Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, chciałbym trochę poeksperymentować z fotografią makro. Jednak nie chciałbym pakować kasy w drogie obiektywy do makrofotografii. W pewnej mądrej książce przeczytałem, że podobny efekt, przy o wiele mniejszych kosztach, dają soczewki makro. Czy to prawda, czy faktycznie nie widać zbytnio różnicy? Jeśli tak, to czym się kierować kupując soczewkę i ile powinna mieć dioptrii? Jestem zwykłym początkującym amatorem, więc nie mam wygórowanych wymagań... Mam obiektyw 18-105 Nikor i korzystam z lustrzanki Nikon D7000.
Ekspertem nie jestem, ale wszystko zależy od celu (jak bardzo małe obiekty i w jakiej skali). Czy chcesz całego kwiatka lub dużego żuczka objąć, czy zajrzeć w oko muchy.
Oprócz obiektywów macro masz do dyspozycji pierścienie dystansowe (extension tubes) oraz soczewki macro/konwertery macro. Wspomniany Raynox DCR250 (lub 150, jeśli tamten za mocny) to przedstawiciel ostatniej podgrupy. Ponoć b. dobry (nie sprawdzałem jeszcze) i relatywnie tani (fakt). Te konwertery działają na tej samej zasadzie co soczewki macro, tylko mają bardziej złożoną, lepiej skorygowana optykę. Zwykłe soczewki macro sprawdzą się tylko te niezbyt mocne (mało dioptrii maks. 3-4D), a więc z teleobiektywem, do krótszych tele jak Twój 18-105 będą za słabe, a mocniejsze >4D zmasakrują pewnie jakość. Dlatego radzą Ci Raynoxa. Sprawdż obie wersje (DCR150/250) na stronach producenta i sklepów, maja podaną liczbę dioptrii.
Co do pierścieni, to do swojego obiektywu potrzebowałbyś takiego ze stykami elektrycznymi (ze względu na obsługę przesłony), a te potrafią być drogie (ale nie koniecznie, sprawdź ceny; kolega sobie sprawił ostatnio do Nikona, nie wiem za ile). Alternatywa: tani obiektyw manualny z preselekcją przesłony i pierscienie bez styków.
Tutaj:
http://www.cambridgeincol...bes-closeup.htm
masz ogólne info o pierścieniach i soczewkach macro, w tym kalkulatory skali odwzorowania dla obu rozwiązań. To Ci pozwoli dobrać wersję pod Twoje potrzeby, np. czy z obiektywem o ogniskowej 105mm lepiej pierścienie czy soczewkę/konwerter. W celu np. doboru właściwego Raynox-a korzystasz kalkulatora dla soczewek. Zwróć uwagę na definicje odległości od przedmiotu tam stosowaną: przedmiot-sensor (a nie przedmiot-obiektyw). Może to sprawić, że Twoje wyliczenia będą oddawały rzeczywistość tylko w luźnym przybliżeniu, ale i tak warto skorzystać przed decyzją o zakupie tego czy owego.
Jeszcze jedna uwaga: zaletą Raynoxa w stosunku do klasycznych soczewek macro (częściowo też pierścieni) jest szybkie mocowanie. Przy dedykowanym macro (gdy celowo idziesz w pole z zestawem do focenia drobiazgu) to nie ma znaczenia, ale już np. przy okazjonalnym stosowaniu w nieprzewidzianych sytuacjach (turysta modliszkę spotkał) -owszem.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Ja na razie bawię się tanią soczewką macro +3D, docelowo pewnie będzie DCR150. Kryteria wyboru: stosowane z dość długim tele (150mm w Olympusie), b. okazjonalnie, niewielkie skale odwzorowania (jakieś kwiatki i spotkane przypadkiem większe owady czy pająki).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10