Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 19 Lut, 2014 Lustrzanka Canon - Dobre ISO
Witam
Jestem na poszukiwaniach dobrego korpusy Canona.
Teraz fotografuje 500D i chciałbym coś lepszego w granicach do 6 tyś.
Głównie mnie interesują dwa parametry ISO i ilość klatek na sekundę ale te klatki nie są aż tak ważne jak ISO.
Mógł by mi ktoś doradzić co wybrać ?
Aparat będzie głównie wykorzystany do zdjęć ptaków
A można wiedzieć czy ktośrobi zdjęcia na 6D ptakom
Jak tak to chciałbym wiedzieć czy wyciągnięcie ISO na 1600 powoduję duże szumy?
Jak by miał ktoś takie zdjęcie z ISO 1600 to chętnie bym chciał zobaczyć jeśli można
dark_wojtek, ISO1600, to nie jest wielki problem nawet na APS-C Canona (nie mówiąc już o konstrukcjach konkurencji), na 6D jest tylko lepiej. Po prostu, masz w tej chwili aparat z wybitnie nieudaną matrycą.
Mój Canon 500D to pierwsza lustrzanka moja i na samym początku nie myślałem o fotografowaniu ptaków itp
Teraz szukam czegoś lepszego żeby była bardzo dobra jakość na ISO 1600
Ja mam Canon 100-400 mm L więc myślę że obiektyw nie jest aż tak zły
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Sro 19 Lut, 2014
Nie mam zdjęć ptaków, ale mam 6D.
hijax_pl dobrze radzi - takie ISO nie jest problemem.
Bierz pod uwagę że na 6D stracisz 240mm ogniskowej
To tylko cyferki. Popatrz przez dziurkę w gazecie trzymanej na wyciągniętych rękach. A teraz powiększ tę dziurkę i popatrz jeszcze raz. Powiedz, straciłeś, czy zyskałeś?
To tylko cyferki. Popatrz przez dziurkę w gazecie trzymanej na wyciągniętych rękach. A teraz powiększ tę dziurkę i popatrz jeszcze raz. Powiedz, straciłeś, czy zyskałeś?
Stracił, bo mniejsza matryca da znacznie wyższą rozdzielczość interesującego go fragmentu pola widzenia, czyli uzyskany efekt będzie ekwiwalentnym dla powstałego przy użyciu obiektywu o dłuższej ogniskowej na większej matrycy.
ale efekt, to nie informacja zawarta w fotografowanej scenie. Przypinając obiektyw do aparatu z matrycą APS-C widzimy, ze na łące pasą się trzy owce. Przypinając do FF, spostrzegamy, że tam były nie trzy a cztery owce. Rozdzielczość rzecz nabyta i zmienia z wraz z rozwojem aparatów. Z tego co powiedziałeś można sądzić, że rozdzielczością matrycy można zmieniać długość ogniskowej.
ale efekt, to nie informacja zawarta w fotografowanej scenie. Przypinając obiektyw do aparatu z matrycą APS-C widzimy, ze na łące pasą się trzy owce. Przypinając do FF, spostrzegamy, że tam były nie trzy a cztery owce. Rozdzielczość rzecz nabyta i zmienia z wraz z rozwojem aparatów. Z tego co powiedziałeś można sądzić, że rozdzielczością matrycy można zmieniać długość ogniskowej.
Przy pomocy mniejszej matrycy można uzyskać dokładnie to samo, co przy użyciu dłuższej ogniskowej, czyli węższy kąt widzenia, a o ten właśnie tutaj chodzi.
jaad75, Wiem, że wiesz o co mi chodzi. Jeśli patrzymy oczami bez jakiekolwiek sprzętu na jakiś obiekt, nie zobaczymy więcej zmniejszając kąt widzenia przykładając łapki do oczu, w podobny sposób jak koniom zakłada się klapki na oczy. Kąt widzenia nie zmienia powiększenia obrazu, ani ogniskowej obiektywu.
[ Dodano: Czw 20 Lut, 2014 01:41 ]
APS-C i FF to tylko format klatki. Nie powinno się tego wiązać z rozdzielczością. Inaczej przy rozważaniach o mitycznym wpływie rozmiaru klatki na ogniskową, trzeba by jeszcze podawać moment wyprodukowania sensora, jego gęstość i tak dalej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10