Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
fristajla, nabijam się z tego, że kolega uważa pentaxa za złoty środek na wszystko i poleca go bez względu na treść pytania. Jak zapytasz o teleobiektyw do Canona, to Ci napisze "sprzedaj Canona i kup Pentaxa i koniecznie z zestawem szkieł Limited".
Masz gdzieś link do niego? Robią pod Pentaxa? Przenosi TTL w Pentaxie?
Robią pod Pentaksa (jest na stronie), ale zamiast sprowadzać taką wersję prościej kupić wersję pod Nikona, w odróżnieniu od RF-603 I nie stwarza problemów. TTL nie przenosi, bo to prosty wyzwalacz manualny, styki są tylko do wybudzania lamp.
[ Dodano: Wto 11 Lut, 2014 21:30 ]
fristajla napisał/a:
a jak oceniacie graty, które wymieniłem?
Ja bym 600D nie kupił (ani żadnego innego Canona tej klasy), ale obiektywnie rzecz biorąc będzie lepszy od Twojego K100D.
ale w tej kwocie musza znalesc sie jeszcze 2 a najlepiej 3 lampy, wyzwalacze i 2 statywy...
[ Dodano: Sro 12 Lut, 2014 17:55 ]
ok, zmacałem dziś obydwa brane pod uwagę modele (600d i 5100d) co prawda w kilka minut.. Bardziej podoba mi się Nikon i wydaje się też być podobniejszy pod względem ergonomii do mojego Pentaxa. Opcja bezprzewodowego wyzwalania lamp raczej się w moim przypadku nie sprawdzi więc wraca temat wyzwalacza YN. Doczytałem też o 50tkach C i N i wybiorę najprawdopodobniej 5100d i 50 f/1,8 Nikkora. zastanawiałem się też nad 85mm, ale wyszedłem dla pewności na spacer z 85 i 50 i jednak chcę 50mm
Co do lamp to YN565EX są jedyną słuszną opcją rozumiem??
tak, widziałem jakies 700pln co z aparatem da min. 2100 lampy poki co 2 no i fitr jakis.. musze poczytać jaki. problemem dalej zostają lampy
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Lut, 2014
mozer napisał/a:
nabijam się z tego, że kolega uważa pentaxa za złoty środek na wszystko
A ty ? Poczytaj swoje wpisy...
Cytat:
Temat: Canon EOS 70D czy 7D ?
mozer napisał/a:
Myślę, że najlepiej by było kupić Pentaxa.
jaad75 napisał/a:
Jednym słowem:
Jaad - pokazałeś klasę ! Gratuluję!
fristajla napisał/a:
fitr jakis.. musze poczytać jaki
Filtr? Do czego?
Rozumiem twoje obiekcje co do Twojego pentaxa - K100D w moich kryteriach nigdy się nie mieścił. Praktycznie był tylko K10D - ale nie do reporterki - później K-x - ze względu na matrycę i oprogramowanie . Od K-5 - to już całkiem przyjemny system z dobrymi puszkami. Współpraca bezprzewodowa z dedykowanymi lampami nawet z K-x przyjemnie pracuje - są 4 grupy fleszy w TTL-u . I sterowaniem TTL z aparatu. Tak jest przynajmniej z Metz 48AF-1.
Co do polecania - każdy poleca to co zna najlepiej - kiedyś co post to czytało się Canon we wszystkich przypadkach, i tak było dopóki kolegom "fanboyom" nie dowiedziono że na cropie to akurat najsłabsza matryca . Bywają jeszcze pytania o Canona - w końcu to nadal najpopularniejszy system - to się o tym i o przewagach Pentaxa nad wydmuszkami (podobnymi nadal do K100D - w kategorii do 3000zł) pisze, od nikona są pozostali koledzy. A korpusy w tej kategorii marki Pentax są po prostu lepsze nawet niż Nikonów.Na pewno nie wybrałbym żadnego 3100/3200 ani D5100. To już wołałbym K-30/K-50.
jaad75 napisał/a:
miałbym kupić coś z innego systemu niż Pentax, to wybrałbym Nikona i pewnie D7000, zapewne z 35/1.8 na początek.
Ok, kupilem d51000 i 50 f1.8 i powiem Wam ze jakosc, ostrosc taka sama jak w moim starym sprzecie 6mpx wiec jestem nieco rozczarowany. Robilem identyczne zdjecia przy takich samych ustawieniach ze statywu. Chyba trzeba oddac nowy nabytek do sklepu i kupic jakas stalke z AF do starego pentaxa Myslicie, ze to normalne? Sporo dobrego czytalem o tym nikonie...
fristajla, po pierwsze, na 6-megapikselowej matrycy, to nawet niezbyt dobre szkła wyglądają ok, a po drugie, sensor z D5100 jest niewątpliwie lepszy od starego CCD z K100D, ale trzeba nauczyć się go wykorzystywać. Robisz RAW-y, mam nadzieję?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,47 sekundy. Zapytań do SQL: 13