Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lightroom 5 - wczytanie starej bazy zdjęć, zarządzanie
Autor Wiadomość
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 11 Lut, 2014   

paul80 napisał/a:
naprawię i sprzedam :wink:

albo: wyklepię i sprzedam. Ceny konkurencyjne :twisted:

Reklama

komor 
Moderator

Tutejszyn napisał/a:
Trudno jest przewidzieć moment wystąpienia awarii. Jesteś prorokiem?

Takiej niespodziewanej awarii – trudno przewidzieć. Ale stosując higienę typu: co 2* lata zmieniam podstawowy dysk roboczy na nowszy, przy czym nie kupuję najtańszego na rynku – da się „przewidzieć” moment awarii.

* tutaj można sobie wstawić dowolną cyfrę, w zależności od potrzeb, portfela itd.

Tutejszyn 
Optyczny

komor napisał/a:
Takiej niespodziewanej awarii – trudno przewidzieć
Awaria, to nie tylko uszkodzenie z powodu wady dysku. Może nastąpić przepięcie, komputer może zostać zaszyfrowany z żądaniem okupu i tym podobne. Skoro nie można przewidzieć takiego momentu, to po prostu spokojnie na to czekam. Jeśli nastąpi, demontuję dysk, niszczę go fizycznie, wkładam nowy (dowolny, o odpowiedniej pojemności), a dane przywracam z kopii. Nie wymieniam co X lat, bo zwyczajnie nie pamiętam, jak długo mam dyski.

komor 
Moderator

Tutejszyn napisał/a:
komputer może zostać zaszyfrowany z żądaniem okupu

Jak ja się cieszę, że nie muszę używać Windowsa…

Oczywiście co do wykonywania kopii zapasowych, to jak najbardziej i nikt tego w tym wątku nie neguje. Chyba… :) Ale są sytuacje w których lepiej zwiększyć szansę ominięcia dłuższego przestoju z powodu padu dysku.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 12 Lut, 2014   

Tutejszyn napisał/a:
Awaria, to nie tylko uszkodzenie z powodu wady dysku. Może nastąpić przepięcie, komputer może zostać zaszyfrowany z żądaniem okupu i tym podobne. Skoro nie można przewidzieć takiego momentu, to po prostu spokojnie na to czekam. Jeśli nastąpi, demontuję dysk, niszczę go fizycznie, wkładam nowy (dowolny, o odpowiedniej pojemności), a dane przywracam z kopii.

taki trochę fatalizmy, może i umiarkowany ale jak zwykle fatalizm :roll:

Tutejszyn napisał/a:
Nie wymieniam co X lat, bo zwyczajnie nie pamiętam, jak długo mam dyski.

nie musisz tego pamiętać, to mozna sprawdzić, zresztą problemem też nie jest zeskanowanie paragonu co i tak trzeba zrobić, bo to badziewie płowieje po 3 miesiacach a gwarancja jest na co najmniej rok.

Poza tym, to co napisał komor, jest najracjonalniejszym rozwiązaniem, czyli diagnostyka i wymiana dysków powinna być naturalną koleją rzeczy *co jakiś czas.
Tutejszyn, możesz sobie odmrażać uszy na złość matce, w sumie często ci to piszę w nadziei, że jednak coś tam do tej twojej świadomości dociera.

* w zależności od intensywności uzywania dysku, jego konfiguracji w zakresie hibernacji itd. oraz oczywiście jakości dysku.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Czw 13 Lut, 2014   

kozidron napisał/a:
nie musisz tego pamiętać, to mozna sprawdzić,
ale po co? Napisałem, że używam tak długo, aż padnie, dlatego nie zaglądam w metrykę.
kozidron napisał/a:
Poza tym, to co napisał komor, jest najracjonalniejszym rozwiązaniem...
Robiłeś jakąś analizę, czy tak Ci się tylko wydaje?
kozidron napisał/a:
w sumie często ci to piszę w nadziei, że jednak coś tam do tej twojej świadomości dociera.
Napisałem, ale po chwili namysłu jednak skasowałem. Ostatnio jakoś nie szarpaliśmy się za kudły i w sumie podobał mi się ten czas.

kozidron
[Usunięty]

Tutejszyn napisał/a:
Robiłeś jakąś analizę, czy tak Ci się tylko wydaje?

Ja dokladnie tak postępuje, co więcej wszyscy w koło tak robią, dodatkowo jak czytasz czasem forumy i okazuje się, że ktoś na drugim końcu polski z jakiegoś Wrocławia tak robi można wysnuć teorie, że to dość popularna metoda i do tego skuteczna.

Tutejszyn napisał/a:
Ostatnio jakoś nie szarpaliśmy się za kudły i w sumie podobał mi się ten czas.

ja się z Tobą nie szarpie, mieszanka malkontenctwa z źle pojętym patriotyzmem interesuje mnie jak zeszło roczny śnieg, mogę co najwyżej się z tego pośmiać.

Tutejszyn 
Optyczny

kozidron napisał/a:
Ja dokladnie tak postępuje, co więcej wszyscy w koło tak robią
Usługodawcy chmurowi, robią tak, jak ja. Wymieniają uszkodzone dyski na nowe. I komu tu wierzyć?
Cytat:
ja się z Tobą nie szarpie, mieszanka malkontenctwa z źle pojętym patriotyzmem interesuje mnie jak zeszło roczny śnieg, mogę co najwyżej się z tego pośmiać.
Tak.. dokładnie. Jesteś do rany przyłóż, cudownym rozmówcą. Powiernik i przyjaciel. Rozczuliłeś mnie..

Odpowiedz do tematu