Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lightroom 5 - wczytanie starej bazy zdjęć, zarządzanie
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Lut, 2014   

matys napisał/a:
Pytałem czy to Segate bo mam niemiłe wspomnienia z tymi dyskami, miałem ich 6 i wszystkie padły w okresie jednego roku lub krótszym

to zależy od modelu, ja mam dokładnie odwrotne doświadczenia, mam kilka dysków tej firmy, z czego najstarszy ma 6 lat a najnowszy pół roku. Mam też ekonomiczna wersję zewnętrznego 2T 3,5" i spisuje się znakomicie.

matys, takie zdanie jakie masz o seagate'ach mam właśnie o produktach WD.
Sporo daje sledzenie forumów w tym zakresie, tylko trzeba wziąc poprawkę ilu jest uzytkowników jednej i drugiej firmy :wink:
Na benchmarku generalnie mają dobre zdanie o tej marce poza rzeczywiście jednym wybitnie skopanym modelu.
Jakby nie patrzeć obie firmy to cienizna, jedyna zaleta to cena.

Reklama

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Pią 07 Lut, 2014   

Ja także mam bardzo dobre doświadczenie z Seagate, Samsung, Thoshiba, natomiast kolega miał WD i coś mu dolegało ( wylądował w serwisie ), ale to był dysk na USB a one dostają chyba najwięcej po garach. :wink:

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Nie 09 Lut, 2014   

kozidron napisał/a:
matys napisał/a:
Pytałem czy to Segate bo mam niemiłe wspomnienia z tymi dyskami, miałem ich 6 i wszystkie padły w okresie jednego roku lub krótszym

to zależy od modelu, ja mam dokładnie odwrotne doświadczenia, mam kilka dysków tej firmy, z czego najstarszy ma 6 lat a najnowszy pół roku. Mam też ekonomiczna wersję zewnętrznego 2T 3,5" i spisuje się znakomicie.

matys, takie zdanie jakie masz o seagate'ach mam właśnie o produktach WD.
Sporo daje sledzenie forumów w tym zakresie, tylko trzeba wziąc poprawkę ilu jest uzytkowników jednej i drugiej firmy :wink:
Na benchmarku generalnie mają dobre zdanie o tej marce poza rzeczywiście jednym wybitnie skopanym modelu.
Jakby nie patrzeć obie firmy to cienizna, jedyna zaleta to cena.

Takie życie, ceny dysków w obecnych czasach nie są duże i przeciętnego kowalskiego stać spokojnie na 1-2TB. Producenci to widzą i robią duże(pojemne), tanie dyski, dostępne dla każdego.
Gwarancja niby jest, ale co mi po tym, gdy dysk pada i tracisz dane. Z chęcią na dysk, na ważne dane wydałbym więcej kasy, gdybym tylko miał gwarancję że ich nie stracę w przeciągu powiedzmy 5 lat.
Co do dysków to nauczyłem się jednego, nie kupuje nic typu "eco", "green", "power save" itp. WD tylko black albo red nic innego, niektóre serie na 7200rpm też są wadliwe. Tak samo jak seagate ma swoje lepsze lub gorsze. Mam stare dyski 3,5 cala Seagate które mają pojemność 160-250GB i wiem ze te wyroby z tamtych czasów są nie do zajechania.
Z 2.5 calówek mam zaufanie do Hitachi, są może wolniejsze od pozostałych dysków, pracują z taką samą głośnością jak wiertarki udarowe tejże firmy ale sprawowały mi się dobrze w laptopach których używali kierownicy budów, więc warunki raczej nie były typowo "biurowe".

Z przyjemnością patrze na rozwój "chmury" i dysków SSD. Jak na razie chmura jest za droga i za mała, dla mnie, amatora. Dyski SSD powinny spokojnie wytrzymać teoretycznie 5lat i nawet więcej jako backup danych, ale to tylko teoria, praktycznie ciężko to stwierdzić w chwili obecnej, za mało tego jest i za krotko na rynku.

Co do bezpieczeństwa danych to nie ma rozwiązania które uchroni cię(nas) w 100% przed utratą danych.
Temat dysków to temat rzeka, tak jak sprzęt foto.

paul80 
Maniak
Optyczny

matys napisał/a:
Gwarancja niby jest, ale co mi po tym, gdy dysk pada i tracisz dane. Z chęcią na dysk, na ważne dane wydałbym więcej kasy, gdybym tylko miał gwarancję że ich nie stracę w przeciągu powiedzmy 5 lat.

Dlatego trzeba zaopatrzyć się w program do analizy stanu dysku, bo zazwyczaj zanim padnie, to wysyła symptomy. Nie przesadzałbym z tymi 5 latami, znam dyski, które pracują po 10 lat i nic im nie dolega. Natomiast jak padnie dysk w kwestii bad sektorów i innych , to polecam program MHDD :wink:

Tutejszyn 
Optyczny

matys napisał/a:
Z chęcią na dysk, na ważne dane wydałbym więcej kasy, gdybym tylko miał gwarancję że ich nie stracę w przeciągu powiedzmy 5 lat.
A co po tym czasie? Dane zaczynasz gromadzić od nowa?

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

paul80 napisał/a:
matys napisał/a:

Dlatego trzeba zaopatrzyć się w program do analizy stanu dysku, bo zazwyczaj zanim padnie, to wysyła symptomy. Nie przesadzałbym z tymi 5 latami, znam dyski, które pracują po 10 lat i nic im nie dolega. Natomiast jak padnie dysk w kwestii bad sektorów i innych , to polecam program MHDD :wink:

Nawet najlepszy program ogólnodostępny nie uchroni/odzyska danych przy uszkodzeniu fizycznym. Też znam takie dyski(mam) co pracują 10 i więcej lat, miałem też takie co padły po 5 miesiącach.

Tutejszyn napisał/a:
matys napisał/a:
Z chęcią na dysk, na ważne dane wydałbym więcej kasy, gdybym tylko miał gwarancję że ich nie stracę w przeciągu powiedzmy 5 lat.
A co po tym czasie? Dane zaczynasz gromadzić od nowa?

Kupuje nowy/następny dysk(albo kilka) i kopiuje dane.
Tutaj bardziej chodziło mi o taki rodzaj backupu które robią niektóre firmy na CD/DVD.
Wiedzą że taką płytę przechowywaną w odpowiednich warunkach da się odczytać bez błędów np po 5-10 latach(później zaczyna działać starzenie się materiału i możliwość pojawienia się błędów w odczycie wzrasta) więc po określonym czasie kopiują na nowy nośnik i kopiują ze starego lub nawet kopiują na "nową technologie" o ile się pojawi w ciągu 5-10 lat.
Ostatnio zmieniony przez matys Nie 09 Lut, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

Tutejszyn 
Optyczny

matys napisał/a:
...i kopiuje dane
z uszkodzonego dysku?

paul80 
Maniak
Optyczny

:mrgreen:

Ps. matys, kupię od Ciebie te uszkodzone dyski za grosze :wink:

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Zanim skończyłem edycje posta zdążyliście odpisać ;)

paul80 napisał/a:
:mrgreen:

Ps. matys, kupię od Ciebie te uszkodzone dyski za grosze :wink:

I co sprzedaż na złom cz powiesisz sobie tależe na ścianie ? :wink:

Tutejszyn Właśnie o tym napisałem(edytowałem) kopiuje zanim ulegną uszkodzeniu.
Napisałeś "po tym czasie" - robie nowy backup przed "tym" czasem" :wink:

paul80 
Maniak
Optyczny

matys napisał/a:
I co sprzedaż na złom cz powiesisz sobie tależe na ścianie ? :wink:

naprawię i sprzedam :wink:

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

hehe nieopłacalne lub nierealne, zależy co któremu z nich się stało, wiekszość poszła do recyklingu, takie wymagania teraz :wink:

paul80 
Maniak
Optyczny

matys, piszesz tak, jakbyś miał fotki w jednej kopii, ja mam zawsze dwie, jedna na wewnętrznym a druga na zewnętrznym dysku, w razie gdyby uległ awarii jeden dysk, wtedy się kombinuje, bo kopiować dane na nowe dyski po 3 latach, to jakiś dziwny sposób, skoro dysk może wytrzymać np. 6 lat. Co innego jak brakuje miejsca, to wtedy trzeba kupić większy :wink: no i kto bogatemu zabroni kupować dyski w miejsce dobrych :wink:

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Pon 10 Lut, 2014   

Fotki mam na dwóch, jak to stracę, to "tylko" strata mentalna bo nie zarabiam na tym.
Prywatnie też tak nie robię(kopiowanie z dysku na dysk), bo to nie jest rozwiązanie dla mnie. Pracuje w IT więc wszystkie uwalone dyski z którymi miałem do czynienia to nie były moje prywatne, więc gdy padały odbywało się to raczej bezstresowo dla mnie :wink:
p.s gdyby padło mi tyle dysków w prywatnym życiu to bym był niezłym pechowcem hehe

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pon 10 Lut, 2014   

matys napisał/a:
Fotki mam na dwóch, jak to stracę, to "tylko" strata mentalna bo nie zarabiam na tym.
To już nie wiem, czy robisz kopie bezpieczeństwa, czy nie. Poza tym, czy ważne dane, to tylko zdjęcia?
matys napisał/a:
Tutejszyn Właśnie o tym napisałem(edytowałem) kopiuje zanim ulegną uszkodzeniu.
Napisałeś "po tym czasie" - robie nowy backup przed "tym" czasem"
Trudno jest przewidzieć moment wystąpienia awarii. Jesteś prorokiem? Chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że czas działania gwarancji, to nie jest czas do wystąpienia awarii?

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Wto 11 Lut, 2014   

Robię kopię, nie tylko na hdd ale tez na dvd. Moje ważne dane to nie tylko zdjęcia, chociaż objętościowo ważą więcej niż inne rzeczy.

Przecież tutaj tylko teoretyzuje. Tutejszyn, widzę ze kompletnie mnie nie zrozumiałeś. Chodziło mi o taką gwarancje( o ile by była taka dostępna) ze nie utracę danych w ciągu 5 lat. Nie chodzi mi tutaj o gwarancje na dysk jako urządzenie(taka standardowa jaką dostajemy teraz).

Odpowiedz do tematu