Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 vs D5100
Autor Wiadomość
kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 05 Lut, 2014   

manolo napisał/a:
płacę tu podatki, sklepy płacą podatki w kraju w którym remonty dróg i chodników po których chodzę (itp. itd.) są opłacane z tych właśnie podatków

Tere fere dudki.... pieniądze z podatków obciążających towar w sklepie (VAT, cło, akcyza, podatek dochodowy) trafiają do Skarbu Państwa. Chodniki, kwietniki, remonty dróg lokalnych, szkoły czy sprzątanie ulic finansowane jest z kasy samorządów. A do samorządu to co najwyżej wpadnie grosz z podatku od nieruchomości, w której mieści się dany sklep. Na remonty dróg wojewódzkich czy krajowych tak samo się dokładasz kupując towar czy to w Polsce czy za granicą gdyż środki na to są przekazywane z akcyzy na paliwo, podatku drogowego i winiet.
manolo napisał/a:
poza tym dochodzenie swoich praw wobec sklepu w Polsce jest łatwiejsze

W Irlandii (w UK podobnie) na ten przykład wystarczy, że mam paragon zakupu danego towaru, który uległ uszkodzeniu, a w sklepie wymieniają bez problemu na nowy. Tak miałem z aparatem, routerem, wentylatorem, telewizorem, butami i kilkoma innymi rzeczami, które zepsuły się przed upływem gwarancji. Co więcej, nie muszę się ograniczać tylko do sklepu, w którym kupiłem towar, jeśli jest to sieć. W Polsce też już tak jest?
manolo napisał/a:
a niektórzy producenci ograniczają gwarancje na przedstawicielstwa.
Ale nie Pentax :razz:

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

kojut napisał/a:
W Polsce też już tak jest?
Bywa, ale rzadko... :wink:

muzyk 

kojut napisał/a:

Przyznam, że nie spotkałem się jeszcze... choć może, w czasie jak mieszkam za Odrą się coś zmieniło w tej materii.
Oby.

P.S. Pamiętam wymianę wadliwego towary w jednym z Auchan...
to była jakaś drobnostka w sumie.
Jakaś specjalna komórka zajmująca się reklamacjami... czekanie, czekanie... i z wielką łaską, pouczeniem itd.

RB 

Wysłany: Czw 06 Lut, 2014   

muzyk napisał/a:
kojut napisał/a:

Przyznam, że nie spotkałem się jeszcze... choć może, w czasie jak mieszkam za Odrą się coś zmieniło w tej materii.

Aaaa tam. Wymiana czegokolwiek w BRD czy Austrii wciąż nie ma się nijak do realiów w naszej pięknej ojczyźnie. U nas klient pojawiający się z czyms niesprawnym bądź uszkodzonym jest podejrzewany o chęć oszwabienia ( :wink: ) biednego sprzedawcy.

muzyk 

RB napisał/a:
w naszej pięknej ojczyźnie.

W tym całym ambarasie... to jedno jest niezbywalne, ale szkoda, że za tym pięknem nie idzie piękno w prostych codziennych relacjach na linii klient sprzedawca.

RB 

muzyk napisał/a:
RB napisał/a:
w naszej pięknej ojczyźnie.

W tym całym ambarasie... to jedno jest niezbywalne,

Może... ale ja tu mieszkam a wakacje od lat spędzam w Rep. Osterreich lub w BRD... tam też pięknie i jakoś tak mniej przaśnie.

muzyk 

RB napisał/a:
Może... ale ja tu mieszkam a wakacje od lat spędzam w Rep. Osterreich lub w BRD... tam też pięknie i jakoś tak mniej przaśnie.

Ja mam odwrotnie. Akurat znam już troszkę BRD, Oesis - głównie Innsbruck i uważam, że też jest pięknie, ale jak jadę do Polski to cieszę się już pięknymi krzakami po polskiej stronie właśnie mijanej granicy.
Wszystko, nawet te zaniedbane miejsca wydają się takie bliskie, piękne.
Piszę szczerze.

P.S. Może kiedyś dane mi będzie znów mieszkać w Polsce. :cry:

RB 

muzyk napisał/a:
ale jak jadę do Polski to cieszę się już pięknymi krzakami po polskiej stronie właśnie mijanej granicy.
Wszystko, nawet te zaniedbane miejsca wydają się takie bliskie, piękne.
Piszę szczerze.

Nie dziwię się, pewnie bym na stałe u nich nie wytrzymał :wink:
Z drugiej strony pamiętam jak daawno (naście lat) temu po ponad rocznym zamieszkiwaniu w Azji, gdy tęsknota za znanym mi światem bała ogromna, wlądowałem na sławetnym lotnisku im. Wielkiego Muzyka z Francyji co prawda ale Polakiem będącego i po ogólnych perypetiach tamże to pierwszymi w zasadzie słowami, które wypowiedziałem do mojej żony kochanej (Penelopy nieomalże) było... ja pier...le, ja chcę wracać... tęsknić to się tęskni, ale zderzenie z tą przaśnością to bywa bolesne.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Ja pamiętam, jak pierwszy raz wróciłem ze Stanów jakoś późną zimą/wczesną wiosną i wracałem z Katowic-Pyrzowic do Krakowa - nie mogłem się nadziwić, że przez całe życie nie zauważałem jak masakrycznie brzydki, szarobury i przygnębiający jest ten kraj...

muzyk 

RB napisał/a:
pewnie bym na stałe u nich nie wytrzymał :wink:

Oj, da się wytrzymać, ba mam stale ok. 100 ich pod "moimi rządami" - mili, nie powiem. Nawet bardzo (mogę to jako Polak powiedzieć).
Ale nie o to chodzi, tylko o tęsknotę za Polską. :neutral:
RB napisał/a:
ale zderzenie z tą przaśnością to bywa bolesne.

Ile razy do Polski jadę, tyle razy doceniam choćby drobne zmiany na lepsze.

Ba... musielibyście widzieć, jak się grupie Niemców Kraków podobał...
powiedzieli wprost, że drobne niedociągnięcia, jak dziurawe drogi itp. nie mają dla nich znaczenia - liczy się pozytywny klimat i ... WOLNOŚĆ. :grin:
jaad75 napisał/a:
jak masakrycznie brzydki, szarobury i przygnębiający jest ten kraj...

Widzisz, a ja w tej masakrycznej szaroburości widzę np. motywy na moje "wymazy".
Owszem, kibicuję Puckowi, żeby go wyremontowali, ale niewyremontowany - dla mnie rewelacja! (bez szajsu).
Może jestem melancholijny po prostu i lubię takie klimaty.
W Hamburgu np. gorzej z tym, bo wszystko idzie szybko dość "ku lepszemu", niemniej zawsze znajdzie się jakiś zakątek. Dość przaśny.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Czw 06 Lut, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Ale nie o to chodzi, tylko o tęsknotę za Polską. :neutral:
Nigdy w życiu, nawet przez ułamek chwili nie tęskniłem za Polską.

muzyk 

jaad75 napisał/a:
igdy w życiu, nawet przez ułamek chwili nie tęskniłem za Polską.

Szkoda.
Ja często. Może dlatego, że z południowego wschodu jestem, może dlatego, że też zajmuję się i interesuję zwłaszcza muzyką, która zahacza o Bizancjum, a w moim regionie z kolei dużo pięknych cerkwi greckokatolickich.
Może to, że zjeździłem swoją okolicę rowerem, a także okolice Trójmiasta (polecam dla MT bajkerów np. okolice Bieszkowic, jak i od dworca w Gdyni lasem do Oliwy... )

Z kolei na północy Niemiec interesuję się historią Słowian zachodnich, czyli ludu, który nierzadko stawał ramię w ramię z pogańskimi jeszcze Germanami aby odeprzeć "chrystianizację".
Ostatnio zmieniony przez muzyk Czw 06 Lut, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
liczy się pozytywny klimat i ... WOLNOŚĆ. :grin:
Ciekawe dlaczego w Krakowie odczuwali tę "wolność" bardziej niż w siebie np. w Berlinie? Racjonalnych przesłanek nie widzę... Chyba, że to bardziej kwestia osobistych uwarunkowań, typu nikt mnie nie zna, to zaszaleję... :razz:
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Czw 06 Lut, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Racjonalnych przesłanek nie widzę...

Hmmm... po prostu zachwyceni byli Krakowem, Polską.
Jedzeniem też. :wink:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Mnie się Kraków po Nowym Jorku wydawał klaustrofobicznie mały - strasznie przytłaczalo mnie to, że gdziekolwiek pójdę, to wszystko już znam i widziałem, ciągle te same miejsca, knajpy, sklepy, jakby mnie ktoś w dużej klatce zamknął... I do tego ludzie - teraz się już przyzwyczaiłem i tego nie zauważam, ale na początku strasznie mnie to uderzyło, że wszędzie widzę ponure, zasępione gęby, które są dla siebie meganieuprzejme i wręcz wrogo nastawione - to chyba największy kontrast, w porównaniu do Stanów...

Odpowiedz do tematu