Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Nikkor AF-S 58 mm f/1.4G
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Wto 11 Lut, 2014   

Przecież stara sigma jest spokojnie używalna na 1.4, wiec czemu mialoby byc gorzej?

Reklama

r_a_v_e_n
[Usunięty]

fakt, jeśli choć trochę dopieszczą poprzednią 50-kę będzie nieźle, szczególnie jeśli z ceną nie przesadzą

mavierk 
never knows best

Tak trochę wydaje mi się, że tylko Sigma spośród współczesnych firm robiących sprzęt że tak się wyrażę komercyjny ma jeszcze jakieś zasady. Nikon wygląda na to, że stara się jak najmniejszym kosztem wyjść z problemów finansowych. W Polsce ma jeszcze spore grono fanów w stylu "tylko nikon albo canon" oraz "nie dla wszystkich kundli".

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Sro 12 Lut, 2014   

mozer napisał/a:
Przecież stara sigma jest spokojnie używalna na 1.4, wiec czemu mialoby byc gorzej?

No własnie wydaje mi się, że powinno być lepiej w nowej Sigmie.
Przejrzałem dpreview i oni własnie "porównali" Otusa 1.4/55 do Nikona 1.4/58 i jest spooora różnica(w cenie również)

dcs
[Usunięty]

mavierk,
Litości. Doszukujesz się zasad w biznesie?

komor 
Moderator

mavierk napisał/a:
Tak trochę wydaje mi się, że tylko Sigma spośród współczesnych firm robiących sprzęt że tak się wyrażę komercyjny ma jeszcze jakieś zasady.

Hm… Ciekawe czy coś z tym wspólnego ma fakt, że Sigma jest małą firmą na czele której stał konkretny człowiek związany z nią od dawna (od początku), zamiast stada marketingoidów z excelem i zawodowego prezesa, który dziś tu, a jutro tam.

dcs napisał/a:

Biznes może być też przyjemny i „for fun”. Vide Stefan Jobs z pensją 1 dolara rocznie.*

* plus samolot.

mozer 
bo Pentax

matys, ale co konkretnie chcesz w tej starej poprawiać? Ja tam tylko nt AF mogę ciut pomarudzić, ale na Canonie to i tak będzie loteria ;)

dcs
[Usunięty]

komor,
Ale już swoich sprzętów nie sprzedają z zyskiem 1$ na sztuce i bulisz konkretnie za nie, więc jakie znaczenie mają zarobki jednej osoby w firmie której kupujesz? -Żadne.

Marketing dobry. Pieruńsko nadziany koleś pracował za dolca. Ma to sugerować że cała marka działa charytatywnie -a to bzdura.
/były gdzieś wyceny podzespołów i szacowane koszty produkcji ajfonów/

komor 
Moderator

dcs, rozmawiamy o prezesach, zasadach moralnych i „funie”, czy o strategii sprzedaży, budowania rynku, wykorzystywania dobrej pozycji rynkowej itd? Chyba mnie zupełnie nie zrozumiałeś, bo mnie właśnie chodziło o to, że ryzykowne ale przemyślane działania, lub ciekawe nowatorskie pomysły to wnoszą właśnie ci pieruńsko nadziani kolesie, których stać już by było na emeryturę, ale oni chcą dalej się bawić. Albo coś zmienić. A firmy z zawodowymi CEO, cóż… Jak widać nie zawsze dajemy radę znaleźć uzasadnienie do ich działań, których efekty potem okazują się często marne lub co najmniej miałkie.

(I od kiedy koszty produkcji jakichś tam podzespołów mają takie kluczowe znaczenie dla ceny końcowego produktu?)

dcs
[Usunięty]

komor napisał/a:
rozmawiamy o prezesach

mavierk napisał/a:
tylko Sigma spośród współczesnych firm robiących sprzęt że tak się wyrażę komercyjny ma jeszcze jakieś zasady

komor 
Moderator

dcs, nie wiem czy to Twoja niechęć do Apple czy moja sympatia do Sigmy, ale mnie generalnie chodzi o to, że nie wszystkich firmach na najwyższym stołku zasiadają ludzie, którzy przychodzą do pracy z założeniem: zróbmy coś fajnego. Nie wiem czy się zgodzisz, ale moim zdaniem Steve Jobs, pomimo swoich licznych wad, właśnie z takim założeniem przychodził do tego Apple za jednego dolara rocznie. :) A to że Apple obecnie stało się nowym Microsoftem i wykorzystuje swoją hegemonię w paru dziedzinach, to mnie nie musisz tłumaczyć i jest nieco inny temat.

Zepsuł Ci się iPad, czy co? :)

dcs
[Usunięty]

komor, Nie mam nic do Appla. Nie znam się na "elektronice AGD". :wink:
Jak coś potrzebuję kupić dzwonię do kumpla, bo nie chciałbym zasięgać opinii na forum /takim jak to/ :razz: -a nuż bym trafił na nawiedzonego penta tzn. ajfoniarza albo innego takiego.

Udziałowców obchodzi tylko jedno i to że "na najwyższych stołkach zasiadają ludzie, którzy przychodzą do pracy z założeniem: zróbmy coś fajnego" jest wynikiem tego, że wierzą /ci główni inwestorzy/ że te osoby przyniosą im oczekiwane zyski -nic innego.

Ten pan http://www.optyczne.pl/up...konf_fuji08.jpg wygląda mi na wizjonera.

komor 
Moderator

dcs napisał/a:
Udziałowców obchodzi tylko jedno

I właśnie to jest problem z korporacjami. Sigma zdaje się nie jest spółką giełdową.

A Stefek Jobs, jak podejrzewam, miał głęboko w pupie udziałowców. Dostał glejt na działanie i działał. A od momentu kiedy pojawił się skutek finansowy to już nawet chyba nikt nie naciskał na to, żeby CEO słuchał się udziałowców.

mavierk 
never knows best

dcs napisał/a:
mavierk,
Nie ma litości. Jakimś cudem Fuji przeczytało teścik na lenstip i wydają sprzęt mimo że drogi to bardzo popularny wśród średniozamożnych polaków. Jakimś cudem Sigma zdaje sobie sprawę że zarobi tylko wtedy, gdy nie będzie posuwać klientów w zadek.
Więc czemu nikon od pewnego produkuje sprzęt o jakości chińskich podróbek w cenie legendarnego sprzętu?
Po prostu nie rozumiem czemu Nikkor 58/1.4 ujrzał światło dzienne na etapie niedopracowanego prototypu.

dcs
[Usunięty]

mavierk napisał/a:
Fuji przeczytało teścik na lenstip i wydają sprzęt

-?
O co chodzi?
Wydają=produkują?
Popatrz na ceny Fudżinonów w Polsce.

Jaki teścik przeczytało? /i coś to zmieniło?/

mavierk napisał/a:
Jakimś cudem Sigma zdaje sobie sprawę że zarobi tylko wtedy, gdy nie będzie posuwać klientów w zadek.

-Bo jest producentem niezależnym i wystarczy plotka /?/ o złej współpracy z Canonami i ...

mavierk napisał/a:
Więc czemu nikon od pewnego produkuje sprzęt o jakości chińskich podróbek w cenie legendarnego sprzętu?
Po prostu nie rozumiem czemu Nikkor 58/1.4 ujrzał światło dzienne na etapie niedopracowanego prototypu.

-Walą w ... i tyle.

Olympusy E-M1 i E-M5 też są "Made in China". Zuiko PRO -też. A oto dowody ich solidności i dobrej kontroli jakości:
-solidność PRO http://www.mu-43.com/showthread.php?t=56256
-kontrola jakości http://www.lensrentals.co...se-its-worth-it

[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 16:05 ]
Nikkor AF-S 58 mm f/1.4G jest robiony w Japonii.

Odpowiedz do tematu