Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Pią 02 Sty, 2015
Zakup nowej lustrzanki do 3000 zł (edycja 2014)
Autor Wiadomość
WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Wto 18 Lut, 2014   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Po co ci przeciekający K-60 , jak jest K-50? I tak lepszy od 5200 czy 3x00... :wink:

K-50 ma tylko 16 MP i byłby dla mnie za małym skokiem w stosunku do posiadanego K20d. Uszczelnienie na obecnym etapie mojej działalności fotoamatora jest naprawdę mało istotne, bo rzadko trafiają mi się wypady w deszczu w góry (zresztą nie wiadomo, czy K-60 nie będzie przypadkiem też uszczelniony)...

I tak mógłbym bez końca. Tyle, że to już parę razy napisałem.

Może nie należy komuś potrzebującemu papieru toaletowego proponować karton.

To nie jest tak, że ja uwierzyłem w przecieki o K 60. Ja właśnie potrzebuję takiego aparatu, jakim ma być K-60. Plotki na pewno nie wyszły od kol. jaad75 tylko stanowią jakiś balon próbny Pana Pentaxa. Mam zresztą nadzieje, że jeżeli tak jest, to będą Go interesować to co zainteresowani myślą na ten temat. Cieszę się z tego, że Pentax wypuścił K-3, ale dlaczego mam płacić więcej za rzeczy których nie potrzebuje?

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

WojciechW napisał/a:
tylko 16 MP i byłby dla mnie za małym skokiem w stosunku do posiadanego K20d
Naprawdę, powtórzenie tego nawet i 100x nie sprawi, że stanie się to mniejszą bzdurą. Te matryce dzieli przepaść - pod każdym względem.
WojciechW napisał/a:
Plotki na pewno nie wyszły od kol. jaad75 tylko stanowią jakiś balon próbny Pana Pentaxa.
Żaden balon próbny, to były czyjeś wymysły, tym bardziej mało prawdopodobne, że ktoś sobie wymyślił premierę na CP+. Owszem EL z 24-megapikselową matrycą pokaże się na pewno, tyle, że nie wcześniej niż około lata, a być może dopiero jesienią.

WojciechW 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
WojciechW napisał/a:
tylko 16 MP i byłby dla mnie za małym skokiem w stosunku do posiadanego K20d
Naprawdę, powtórzenie tego nawet i 100x nie sprawi, że stanie się to mniejszą bzdurą. Te matryce dzieli przepaść - pod każdym względem.
WojciechW napisał/a:
Plotki na pewno nie wyszły od kol. jaad75 tylko stanowią jakiś balon próbny Pana Pentaxa.
Żaden balon próbny, to były czyjeś wymysły, tym bardziej mało prawdopodobne, że ktoś sobie wymyślił premierę na CP+. Owszem EL z 24-megapikselową matrycą pokaże się na pewno, tyle, że nie wcześniej niż około lata, a być może dopiero jesienią.

Ja napisałem o szczerze o sobie - o swoich potrzebach i planach, więc nazywanie tego bzdurą jest naprawdę co najmniej niestosowne. Nigdzie natomiast nie napisałem że lustrzanki Pentaxa z matrycą 16 MP nie są lepsze od tych z matrycą 14 MP.

Każdy zakup musi mieć swoją ekonomikę i opłacać się kupującemu. A jak się coś już kupi to nie ma w tym nic niestosownego jak używa się tego przez długie lata ignorując fakt, że świat poszedł w międzyczasie do przodu.

Jesień to dla mnie jeszcze też sensowny horyzont czasowy. Ale nie namawiam nikogo by czekał do jesieni zamiast kupić sobie dowolnego Pentaxa z oferowanej obecnie gamy.

Jestem również człowiekiem wolnym i mam prawo się skusić na ofertę Pana Nikona.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW[/b]

RB 

WojciechW napisał/a:

Jestem również człowiekiem wolnym i mam prawo się skusić na ofertę Pana Nikona.

Pan Pentax Ci tego nie wybaczy. A zemsta będzie iście japońska, bowiem z pewnościa Ricoh Co. wyśle za Tobą specjalne komando Pentax ninja :wink: w celu wiadomym

jaad75 
Klub Pierdzieli

WojciechW napisał/a:
Ja napisałem o szczerze o sobie - o swoich potrzebach i planach, więc nazywanie tego bzdurą jest naprawdę co najmniej niestosowne.
Miałeś okazję porównać sobie RAW z K20D i z powiedzmy K-5IIs?

