Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,jestem tu nowy,zajmuję się astronomią i mam pewną koncepcję co do wykonania obiektywu.Z braku możliwości wykonania dużego lustra lub obiektywu soczewkowego wpadłem na pomysł,aby wykonać obiektyw soczewkowy z cieczy,mowa o olejach,tu link aby pokazać o co mi chodzi: http://www.youtube.com/watch?v=eeSyHgO5fmQ .Obiektyw mógłby składać się z 2-3 elementów,da się uzyskać również wklęsłe.Brak mi danych o olejach,ile światła bym stracił i czy w ogóle to ma sens.Bardzo wciągnęła mnie optyka i chciałbym zbudować duży teleskop,a to jedyna nadzieja na dużą średnicę.Proszę was o pomoc,jakieś linki na temat olejów i ich właściwości optycznych,jakich olejów użyć itp.Pozdrawiam MW.
Zapomnij.....
- popierwsze w zasadzie nie masz kontroli nad kształtem takiej soczewki --> cała gama aberracji...
- po drugie straty światła byłyby ogromne
- poza tym całe mnóstwo problemów mechanicznych i optycznych do rozwiązania; wcale nie prostych
Jeśli intersuje Cię wątek cieczy, to podpowiem Ci, że jest metoda wykonywania zwierciadeł parabolicznych w obrotowych piecach - szkło topione jest formie obracającej się ze ściśle określoną prędkością kątową, a siła odśrodkowa formuje powierzchnię ciekłego szkła w postaci paraboloidy obrotowej. Od gęstości ciekłego szkła oraz prędkości kątowej zależy kształt, a więc ogniskowa. W warunkach amatorskich raczej nie do zrobienia.
Jak duży teleskop chcesz mieć i ile lat doświadczenia masz za sobą? Pewnie coś doradzimy, wszystko kwestia kasy.....
Witam,dziękuję za odpowiedź.Astronomią zajmuję się od roku i bardzo wciągnęła mnie optyka.Zamarzyło mi się lustro 1m średnicy,lecz cena takowego przerasta moje możliwości,dlatego szukam alternatywy,której pewnie nie znajdę.Wpadłem na pomysł z tymi cieczami,ale to też na pewno nie wypali,więc szanse na tak dużą aperaturę pewnie spełzną na niczym.
Może ktoś podeśle mi jakiś link na temat cieczy i ich właściwości optycznych,szukałem ,ale nic konkretnego nie znalazłem.Dziękuję za pomoc.Pozdro MW.
1m średnicy to dość ambitnie. Widziałeś kiedyś teleskop o takiej średnicy? Ja miałem okazję obsługiwać zawodowe monstrum Zeissa o średnicy 60cm , jest takich kilka w Polsce.
W rozsądnych pieniążkach można kupić dobsona o średnicy 16" (40 cm).
A na początek - pogębiaj pasję optyczną i zacznij od czegoś w klasie 15-20 cm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10