Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 05 Lut, 2014 Ogniskowa na aps-c a na ff
Witam, po roku robienia zdjęć kitowym 18-55 mam chęć dokupić obiektyw/y i brnąć w to dalej :] Od razu napiszę, szukałem ale nie do końca rozumiem więc jeśli jest to możliwe to poproszę o odpowiedź na moje pytanie i jutro można usunąć ten wątek....
Mianowicie, np. mając cropa i używając obiektywu pod cropa [ef-s] o ogniskowej 18mm i zmieniając na obiektyw EF o ogniskowej 18mm mam ten sam kadr czy kadr z ogniskowej 28,8 [18x1.6]??
Nie miałbym tego dylematu gdybym miał w ręku obiektyw z mocowaniem EF, jednak nie mam, a czytam i szukam dla siebie obiektywu/ów, które spełnią moje oczekiwania...
Z góry dzięki!!
czy to jest miedzy innymi powod kupowania przez zaawansowanych uzytkownikow tele body z apsc by "wydluzyc" sobie niejako swoje np 70-200 ?
co do zasady tak, 70-200 ulegnie "wydłużeniu" ale czy to jest powód kupowania body z APS-C - raczej nie . Body z APS-C kupuje się głównie ze względu na jego niższą cenę niż FF. Body z APS-C "wydłuża" obiektywy tele ale także utrudnia uzyskanie szerokiego kąta Np taki 24-105 daje całkiem fajny szeroki kąt na FF, na APS-C jest to już odpowiednik 38-168 (więc trudno tu mówić o szerokim kącie)...
z tego posta wynika, że nie.... chyba, że czegoś nie rozumiem :[
[ Dodano: Sro 05 Lut, 2014 21:33 ]
ale chodzi mi o różnice między obiektywami EF-S i EF..
czyli teoretycznie na EF 17-40 mm f/4.0L USM mam szerszy kąt niż na EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II używająć C600D [APS-c} ??
elPaso, tu chodzi o co innego - ta sama ogniskowa na różnych matrycach da różne kąty widzenia. Ty rozpatrujesz wyłącznie jeden format matrycy, więc co miałoby się "wydłużać"?
[ Dodano: Sro 05 Lut, 2014 21:35 ]
elPaso napisał/a:
czyli teoretycznie na EF 17-40 mm f/4.0L USM mam szerszy kąt niż na EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II używająć C600D [APS-c} ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9