Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki bezlusterkowiec do 1300 zł ?
Autor Wiadomość
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 02 Lut, 2014   

Tzn. tam też Fatman trochę zmieniał w rozmyciu tła i ostrości.

Pod słońce to nie próbowałem, a co do osłony przeciwsłonecznej, mam metalową, zawsze na szkle.

Reklama

robert26011988 
Początkujący

A da się w GX1 programowo rozmyć tło ?

muzyk 

Eeee, takie rzeczy to w programie, np. Lightroom.

robert26011988 
Początkujący

Wysłany: Pon 03 Lut, 2014   

Tak sobie przeglądam internet i z tego co widzę to obiektyw kitowy chętnie bym sprzedał i kupił dwa inne tzn. Olympus 45/1.8 i Panasonic 20/1.7. ale ceny są straszne, odpowiednio 1100zł i 1600zł.
Za ile można takie cuda kupić używane ?
I czy obiektyw Olymusa będzie pasował do GX1 ?

Przy poprzednim aparacie (Canon PowerShot A810) nie miałem takich problemów :)

muzyk 

Wysłany: Pon 03 Lut, 2014   

Olympus i Psnasonic mają ten sam bagnet, micro 4/3.
Używane nie będą wiele tańsze niestety, choć muszę Ci napisać, że jak na miżliwości optyczne, jaki oferują te szkła, cena jest śmieszna.
Fotografia to niestety drogie hobby i w/w obiektywy są w porównaniu do innych tańsze od barszczu

Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Wto 04 Lut, 2014   

Dlatego warto spojrzec na Samsunga NX1100 z kitem - w zestawie jest program LightRoom :wink:
a szkla kosztuja:
45 / 1.8 - 600zl
30 / 2 - 630zl
20/2.8 - 800zl

RB 

robert26011988 napisał/a:
Tak sobie przeglądam internet i z tego co widzę to obiektyw kitowy chętnie bym sprzedał i kupił dwa inne tzn. Olympus 45/1.8 i Panasonic 20/1.7. ale ceny są straszne, odpowiednio 1100zł i 1600zł.

Cóż... używane będą nieznacznie tańsze, w Polsce ok 900 i 1300 złotych.... jak znajdziesz gdzieś.
Sigma 19/2.8 pod mikro 4/3 kosztuje 6-7 stów. Zła nie jest, wręcz przeciwnie. Problemem może być że ma światło 'zaledwie' 2.8, co na tej matrycy i przy tej ogniskowej jakiejś specjalnie plytkiej GO nie da.
Jeśli interesują Cię headshoty (lub ogólnie posiadanie niedługiego teleobiektywu} można nabyć Sigmę 60/2.8, też 7 stów. Do tego obiektywu też się przyczepić nie można.
Jest jeszcze Sigma 30/2.8, cena identyczna.
To jest w tym systemie tańsza alternatywa... niestety, cena za światło.

robert26011988 
Początkujący

Nie chce kupować półśrodków typu Sigma. Trzeba zbierać na produkty pełnowartościowe czyli Olympus 45/1.8 a w drugiej kolejności Panasonic 20/1.7. Co roku strzele nowy obiektyw albo lampę i się zestaw uzbiera :)

RB 

Nie chce kupować półśrodków typu Sigma.

To nieporozumienie. To nie półśrodki, to - zależnie od potrzeb - albo obiektywy nieprzydatne (np. za ciemne) albo tak samo przydatne jak każde inne.

Trzeba zbierać na produkty pełnowartościowe czyli Olympus 45/1.8 a w drugiej kolejności Panasonic 20/1.7.

Hmmm, są różne definicje pełnowartościowości. Ktoś może powiedzieć że z jego punktu widzenia pełnowartościowe to nie jest jakieś plaskate cuś z marnym jak na mikro 4/3 światłem 1.7 tylko summilux 25/1.4... ewentualnie Voigtlander 25/0.95...
Akurat te 3 sigmy do bezlusterkowców są IMO zupełnie pełnowartościowe, są świetnie zrobione, ostre (w każdym razie te dwie z trzech których popróbowałem), z racji zastosowanego tu systemu AF nie cierpią (w każdym razie w ogromnej większości wypadków) na typowe sigmoprzypadłości z FF i BF... są jednak ciemniejsze (z wyjątkiem 60/2.8, która ma to samo światło co olympusowa, tyle, ze nie jest makro).
Swoją drogą, jeśli chcesz naprawdę małą GO to w mikro 4/3 kupuj cn. 1.4. Szczególnie od tego szerszego końca zakresu...

