Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Nie 02 Lut, 2014
Nowy Kombajn Wielozadaniowy
Autor Wiadomość
TexonStudio 
Nowy

Wysłany: Nie 02 Lut, 2014   Nowy Kombajn Wielozadaniowy

Witam.
Minęło kilka lat odkąd kupiłem swój pierwszy bardziej rozbudowany aparat [ Canon SX30IS ]. Dwa lata temu myślałem, że to rewelacyjny sprzęt, ale teraz wiem jakie ma wady, zalety i ograniczenia. Dlatego poważnie zacząłem się zastanawiać nad wymianą sprzętu na coś lepszego.

I teraz zaczyna się mój problem. Dobry kompakt czy Lustrzanka ? ? ? Piszę to w temacie z lustrzankami, bo właśnie na nie jestem bardziej nastawiony, ale nie wiem do końca jaką kupić. Na pewno preferuję Canona niż Nikona. Testowałem kilka modeli obu firm [ z canona 100D, 700D i 60D a Nikona D3100 i D5200 ] i bardziej przypada mi do gustu Canon [ jest jeszcze kwestia obiektywów, różnych akcesoriów itp...]. Od razu mówię, że do samego zakupu mam jeszcze jakiś rok, ale chciałbym się już wcześniej rozeznać w temacie. Do wydania mam ok. 3500-4000zł za aparat i obiektyw/obiektywy. Oprócz dobrej jakości zdjęć interesuje mnie także filmowanie w Full HD [ bezwzględny wymóg ], wejście na słuchawki i zewnętrzny mikrofon, możliwość późniejszego zamontowania viewfindera lub monitora podglądowego [ coś w rodzaju Liliputa ]. Co do zdjęć moje wymagania są raczej standardowe, szybki autofocus, w miarę szybkie zdjęcia seryjne, po prostu więcej możliwości niż na SX30IS Przeglądnąłem ofertę Canona i znalazłem trzy interesujące modele 600D, 700D i 60D.

Jak na początku mówiłem jest jeszcze inne wyjście. Kupić kompakta z wyższej półki, ale musiałby mieć pierścień do regulacji ostrości i zoomu jak w lustrzance.

Co o tym myślicie ? ? ? Lepiej kupić tańszą lustrzankę z lepszym obiektywem czy może lepszą lustrzankę i słabszy obiektyw ? ? ? Albo dobrego kompakta ? ? ?

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 02 Lut, 2014   

Z Canona to 650D (ma lepszy AF od 600d), ewentualnie 60D (choć ze względu na ten dziwny kółlowybierak,hmm... trzeba samemu zobaczyć).

TexonStudio 
Nowy

Wysłany: Nie 02 Lut, 2014   

Cytat:
choć ze względu na ten dziwny kółlowybierak,hmm... trzeba samemu zobaczyć

Chodzi Ci o pierścień sterowania ustawieniami aparatu tak ? ? ? Podobny jest w SX30IS więc raczej jestem do takiego rozwiązania przyzwyczajony. A jak tam z obiektywami ? ? ? Co proponujecie na start ? ? ? Widziałem, że do 60D dają 18-135, ale to pewnie jest ,,KIt-owy" obiektyw. Może coś z mniejszą ogniskową, ale za to lepszej jakości ? ? ?

Przed chwilą oglądnąłem filmik, gdzie porównywano 600D i 60D. Jakość zdjęć jest na moje oko identyczna. Czy lepiej byłoby kupić 600D i do tego jakieś dobre szkło ? ? ?

Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Pon 03 Lut, 2014   

TexonStudio, a testowales cos z Pentaxa?
- http://www.youtube.com/watch?v=vn74psmZ_8o

Zacznijmy od tego ze rok czasu to sporo nowych modeli na rynku :mrgreen:

Na pewno lepiej jest wziasc slabsze body ale lepsze szklo - no chyba ze pozniej cos dokupisz?

TexonStudio 
Nowy

Witam.
Lucas fakt rok to dużo czasu, ale chciałem się mniej więcej zorientować w temacie.
Pentaxa nie miałem w łapkach, ale znajomy ma i mówi, że jest świetny. Słyszałem też, że podobno do lustrzanek tej firmy pasują nawet stare obiektywy, bo mocowanie nie zmieniło się na przestrzeni lat.

Jeśli chodzi o body i szkło to raczej na początku nie zmieniałbym tego drugiego. Wszystko rozchodzi się też o to, że sam aparat musi kręcić dobrej jakości filmy i mieć możliwość podpięcia tego mikrofony u słuchawek. [ a najlepiej jeśli pasowały do niego też inne akcesoria do filmowania ]

ophiuchus 
Optyczny

Canon 60D niestety nie ma wyjścia słuchawkowego. Z aparatów podobnej klasy, to raczej Pentax K-3, Nikon D7100 ewentualnie coś z Sony.