WojciechW 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
WojciechW napisał/a:
Ja napisałem o szczerze o sobie - o swoich potrzebach i planach, więc nazywanie tego bzdurą jest naprawdę co najmniej niestosowne.
Miałeś okazję porównać sobie RAW z K20D i z powiedzmy K-5IIs?

Ale jak wynika z testów, K-3 ma na pewno większą rozdzielczość niż K-5IIs, niezależnie od tego, że obydwa są za ciężkie jak na moje obecne potrzeby. Mam prawo oczekiwać, że podobnie będzie z rozdzielczością w przypadku K-60, który ma być oparty na podobnej matrycy jak K-3, a jeżeli nie to mam w odwodzie d5200 lub d3300 od Pana Nikona.

jaad75 
Klub Pierdzieli

WojciechW napisał/a:
Mam prawo oczekiwać, że podobnie będzie z rozdzielczością w przypadku K-60, który ma być oparty na podobnej matrycy jak K-3
Jeśli hipotetyczny K-60 będzie aparatem pozbawionym filtra AA, w przeciwnym wypadku może być różnie - taki D3200 mimo 24-megapikselowego sensora ma niższe wyniki od K-5IIs, D5200, czy NEX7 mają wyższe, ale bardzo nieznacznie, dopiero bezfiltrowe korpusy osiągają znacząco wyższe rozdzielczości.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Sro 19 Lut, 2014   

Nie wymieniłem d3200 na liście interesujących mnie aparatów.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

jaad75 
Klub Pierdzieli

WojciechW, mowię o aparatach z 24-megapikselową matrycą i możliwych do osiągnięcia przez nie wynikach rozdzielczości. To, że Pentax użyje 24-megapikselowego sensora absolutnie nie gwarantuje jeszcze wyższych wyników rozdzielczości, niż w przypadku 16-megapikselowego IIs.

WojciechW 
Optyczny

Akurat d3200 z dyskutowanych aparatów ma rzeczywiście w testach najmniejszą rozdzielczość. A dyskutując racjonalnie to oczywiście najbardziej chciałbym mieć taką opcję jak w K-3 to znaczy możliwość symulowania filtru antyaliasowego.

Co do wspomnianych Nikonów - cena d5200 zbliża się do poziomu kuszącego, a d5300 i d5300 są na pewno ciekawymi aparatami entry level, własnie bez filtrów antyaliasowych. Ale zupełny brak takiego filtru to też czasami niebezpieczeństwo.

To że będę jeszcze czekał to oczywiście też moja osobista sprawa związana z rozplanowaniem różnych wydatków. Na pewno będę badać sprawę i czekać przynajmniej na koniec maja lub czerwiec.

Jeżeli chodzi o RAW-y z moich różnych aparatów to muszę się przyznać, że powinienem na pewno unowocześnić swój software. Nie wątpię, że RAW-y z nowszych Pentaxów są lepsze, ale moje praktyczne pytanie jest raczej takie, czy nie mógłbym poprawić wyników wywoływania RAW-ów z moich starych aparatów przez zastosowanie nowszego software, w szczególności stosującego sensowne wyostrzanie.

Serdecznie pozdrawiam,
Wojciech

jaad75 
Klub Pierdzieli

WojciechW napisał/a:
cena d5200 zbliża się do poziomu kuszącego
Tyle, że jego matryca jest lekko spieprzona.
WojciechW napisał/a:
a d5300 i d5300 są na pewno ciekawymi aparatami entry level, własnie bez filtrów antyaliasowych.
Tyle, że nie wiem, czy poprawili wadę sensorów z D5200 i D7100 (banding).
WojciechW napisał/a:
Ale zupełny brak takiego filtru to też czasami niebezpieczeństwo.
Znikome.
WojciechW napisał/a:
moje praktyczne pytanie jest raczej takie, czy nie mógłbym poprawić wyników wywoływania RAW-ów z moich starych aparatów przez zastosowanie nowszego software, w szczególności stosującego sensowne wyostrzanie.
Wyostrzanie nie da Ci większej ilości szczegółów, tylko podbije krawędzie tych, które są zarejestrowane. Nawet de-bluring, przy użyciu procesorochłonnej dekonwolucji nie stworzy szczegółów, które nie zostały zarejestrowane. Pomijając już, że każde wyostrzanie podbija szum.

maciek876 
Nowy

Wysłany: Sro 30 Kwi, 2014   

Witam. Chciałbym zakupić sobie nową lustrzankę za ok. 3200zł. Miałem do czynienia już z nikonem d70s, canonem 450d oraz cyfrówką lumix fz200 którą aktualnie operuje. Pojęcie o robieniu zdjęć wydaje mi się że mam. Zastanawiam się nad jakimś nikonem, który wg. mnie jest bardziej funkcjonalny, przyjemniejszy w obsłudze niż canon oraz trochę tańszy (jeżeli się mylę to przepraszam).

