Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 17 Lut, 2014 17-50mm F2.8 Sigma czy Tamron do Canon 60D. Fot. kulinarna.
Witam,
Mam na imię Kamil, razem z moją narzeczoną uczymy się fotografii. Bardzo chcielibyśmy się tym zajmować. Głównie fotografujemy jedzenie i wnętrza knajp, ponieważ to najbardziej czujemy i w tej "gałęzi fotografii" staramy się specjalizować. W tej chwili korzystamy z Canona 60D z obiektywem Canon EF 50mm 1.8 II.
Doszliśmy do wniosku, że potrzebujemy jeszcze jednego obiektywu. Jasnego o szerszym kącie. Przeglądając testy znalazłem dwa obiektywy:
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
oraz
Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
Od nowego obiektywu oczekujemy, tak jak pisałem, szerszego kąta oraz jasności ale bardzo zależy nam aby jakość zdjęć nie spadła w porównaniu do obecnego obiektywu (canon 50mm) lub wręcz wzrosła. A z tego co zrozumiałem, przeglądając forum, za pomocą zooma zrobię zdjęcie o gorszej jakości w porównaniu do stałki.
I tu moje pytanie, czy obiektywy które wybrałem, to dobry wybór? A jeśli nie to jakich obiektywów powinienem szukać?
za pomocą zooma zrobię zdjęcie o gorszej jakości w porównaniu do stałki.
Niekoniecznie - od tej stałki to chyba tylko stary kit gorzej pracuje, wymieniona sigma zrobi ostrzej na każdej przysłonie. Oczywiście - możesz mieć jakiś genialny egzemplarz - ja piszę o tym co widać na tutejszych testach. Lepiej niż tą sigmę nie znajdziesz a już na pewno za te pieniądze.
to to sprawdzi się pewnie lepiej od tampona bo ma OESA, czyli stabilizację.
To, że tampony i zigmy się tak sobie z Canonem dogadują i że trzeba parę egzemplarzy przemaglować, co by nie mieć front czy back focusa, to tajmenicą nie jest.
Zatem, kupcie Sigmę, ale uprzednio ją sprawdziwszy.
Z tego co piszecie, wnioskuje, że w tej cenie do takiego przeznaczenia mój wybór jest dobry. Wybralibyście Sigme. Czy głównym powodem jest brak stabilizacji w Tamronie? W takim wypadku może Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC? Bo szczerze mówiąć ja bym skłaniał się bardziej ku Tamronowi, właśnie (nie wiem czy słusznie).
Ja mam opory przed kupowaniem Tamronów, dlatego nie mam żadnego. Mam Sigmy, które bardzo lubię. Pewnie podobnie Ty będziesz lubił Tamrony. A jakie to ma przełożenie na zdjęcia? Nie sądzę, aby różnica była widoczna gołym okiem.
kamil.roszczyk, o tych obiektywach napisano sporo na forum. Tamron 17-50 w starszej wersji (bez stabilizacji) ma opinię niezbyt trwałego. Mnie osobiście nie podobają się zbytnio kolory z niego. Z kolei Sigma 17-50 we wspomnianej wersji (nowszej, ze stabilizacją) była do niedawna o wiele droższa niż analogiczny Tamron z VR. Tak czy owak warto przetestować w sklepie, lub iść na żywioł i kupić przez internet.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Niekoniecznie - od tej stałki to chyba tylko stary kit gorzej pracuje
Pracuje podobnie wiele starych obiektywów.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
wymieniona sigma zrobi ostrzej na każdej przysłonie
kamil.roszczyk, myślę że bardziej potrzebujecie coś szerszego niż 17mm, z drugiej strony mając tylko 50mm, to Sigma jak najbardziej będzie najlepsza w tej cenie, jako bardzo dobre szkło uniwersalne.
Na szersze szkło poczekajcie, bo niedługo ma wyjść Samyang 10mm 2.8 a do wnętrz się sprawdzi w sam raz
kamil.roszczyk, nie ma co porównywać, możesz jedynie wybrać trafną sztukę. 17-70 ma dodatkową zaletę możliwości kalibracji szkła w zaciszu domowym, po dokupieniu USB DOCK SIGMA , natomiast 17-50 już w razie problemów, musi odwiedzić serwis razem z aparatem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10