front-focus (FF), jeśli za to masz back-focus (BF). A właśnie na takie przypadłości cierpią niektóre egzemplarze ww tamrona.
Dobrze wiedzieć takie rzeczy, czy to jest domena poszczególnych obiektywów? Konkretnych marek czy ogólnie?Teoretycznie płaci się za jedno, a tu jeszcze element losowy wchodzi.
Sklep accordfoto zrobi to za Ciebie i jeszcze zagwarantują poprawność działania af-u.
Może jeszcze z kazdym korpusem?
kristoffer91 napisał/a:
Dobrze wiedzieć takie rzeczy, czy to jest domena poszczególnych obiektywów?
Obiektywów, body lub danej kombinacji obiektyw-body.
kristoffer91 napisał/a:
Konkretnych marek czy ogólnie?
Teoretycznie obiektywy firmowe mają mniejszą tendencję do takich zachowań. Niektóre firmy gryzą się z obiektywami firm niezależnych bardziej, inne mniej (generalnie Canon należy do tych gryzących się bardziej), ale różnie to bywa. Sigma np. oferuje darmową kalibrację do body i ewentualnie, w przypadku nowszych obiektywów, USB Dock do samodzilnej kalibracji. Tamron zdaje się też kalibruje do body na gwarancji.
Ok, decyzja podjęta.
EOS 600D + kit C 18-55mm IS II + C 50mm 1.8
Mam nadzieję że nie pożałuję.
Na początek może być.
Dzięki za wszystkie informacje, były bezcenne.
Ok, decyzja podjęta.
EOS 600D + kit C 18-55mm IS II + C 50mm 1.8
Do 650D i 18-55 IS STM nie jesteś w stanie dołożyć?
650 w zasadzie to samo, tylko AF lepszy i w połączeniu z STM ostrzy naprawdę świetnie.
Pytanie też, jak długo w ogóle będzie Cię satysfakcjonował taki ciemny obiektyw?
STM różnica tylko mechanizmu tzn stepper motor? Czy optyka itd?
Słyszałem sporo złych komentarzy na temat 650D. Touchscreen taki w sumie niepotrzebny za bardzo i ponoć strasznie nieintuicyjnie położenie przycisków.
Dlaczego sądzisz że 650 aż tak mocniejszy w porównaniu z 600? Możesz rozwinąć? 500zeta różnicy, więcej niż się spodziewałem.
Nie wiem jak długo, ale od czegoś trze zacząć, wykreować preferencje itd.
Dlaczego sądzisz że 650 aż tak mocniejszy w porównaniu z 600? Możesz rozwinąć?
600D ma jeden punkt krzyżowy, a 650D wszystkie, a środkowy ponoć podwójnie krzyżowy, albo przynajmniej "wzmocniony".
Nie patrzyłem szczegółowo na testy obu, czy jeszcze różnicę mają w ekranach.
kristoffer91 napisał/a:
Słyszałem sporo złych komentarzy na temat 650D. Touchscreen taki w sumie niepotrzebny za bardzo i ponoć strasznie nieintuicyjnie położenie przycisków.
Musiałbyś oba sobie w sklepie porównać - jednakże wiedząc już wcześniej co dokładnie.
Poczytaj testy na optycznych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11