Inna sprawa, ze to co wybrałeś to są takie moim zdaniem najprzydatniejsze i najfajniejsze obiektywy w tym systemie, no z tych jeszcze względnie tanich :smile:

robert26011988 
Początkujący

Może źle się wyraziłem, nie chce kupować obiektywów które nie dadzą mi dużych możliwości bo po jakimś czasie okaże się, że jednak mam za mało światła i 2 razy będę musiał wydać kase a na to mnie nie stać.

RB 

Może źle się wyraziłem, nie chce kupować obiektywów które nie dadzą mi dużych możliwości bo po jakimś czasie okaże się, że jednak mam za mało światła i 2 razy będę musiał wydać kase a na to mnie nie stać.

Hmmm, jak nie wiesz, czy potrzebujesz... pamiętaj, ze obiektywy wolno się starzeją i że można je odsprzedać ze stosunkowo niewielką stratą. Oczywiście, nie mówimy o zestawowych tanich plastusiowych zumach.

robert26011988 
Początkujący

Przeglądałem w internecie zdjęcia robione na różnych obiektywach i najbardziej podobały mi się zdjęcia z tych dwóch obiektywów i Olympusa 75/1.8 ale jego cena stawia go w sferze marzeń :( Ewentualnie zaproponowana wyżej Sigma 60/2.8 całkiem fajnie się prezentuje. Do portretówek sprawdziłaby się lepiej od Olympusa 45/1.8 ?
I jak wygląda sprawa z mocowaniem tych obiektywów ? Potrzebna jest jakaś przejściówka ? Im więcej oglądam zdjęć z Sigmy tym bardziej się do niej przekonuje :)
Ostatnio zmieniony przez robert26011988 Wto 04 Lut, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

muzyk 

Nie chce kupować półśrodków typu Sigma.

hę?

Jakbyś zobaczył obrazek z Sigmy 60 2.8 DN, to opadniętą szczękę musiałby chirurg ratować.
I to za grosze... to szkło.
Do portretówek sprawdziłaby się lepiej od Olympusa 45/1.8 ?

Zgadza się.
Ewentualnie Leica 25 1.4

Mam i 45 i 60 DN. Rewelacja i to bez szajsu.
Cytat:
I jak wygląda sprawa z mocowaniem tych obiektywów ? Potrzebna jest jakaś przejściówka ?

Hej no... pliss. :zalamany:
Panasonic i Olympus (pisałem) mają WSPÓLNY bagnet: micro 4/3 czyli obiektywy Panasonica pasują do Olympusa i odwrotnie.
Oczywiście w ramach systemu m4/3 bo... Olympus miał jeszcze system 4/3 (nie micro).

robert26011988 
Początkujący

Chodziło mi o to czy do Sigmy jest potrzebna przejściówka ale z tego co widzę to chyba Sigma wypuszcze te obiektywy w różnych wersjach... z mocowaniem m4/3, Sony E.
Panowie już przekonaliście mnie do Sigmy :)
Sorry że tak sceptycznie podchodzę do tematu ale nie chce utopić kasy w czymś z czego nie będę zadowolony.
Ostatnio zmieniony przez robert26011988 Sro 05 Lut, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

RB 

Ale czy do Sigmy jest potrzebna przejściówka ? .

Jak kupisz Sigmę z mocowaniem mikro4/3 to oczywiście nie. Jak kupisz z mocowaniem Sony E to choćbyś skrętu kiszek dostał... nie dolczysz :wink:

Panowie już prawie przekonaliście mnie do Sigmy :)
Sorry że tak sceptycznie podchodzę do tematu ale nie chce utopić kasy w czymś z czego nie będę zadowolony.

Ty się tak nie rozpędzaj... Jednak 60-tka to inna ogniskowa i inne kadry niż 45-tka. We wnętrzach nie poszalejesz, zrobisz twarze. No... popiersia... Chyba ze masz duuuuże pokoje. Ja mam tą 60-tkę raczej jako krótkie tele z dod. funkcja 'portretu', ale ja w zasadzie nie lubię i nie potrafię ludzi fotografować...
PO prostu musisz pomyśleć, czy wolisz 45 czy 60 mm. Pomiędzy tymi szkłąmi jest tylko jakieś 350-400 złotych róznicy, tu nie ma co tańszego...
Jeśli jednak rozpatrywałeś 'zajedno' 45 i 75... to w sumie ta 60-tka będzie akurta tak pośrodku :mrgreen:

Odpowiedz do tematu