Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaki statyw wybrać?
Autor Wiadomość
iuspro 
Początkujący

Wysłany: Pon 18 Gru, 2006   jaki statyw wybrać?

witam jestem totalnym amatorem, i proszę o poradę w wyborze statywu...

Reklama

eska
Redaktor

Wysłany: Pon 18 Gru, 2006   

Zanim wszyscy polecą Ci Manfrotto, to powiedz co chcesz na tym statywie mocowac i do czego go wykorzystywac? Moze uda sie uniknac wydatku rzedu 1k zl :-)

konrad

iuspro 
Początkujący

od niedawna jestem właścicielem sony alfy więc to będzie podstawowy sprzęt

Arek 
Redaktor

A jaka kwota maksymalna?

iuspro 
Początkujący

myślałem o max ok. 250, ale jest możliwość dopłaty

eska
Redaktor

W tym przedziale cenowym poszukałbym jakiegos aluminowego Vivitara, albo jakiejs dobrze wykonanej podrobki manfrott. Na gieldzie foto w wawie mozna spotkac takie statywy, ktore sa callkiem solidne i kosztuja do 400-500 zl.

Generalnie polecam cos aluminiowego i relatywnie ciezkiego. Plastikowe patyczki zazwyczaj szybko sie psuja i tylko szkoda na nie kasy a przy byle wietrzyku nerwow co niemiara...

konrad

Arek 
Redaktor

Velbon Sherpa ma dobrą opinie. To takie minimum, które nie będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Np.: http://www.cyfrowe.pl/kar...idProdukt=2144#
lub: http://www.cyfrowe.pl/kar...?idProdukt=1300

Arek

iuspro 
Początkujący

generalnie jestem przeciwnikiem tandety więc chętnie dołożę aby mieć coś czego nie będę musiał przeklinać

czy możecie jeszcze podpowiedzieć gdzie można kupić w warszawie

eska
Redaktor

Wysłany: Wto 19 Gru, 2006   

Chyba najwiekszy wybor i mozliwosc potargowania sie masz na gieldzie foto w stodole (niedziela 10-14). Poza tym chyba w kazdym wiekszym sklepie foto cos znajdziesz, ale zazwyczaj jest maly wybor lub tylko jeden producent (czesto albo tandeta albo cos z najwyzszej polki).

Generalnie polecam gielde.

konrad

iuspro 
Początkujący

ok, dzięki za pomoc i miłą pogawędkę myślę, że jak do świąt nie znajdę tego w sklepach to udam się na giełdę. pozdrawiam

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Velbon Sherpa 600. Kolega posiada, byłem zdziwiony solidnością. Podróbek Manfrotto ja nie polecam (Gold coś ram bodajże). Widziałem coś takiego. Bardzo podobne, ale nie tak bardzo solidne. Model na wystawce zaczynał się "rozkręcać" i "nie trzymał" się za bardzo w jednym kawałku. Pewnie można to było wszystko podokręcać, tylko czemu ponoć dopiero co wyjęte z pudła było tak niechlujnie zmontowane?
Generalnie nie ma co oszczędzać na statywie bo zdjęcia będą zwyczajnie poruszone.

adp007
Bywalec

heh, też chciałem napisac velbon.
Z okazji: czasem zdażają sie na allegro manfrotto na które ktoś sie porwał lecz były... zbyt solidne (czyt. ciężkie).

Ale to baardzo sporadyczne przypadki

hans
Nowy

Wysłany: Pią 02 Lut, 2007   

Czesć.

Chciałbym odkopać wątek.

Może nie bede sie rozpisywał tylko pojade od razu z problemem.

Potrzebna głowica foto (najlepiej ze statywem)

Warunki solucji:

- Koszt ok.300pln (jak bedzie cos sporo lepszego za niewiele wiecej, to równiez)
- Musi udźwignać i pozwolic na swobodne operowanie optyka o ogniskowej 500mm i masie ok. 3-4kg.
- Nie musi mieć mikroruchów i mozliwości przechylania na boki.
- Nie powinna miec efektu "cofki" Tzn po zablokowaniu na konkretnej pozycji nie powinna zmieniać połozenia nawet w niewielkim stopniu.
- Musi byc lekka i po złożeniu powinna mieć niewielkie gabaryty (coś co spokojnie załaduje do bagażu podręcznego do samolotu razem z wymieniona optyka 500mm ogniskowej)
- Statyw powinien miec mozliwe minimalne drgania (pole widzenia optyki która będzie na tym siedziec bedzie oscylowac pomiędzy 0.3 - 3* a powiekszenia z zakresu 20-160x

Jest cos takiego, czy takie numery to tylko w Erze?

Jak jest, to których dystrybutorów i sklepy polecacie, no i o co mam w tych sklepach pytać?

A może na forum juz jest taka odpowiedź tylko nie potrafię jej znaleźć?

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Arek 
Redaktor

Hans będzie ciężko. Ja na swojej podróbie Manfrotto (to podróba zestawu 141RC + 055 PRO) która kosztuje około 350 zł trzymałem Megreza 80/480. Powiedzmy, że robiłem to z powodzeniem do powerów około 100x. To był absolutny max. Ale jak słyszę, że ludzie "komfortowo" obserwują na dobsonach powyżej 200x, to może ja jakiś za bardzo wybredny co do komfortu jestem ;)

Arek

hans
Nowy

A gdzie taki zestaw zakupić, aby przy okazji nie władować sie w niepoważnego dystrybutora? Czy jak zapytam gościa o klona 141RC + 055 PRO to zawsze będzie to ten sam klon, czy są różne?

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu