Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Do regulacji, zastosowałem zwykły ściemniacz oświetleniowy
a rozumiesz jaki jest pobór prądu przy 1600W i ile jest w stanie znieść "zwykły ściemniacz oświetleniowy" przy dłuższym obciążeniu? Wiesz o tym, że przy połączeniu równoległym przy takiej mocy ze "zwykłym ściemniaczem oswietleniowym" (cokolwiek to znaczy) bedzie spory spadek na ostatnim elemencie czyli tej nieszczęśliwej ósmej żarówce.
Jak rozwiążesz problem migotania i "niestabilnej pracy" przy zejściu poniżej 50% całkowitej liczby lm źródeł światła? O ile nie jest to problem przy oświetleniu domowym o tyle w fotografii może przełozyć się prawdziwe problemy.
Wykorzystałem 2 ściemniacze o mocy (według producenta) do 600 W jeden, czyli teoretycznie 1200 W, jak narazie działa to dobrze przy maksymalnym obciążeniu.
Jeśli mi czas pozwoli jutro wrzucę testowe fotki tego co wymodziłem
W piątek, będe wykonywał sesje, dla (jak dla mnie) poważnego zleceniodawcy... wtedy mam zamiar wykożystać na maksa "niepoważne" rozwiązanie tj. softbox-a + 2 halogeny + przerobiona stara lampa błyskowa To będzie jak ruletka - albo polegne albo będzie wyśmienicie
Wykorzystałem 2 ściemniacze o mocy (według producenta) do 600 W jeden, czyli teoretycznie 1200 W, jak narazie działa to dobrze przy maksymalnym obciążeniu.
wcześniej, pytałem jak zamierzasz to zrobić i czy będzie to jeden obwód, dopiero jak wspomniałem ci o poborze, stwierdziłeś, że zrobisz 2 obwody, no i z 1600 zrobiło się 1200W. Prawdopodobnie te dwa regulatory nie pochodzą długo, te 600W nie jest podane dla obciążenia stałego.
dister napisał/a:
W piątek, będe wykonywał sesje, dla (jak dla mnie) poważnego zleceniodawcy
dister, ja nie mam nic przeciwko majsterkowaniu ale jeżeli chcesz liczyć na dalsze zlecenia to masz małe szanse nawet ze sprzętem pod to przeznaczonym, jeżeli twoim zdaniem praca fotografa w studio polega tylko na błyśnięciu światłem to gratuluje. Fotograf nie jest LATARNIKIEM.
wracam po chwili przerwy - wbrew temu co pisaliście, nie poległem, a zleceniodawca jest zachwycony ze wstępnie przedstawionych zdjęć Ja nie jestem zachwycony, ale uważam że wyszło ok - do oświetlenia zdjęć wykorzystałem wcześniej wymienione samoróbki
Ogólnie to praca 30 % światło dzienne + 70% = 3 lampy (2x halogen + 1x softobox)
Efekt może nie jest z zakresu naprawde pro - ale mnie to zadowala
W załączniku przykładowe zdj - co sądzicie ?
[ Dodano: Pon 03 Lut, 2014 21:36 ]
Dorzucam jeszcze jedno zdjęcia, wykonane z wytwornicą dymu, również zrobionej samodzielnie ze starej kuchenki elektrycznej + baniaczek metalowy + woda destylowana z gliceryną światło to co wcześniej
forum3.jpg
Plik ściągnięto 2534 raz(y) 233,67 KB
forum2.jpg
Plik ściągnięto 2577 raz(y) 172,11 KB
forum.jpg
Plik ściągnięto 2577 raz(y) 231,38 KB
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 06 Lut, 2014
dister napisał/a:
również zrobionej samodzielnie ze starej kuchenki elektrycznej + baniaczek metalowy + woda destylowana z gliceryną
reszty nie komentuje, bo wiadomo o co chodzi ale u mnie na zadupiu wypozyczenie na 8 godzin (+ 1l) "dymiarki" kosztuje 55ziko. Przeciętnie wychodzi taniej wypozyczyć niż udawać słodowego
To zazdroszczę, jeśli na zadupiu możesz wypożyczyć wytwornicę dymu, u mnie niestety nie ma takiej możliwości (wytwornica wyszła mnie o wiele taniej niż 55 zł). A drugiej strony 4 x wypożyczenie = nowa, tańsza wytwornica.
Zastanawiam się, czemu samoróbki, spotykają się z taką krytyką na forum?
Cały czas dyskusja dotyczyła jakości światła, temperatury pracy zestawu i wygody jego używania, a nie samoróbek jako takich. Równie dobrze możesz zabrać się za samodzielne wykonanie obiektywu. Problem obrazuje fotografia wykonana z wykorzystaniem wytwornicy dymu - pokazujesz jedynie, że coś się da zrobić, jednak na skali od 0. do 10. sama fotografia plasuje się gdzieś w okolicy "koszmarki fotograficzne".
Poprawm mnie jeśli się myle, ale cały czas dyskusja dotyczyła stworzenia osprzętu / studia w kwocie do 1000 zł.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 07 Lut, 2014
dister napisał/a:
Softbox, zbudowany jest na bazie żarówek max. 8 x 200 W.
Do regulacji, zastosowałem zwykły ściemniacz oświetleniowy
Nie będę dyskredytował majsterkowania , bo sam to 35 lat temu robiłem - inne czasy , inne możliwości.
Ale podpowiem ci jedno - do regulacji softboxa stosuj po prostu wyłączanie zarówek pojedyncze lub sekcjami a nie ściemniacz!!!
Przynajmniej będziesz miał cały czas tę samą temperaturę barwową.
Jeśli masz dobrą wentylację - to świeć te 5kW panienkom - niech się rozbierają. tylko pamiętaj żeby wykupić wysokie OC jak która się poparzy albo oberwie rozgrzaną bańką po skórze (o oczach nie wspominam).
W latach 70-tych z halogenami dużo pracowałem i wiem co to znaczy zaświecić na 30 minut 1000W halogen.
Wspominałeś o zrobionej samodzielnie lampie błyskowej - gratuluję umiejętności , ale pamiętaj że palniki też wybuchają i łatwo im w tym można pomóc.
Nie widzę sensu w majstrowaniu światła -żarowo-błyskowego. Zamiast halogenów użyłbym takich lamp i w softboxie też zostawiłbym jedną żarówę jako pilot a włożył 4 lampy błyskowe tak by można było je odpalać w różnych konfiguracjach - to będzie bezpieczniejsze i możesz zastosować biały materiał - to nawet jakby coś takiego strzeliło - to na materiale się zatrzyma. Jak nie na jednej , to na drugiej warstwie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Lut, 2014
dister napisał/a:
nikt nie krytykuje samego majsterkowania czy dłubania dla przyjemności, moja praca w sumie polega na projektowaniu i wykonywaniu prototypów, ja na ten przykład to nawet bardzo to lubię
Tylko jak zauważył Tutejszyn efekty są takie jakie są a jeżeli klient jest zadowolony, to zazdroszczę klienta
dister napisał/a:
To zazdroszczę, jeśli na zadupiu możesz wypożyczyć wytwornicę dymu, u mnie niestety nie ma takiej możliwości (wytwornica wyszła mnie o wiele taniej niż 55 zł). A drugiej strony 4 x wypożyczenie = nowa, tańsza wytwornica.
a kojarzysz tą starą dewizę: "nie wyłamuj otwartych drzwi" ?
Ten "czas" (zamiast na składanie tego cuda, które pewnie nie dostałoby homologacji nawet w Albanii) mogłeś poświęcić na poczytanie o tym jak kadrować, naświetlać i jak ustawić te swoje modyfikatory, w końcu na to jak podejść chociaż do wyostrzania czy obróbki skóry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 15