TexonStudio 
Nowy

Ophiuchus masz racje, 60D nie ma wejścia słuchawkowego. Niestety raczej w tej cenie żadna lustrzanka nie będzie miała wejścia słuchawkowego. Z tego mogę zrezygnować.

Ostatecznie wybierałbym pomiędzy trzema zestawami.

Canon 600D + jakieś lepsze szkło razem ok 4000zł

Canon 60D + szkło tak aby razem wyszło koło 4000zł

Pentax K-30+ lepsze szkło

Choć nadal jestem przekonany do Canona. Jeśli w przyszłości zmieniłbym sprzęt na jakiegoś Blackmagic Cinema Camera lub wdrsję Pocket to obiektywy Canona byłyby jak znalazł.

Lucas1981r 
Rozmowny

ophiuchus napisał/a:
Canon 60D niestety nie ma wyjścia słuchawkowego. Z aparatów podobnej klasy, to raczej Pentax K-3, Nikon D7100 ewentualnie coś z Sony.

Podobneej klasy? :grin:
No chyba 60D nie chcesz porownywac do K-3 - nawet do K-5II/K-5IIs i D7100?
60d bardziej porownalbym wlasnie do K-30/K-50 :)

TexonStudio napisał/a:

Ostatecznie wybierałbym pomiędzy trzema zestawami.

Canon 600D + jakieś lepsze szkło razem ok 4000zł

Canon 60D + szkło tak aby razem wyszło koło 4000zł

Choć nadal jestem przekonany do Canona. Jeśli w przyszłości zmieniłbym sprzęt na jakiegoś Blackmagic Cinema Camera lub wdrsję Pocket to obiektywy Canona byłyby jak znalazł.

Raczej nie liczylbym ze za rok kupisz 600D czy 60D,a takze K-30 - no chyba ze uzywki :mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

TexonStudio napisał/a:

Popieram.
Jeżeli zamierzasz przy filmowaniu ostrzyć ręcznie (przez przekładnię lub dodatkowy silnik), to kup K-5 lub K-5II.

TexonStudio 
Nowy

Dobra Pentax, ale jakie szkło do niego na początek ? ? ?
Do Canona znalazłem Canon EF 24-105 mm f/4 L IS USM, który dla mnie jest niemiłosiernie drogi, ale podobno bardzo dobry. Musiałbym kupić 600D i ten obiektyw, bo z 60D to za droda opcja.

Andrzej.M.
[Usunięty]

TexonStudio napisał/a:
EF 24-105 mm f/4 L IS USM

To szkło po pełną klatkę - polecam ale do 5DmkII/III ale na 600D nie masz szerokiego kąta! Pamiętaj że operujesz na cropie 1,6 !
Do pentaxa weź 17-70/4 SDM. (crop 1,5 da odpowiednik 25,5-105/4)
To b. dobry obiektyw do zdjęć , a do filmu aż za dobry. Można też użyć Sigmy 17-70/2,8-4 lub 18-125/3,5-5,6. Pentax 18-135/3,5-5,6 mógłby być też niezły - pod warunkiem że trafisz na dobry egzemplarz - niektórzy ponoć narzekali. Więc pewnie trzeba by z kilku wybierać.

TexonStudio 
Nowy

Faktycznie ten Pentax jest ciekawy.
Dosłownie przed chwilą przeczytałem, że Pentax K-3 ma wejście słuchawkowe, a to duży plus. W dodatku znalazłem go na amazonie za 4500zł z obiektywem 18-135 3.5/5.6. Może do przyszłego roku trochę stanieje i da radę go kupić. To chyba byłoby najlepsze wyjście poczekać na tego Pentaxa.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

TexonStudio napisał/a:
Faktycznie ten Pentax jest ciekawy.

... i ciemny.

WojciechW 
Optyczny

Pentax 18-135 zastał kiepsko oceniony pod względem właściwości optycznych w teście na photozone.

Andrzej.M.
[Usunięty]

WojciechW napisał/a:
18-135 zastał kiepsko oceniony pod względem właściwości optycznych w teście na photozone.

Jak każdy tego rodzaju obiektyw niezależnie od producenta - taki zakres ogniskowych niestety wymusza spore kompromisy i spadki jakości. Co do oceny - lepiej został oceniony np. 18-250 / 3,5-6,3. Niezależnie od tej oceny - do filmowania na pewno się nadają. Do fotografowania z wyższą jakością z pewnością wybierałbym Sigmę 17-50/2,8 - czyli "killera stałek".
O tym że te obiektywy (18-135) są nierówne też już pisałem i o tym że trzeba kupować tam gdzie można wybrać z kilku egzemplarzy.
TexonStudio napisał/a:
do przyszłego roku trochę stanieje
zapewne , i do tego czasu np. 18-135 może dostać nowe powłoki HD, które wyrównają jakość obiektywów.

Odpowiedz do tematu