Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Używany kompakt z możliwie najlepszymi zdjęciami ~500zł
Autor Wiadomość
czarnyblack 
Nowy

Wysłany: Sro 05 Lut, 2014   Używany kompakt z możliwie najlepszymi zdjęciami ~500zł

Witam.

Przeczytałem już sporo tematów i wydaje mi się, że mam już sprecyzowane wymagania co do aparatu i nawet wybrałem kilka modeli które mnie interesują. Od aparatu wymagam żeby w trybie automatycznym robił jak najlepsze zdjęcia, ale czasem moze zechce sie zaglebic w jakies zaawansowane funkcje i sie pobawic.

Matryca - tutaj najmniej 1/2,33 - czyli standard
Przesłona - zakres od 2.8 - im jaśniejszy obiektyw tym lepiej z tego co czytałem
Obiektyw - najlepiej od 24mm

Aparat będzie służył do pstrykania zdjęć podczas jakichś wypadów, wakacji, w pomieszczeniu itp. Taki do wszystkiego.

Oto moje typy:

Canon 125hs, 220hs, 230hs
Canon sx 230 - ale obiektyw ciut ciemny
Sony hx7v - tez ciemny obiektyw

Dodam, ze moim faworytem jest tutaj 220hs, czy slusznie? Moze polecicie cos innego?

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 05 Lut, 2014   

Rozumiem, że w pierwszej linijce chodzi o serię IXUS.

Jeśli szukasz aparatu używanego który robi dobre zdjęcia, to szukaj czegoś z matrycą 1/1.7".

W takich aparatach, różnica światłosiły na najdłuższej ogniskowe nie ma większego znaczenia. Modele z większą matrycą możesz dostać nawet ze światełkiem f/1.4

Dlaczego nie ogniskowa "najlepiej od 20mm"?

500zł na używkę może się okazać kupą szmalu. Za 400zł można dostać np Canona PowerShot G10 czy Panasonica Lumix DMC-LX3

czarnyblack 
Nowy

Wysłany: Sro 05 Lut, 2014   

Cytat:
Rozumiem, że w pierwszej linijce chodzi o serię IXUS.

Dokładnie

Cytat:
Dlaczego nie ogniskowa "najlepiej od 20mm"?

Jak najbardziej ;) ja nie chciałem za bardzo śrubować po prostu wymagań żeby zmieścić się w cenie.

Przyznam, że przyglądałem się również lx3. Trochę przeraża mnie jego wiek, nie chciałbym później latać po serwisach jak coś się zepsuje. Zdjęcia przyznam, że wychodzą super.

[ Dodano: Czw 06 Lut, 2014 13:31 ]
Trochę mało tych lx3 na allegro, a g10 może być za skomplikowany dla osoby dla której szukam aparatu. Dodatkowo dekielek w lx3 od obiektywu moze byc utrudnieniem w uzytkowaniu. Gdybym szukal aparatu dla siebie to bralbym lx3 bez zastanowienia, poczekalbym troche na jakas okazje na allegro i bym wzial. Chwilowo troche mam malo czasu na wybór i chciałbym już na coś się zdecydować. Jeżeli rozważam wybor pomiedzy ixus 125hs a ixus 220hs to warte uwagi sa te aparaty? Zdjecia jak dla mnie sa na przyzwoitym poziomie. Jezeli natomiast w tej cenie mozna wziac cos lepszego (poza lx3 i g10, bo juz napisalem dlaczego one odpadaja) to piszcie.

[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 23:56 ]
Kilka nowych jeszcze biore pod uwage:

Canon ixus 230hs, 115hs, 220hs - ten system hs jest cos w ogole wart? Niby pomaga przy slabym oswietleniu, ale czy to prawda?

Canon sx230 - wygrywal testy \
} Oba maja dosc ciemne obiektwy...
Nikon s9100 - porownywany do sx230 /

Panasonic tz20

Odpowiedz do tematu