Co sądzicie o nikonie d5200 w opcjach: 1. 18-105vr/ 2. 18-55 i 55-200vr/ 3. 18-55 i 55-300vr/ 4. sigma 18-200. Nie wiem czy jest jako-taki sens dopłacać do 300 (przy wyborze 200(nikona)). Bardzo mnie korci ten tele tj. ta 300-setka lecz mam pewne zmartwienie, gdyż boję się, że często będę musiał zmieniać na kitowy żeby zrobić odpowiednie zdjęcie. Myślałem również nad nikonem d7000 18-105 oraz d5300 18-105. Czy może nie warto dopłacać do d5200 i brać d5100? Wiadomo, że fajnie by było gdyby był w tym jakiś najfajniejszy zestaw w nawet trochę niższej cenie. Najczęściej fotografuję przyrodę, ludzi oraz budynki czy jakieś miejsca. Z góry dziękuję za cenne podpowiedzi w wyborze sprzętu.

ketesh 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Maj, 2014   

witam,

szukam lustrzanki do robienia zdjęć najczęściej krajobrazu, przyrody (kwiatki, owady, ptaki itp.), ludzi. zależy mi na stabilizacji obrazu, odwzorowaniu kolorów, małym czasie reakcji, cichości działania, no i ostrych i wyraźnych zdjęciach w przypadku słabego oświetlenia.

myślałam o nikonie d5200 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-105 mm ED VR lub nikonie d5300 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-105 mm ED VR

czy Waszym zdaniem któryś z ww. modeli byłby dobry do robienia zdjęć o jakich mi chodzi? ew. jakiego nikona lub canona moglibyście polecić. zaznaczam, że pentax raczej odpada.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Maj, 2014   

ketesh napisał/a:
cichości działania

Jeśli aparat ma być naprawdę cichy - to Pentax K-5 najlepiej z obiektywem z silnikiem jak 17-70/4 SDM czy 16-50/2,8 SDM.
[quote="ketesh"]kwiatki, owady[quote="ketesh"]albo nasadka Raynox albo obiektyw jak Tamron 90/2,8 Macro 1:1 - jeśli chcesz duże zbliżenia.
ketesh napisał/a:
zależy mi na stabilizacji obrazu

Nikon nie ma stabilizacji w korpusie , tylko w obiektywach. Pentax ma wbudowaną w aparat.
ketesh napisał/a:
odwzorowaniu kolorów, małym czasie reakcji

To ma każda lustrzanka.
ketesh napisał/a:
ostrych i wyraźnych zdjęciach w przypadku słabego oświetlenia

Tu znowu Pentax k-5 II lub IIs się kłania - ale jak sama piszesz - raczej odpada.
Jeśli nie stać cię na pentaxa - bierz któregoś Nikona. Są co prawda Pentaxy w tej cenie z dwoma rolkami i nieco lepszymi parametrami niż 5200 ale już wybrałaś.

maciek876 napisał/a:
nikonem d7000 18-105

Dobrze myślałeś. Ergonomia jest ważniejsza niż wyścig na megapiksele.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Wto 06 Maj, 2014   

Dla osoby ceniącej sobie pewną dyskrecję fotografowania za duże rozmiary i ciężar aparatu to też poważny grzech przeciw ergonomii. A dla prawdziwego miłośnika magapikseli nigdy ich (tych megapixeli) nie może być za dużo. Mam wciąż nadzieję, że Pan Pentax to wreszcie zrozumie. Ale nie zostało mu już za dużo czasu.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

PS Dla mnie rozdzielczość to widoczność rysunku i liter i dlatego nie fotografuję nigdy na tzw najniższym stopniu wyostrzania, a co najwyżej na przewidzianym przez producenta jako zerowy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi