Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Pią 02 Sty, 2015
Pierwsza lustrzanka do 3000 zł -zdjęcia i film (edycja 2013)
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 12 Lut, 2014   

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Dla każdego ta najlepszość jest w innym aspekcie, a Pentaksy są przechwalone jak dla mnie :razz:

Eee, przechwalone ogólnie to nie. Cena IMO adekwatna, sprzedaż też :mrgreen: . Fakt, tutaj jeden czy dwóch gości je prezechwala w sposób prawie ze zabawny, to pełna zgoda (ale są tutaj też informatorzy a nie zachwalacze). Ale tak zawsze bedzie. Kolegom od Sony już minęło tutaj, teraz dojrzeli do ataku Ci od Pentaxa. Można powiedzieć że w ten dziedzinie P jest tak ze 2 lata do tyłu :-) Za Sony :mrgreen:

[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 12:06 ]
jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:
IMO Pentaxy są za małe aby były wygodne
I to pisze były użytkownik A100? :razz:

Bo to nie był wygodny korpus, a ten tu użytkownik doskonale juz wie co taka wielkość oznacza, to pisze zresztą były i od czasu do czasu wspólczesny użytkownik 600si, który też jest taki sobie bez gripa - bo nieco za niski. Pod względem wymiarów a100 to takie średnio nieszczęscie było. Tylko, ze w 2006-2007 w zasadzie nie było jakiejś mniejszej alternatywy robiacej jakie takie fotki (OK, mówimy o znaczących róznicach, a nie ze k-100 czy cos w ten deseń), a ówczesne ceny sprzętu i dochody (moje) skutecznie zniechęcały do większych rozwiązań. Proste.
Dzisiaj mały aparat to na pewno nie DSLR nawet w opłakanym wydaniu miniCanona, a wygoda... rzecz względna.
Ostatnio zmieniony przez RB Sro 12 Lut, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Zgadzam się z "przedmówcą", cena adekwatna do wartości, sprzedaż taka na jaką pozwalają braki w systemie. Ogólnie fajne aparaty ze słabym zapleczem. :razz:

jaad75 
Klub Pierdzieli

RB napisał/a:
Bo to nie był wygodny korpus
No właśnie - on był niewygodny, ale nie dlatego, że był mały, tylko że był kiepsko zaprojektowany. Pentaksy przy swojej małości są dobrze zaprojektowane, aczkolwiek uważam, że miniaturyzacja tego typu aparatów nie jest wcale dobrym trendem. Zresztą K-3 jest już ciut większy i dobrze.
cena adekwatna do wartości
W takim razie aparaty konkurencji np. EL są mocno przeszacowane? :razz:
sprzedaż taka na jaką pozwalają braki w systemie
Ja bym powiedział, że braki w systemie są dużo mniejsze, niż wskazywałaby na to sprzedaż.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wszystkie aparaty sa mocno przesacowane. Ale tego uniknąć sie nie da. :razz:

RB 

jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:
Bo to nie był wygodny korpus
No właśnie - on był niewygodny, ale nie dlatego, że był mały, tylko że był kiepsko zaprojektowany.

Wiesz jaad, to coś tu napisał to jest typowe baju baju. Akurat lekko wyoblona Minolta d5d była IMO naprawdę jeszcze całkiem dobrze zaprojektowana (o kategoriach obudowy itp piszę). A i ja byłem przyzwyczajony do tych aparatów i ich logiki.
A co ja sądzę o Pentaxach i ich zaprojektowaniu... to pewnie Ci i tak ryba.

[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 12:25 ]
jaad75 napisał/a:
Ja bym powiedział, że braki w systemie są dużo mniejsze, niż wskazywałaby na to sprzedaż.

Obawiam się, ze sprzedaż w Polsce jest głównie zasługą aktywności przedstawiciela czy innego dostawcy. Jak ludzie mają kupować zdjecia sprzętu w necie?

muzyk 

RB napisał/a:
Pentaxy są za małe aby były wygodne, a za duże żeby były małe :-)

Gdzie zakład pogrzebowy???
Umieram :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

dcs
[Usunięty]

komor,
komor napisał/a:
jak szukałem okolic 30mm, to Canona 35/2 odrzuciłem

I co kupiłeś nową S30/1.4?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wszystkie aparaty sa mocno przesacowane.

Poza Pentaxami... :razz:

RB napisał/a:
Pod względem wymiarów a100 to takie średnio nieszczęscie było.

W przeciwieństwie do Pentaxów - jak pierwszy raz wziąłem do "łapki" K-x - zdiwiłem się że taki mały a tak dobrze w ręce się trzyma. To samo z pozostałymi choć nawet większymi. Po prostu ergonomia uchwytu jest więcej niż dobra. W k-x jedyne co mogło przeszkadzać - to lekko ruszająca się klapka baterii pod małym palcem. Mnie to nie przeszkadzało, ale komuś tak dlatego o tym piszę. Nawet fotografowanie z obiektywem 70-200 nie stanowi żadnego dyskomfortu, choć lekki nie jest.
W K-5 jest wszystko na swoim miejscu do tego stopnia , że nie wiem czy umiem zaakceptować nawet te drobne zmiany w K-3.

RB 

Andrzej, jesteś mocno przewidywany. Ale zawsze można polegać na Tobie jak na Zawiszy, człowiek patrzy, o Andrzej na forum, zaraz się dowiemy dlaczegoż to jeszcze Pentax jest lepsiejszy od zwlaszcza i już się możemy po pachy uchchcać :mrgreen:

BTW k-x to IMO mała ergotragedia. Ale oczywiscie seria a290 itp była zdecydowanie gorsza :-)

jaad75 
Klub Pierdzieli

AndrzejM.Makuch napisał/a:
W K-5 jest wszystko na swoim miejscu
Przycisk AF też?
RB napisał/a:
BTW k-x to IMO mała ergotragedia.
Trzymało się to nawet ok, jak na rozmiary, ale obsługa fatalna, to fakt (i wcale nie chodzi mi tu szczególnie o podświetlenie wybranego punktu AF). Tyle, że w tej klasie dobrze (choć też nie do końca) obsługuje się dopiero K-30/K-50.

smog11 
Nowy

poprzeglądałem porównania zdjęć na: dpreviev.com k-30 i k-5II i nadal nie wiem czy warto dopłacać 1000zł do piątki. Niby szczegółowość zdjęć lepsza ale za to tam gdzie są jakieś napisy to wyraźniejsze są przy trzydziestce. Nie wiem czy te ich testy są coś warte i czy to może tylko kwestia ustawienia wartości "sharpness".
Szkoda by mi było dopłacać tyle do sprzętu który może okazać się nie lepszy niż ten tańszy. A zaoszczędzony tysiak dołożyć do jakiegoś fajnego obiektywu.
Wiem że się powtarzam ale chciałbym wydać dobrze tą kase :?: :???:

Andrzej.M.
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
ale obsługa fatalna, to fakt (i wcale nie chodzi mi tu szczególnie o podświetlenie wybranego punktu AF). Tyle, że w tej klasie dobrze (choć też nie do końca) obsługuje się dopiero K-30/K-50.

Prawda. Obsługa jest kiepska, ale trzymam do studyjnych zdjęć przedmiotu (małoupakowana matryca) i panoram - pliki z k-5 są za duże.
Do reszty używam K-5 i powiem że przycisku AF używam dość często również na gripie - jest OK, hmm no mógłby być bardziej pod kciukiem - bliżej i wyżej. No właśnie - jak w K-3 , ale z przełącznikiem. Jest wygodniejszy niż w k-10.

RB 

jaad75 napisał/a:

trzymało się to nawet ok, jak na rozmiary, ale obsługa fatalna,

Jak na swoje rozmiary to pewnie k5 jest hiperrewelacją w trzymaniu. I w tym problem, że jak na swoje rozmiary.

jaad75 
Klub Pierdzieli

smog11, po pierwsze, nie patrz na porównanie JPG, tylko RAW, po drugie, K-30/K-50 mają słabszy filtr AA od K-5 i K-5II, więc dają wyższą rozdzielczość, przy nieco zwiększonym ryzyku mory, po trzecie, RAW-y z K-Piątek są 14-bitowe, z K-30/50 12-bitowe, czyli te z K-5 są elastyczniejsze w obróbce (zwłaszcza głębokość i czystość cieni), a przy tym lepiej zachowują się w wyższych czułościach. Poza tym, K-5 ma większy bufor, co istotne przy zdjęciach seryjnych i dużo sprawniejszy AF w słabym świetle. K-5 jest też znacznie wygodniejszy jeśli chodzi o pracę w M, zwłaszcza np. przy użyciu punktowego pomiaru światła.
przycisku AF używam dość często również na gripie - jest OK, hmm no mógłby być bardziej pod kciukiem - bliżej i wyżej.
No właśnie - jego umiejscowienie nie jest może fatalne, ale niezbyt wygodne.
jak w K-3 , ale z przełącznikiem.
A po co ten przełącznik? :roll:
Jest wygodniejszy niż w k-10.
Jeśli masz na myśli K10D, to właśnie niekoniecznie, tyle, że tam akurat niekoniecznie był w ogóle przydatny.
RB napisał/a:
Jak na swoje rozmiary to pewnie k5 jest hiperrewelacją w trzymaniu. I w tym problem, że jak na swoje rozmiary.
Nie, powiedziałbym, że wcale nie jak na swoje rozmiary - trzyma się lepiej niż niejedną większą puszkę. Generalnie akurat dobry uchwyt, to mocna strona ergonomii Pentaksów - one po prostu siedzą w ręce.

RB 

jaad75 napisał/a:
Nie, powiedziałbym, że wcale nie jak na swoje rozmiary - trzyma się lepiej niż niejedną większą puszkę. Generalnie akurat dobry uchwyt, to mocna strona ergonomii Pentaksów - one po prostu siedzą w ręce.

Generalnie jak zawsze - zależy komu. Większe potrafi być wygodniejsze i wcale nie cięższe.
Ale są różne zdania i zawsze jest wybór.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi