Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ktoś z was korzysta z tabletu? Szukam czegoś za rozsądną cene, nie musi to byc sprzet profesjonalny, czym mam sie kierować w wyborze? co jest najważniejsze? Korzystał bym z niego w PS, Capture NX.
Słyszałem ze tablety firmy Wacom są ok.
Co myślicie o tym: wacom bambo A6
Wacom to jest pierwsza liga i wiele osób twierdzi, że wolą pracować na Wacomie A5 niż jakimś innym tablecie A4, ze względu na precyzję działania narzędzi oraz funkcje zapewniane przez oprogramowanie. Ale oczywiście renoma firmy w dzisiejszych czasach jest rzeczą względną, więc trzeba uważać na konkretne modele. Niestety konkretnie w sprawie tego Bambo nie doradzę Ci, bo od jakiegoś czasu nie mam już do czynienia z tabletami ani nie śledzę bieżących opinii.
Przemyśl tylko dokładnie, czy tablet formatu A6 nie jest tylko zabawką, która szybko zacznie Cię frustrować ze względu na małe pole działania. Ale widzę, że drogi nie jest, więc ból nie będzie dramatyczny w razie porażki...
mam i zaczynam uzywać. kupiłem w promocji vobis z corelem za chyba 250pln.
format a6-w moim odczuciu wystarczająco "wielki". początkowo bardzo ciężko sie przyzwyczaić. okazuje się że pole działania jest bardzo duże (obszar). nawyki z myszy nie pomagają, tak jak z tuchpad'a notebook'a. będę polemizowal z opiniami że jest za mały obszarowo. jak chcesz wiekszą precyzję to powiększasz zdjęcie .
ogólnie mógłby byc nawet lekko mniejszy. jakość wykonania bardzo dobra. ergonomia ? -jak kartka papieru . ogólnie - fajna sprawa za tą kasę. szkoda ze dodaja corela, a nie adobe ps elements
z HDR jest wersja X2. wydaje mi sie, ze chyba pierwszy raz widzisz ten program? a on ma dluga i bogata historie plus uznanie wsrod uzytkownikow. ale oczywiscie to wszystko sa sprawy subiektywne
jak poznasz dobrze tablet - napisz cos wiecej o wrazeniach. dzieki z gory
To jeszcze parę słów ode mnie, Bamboo to dobry tablet, a6 jest zupełnie wystarczającym rozmiarem i jeśli ktoś nie uprawia rysunku, tylko zamierza go używać do obróbki zdjęć to wystarczy w 100% (sam mam a6 i nie odczułem jeszcze potrzeby posiadania czegoś większego, za to przy dłuższej pracy z a4 musiałem ograniczyć pole bo mnie ręka bolała od tego machania). Poprawki i tak robi się w powiększeniu.
Poza tym jest to spora oszczędność biurka, a jeszcze trzeba mieć miejsce na myszkę. (o myszkach na tablety radzę zapomnieć bo to jest porażka)
PS. dwa bamboo a6, w tej nieco bardziej rozszerzonej wersji stoją u mnie w pracy i nikt nie uprasza się o coś większego.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 26 Cze, 2008
zsoi3,
z tego co rozumiem to hdr jest to praca na warstwach?
jeśli tak , to moja wersja to posiada
nigdy tym sie nie bawiłem, może pod koniec tygonia "zarzucę sieci"
Jesienny,
całkowicie popieram (jak zresztą pisałem wcześniej) twoją tezę o a6-wystarcza.
jakość naprawdę dobra i z tą ilością pamięci(jaką mam) zainstalowanej w notebook działa znakomicie
zsoi3,
nie jestem kiler , ale zdaje mi się że można taki efekt uzyskać pracując na warstwach?
najgorsze jest to iż po polsku i angielsku różni się to nazwą. po angielsku rozumiem, po polsku nie wiem
może ktoś się łaskawie włączy?
Oczywiście, że można by samemu HDR sklecić w programie graficznym choć jest tu już potrzebna pewna wiedza, i program który ma nie tylko warstwy ale jeszcze mieszanie warstw na dobrym poziomie. Program dedykowany do HDR lub plugin zrobi to za Ciebie w/g własnych algorytmów, które możesz korygować.
Jak ktoś chce się pobawić samemu powinien właśnie zacząć od patrzenia jakie efekty dają nałożone na siebie warstwy z różnym mieszaniem.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Cze, 2008
no w końcu! ktoś się zna!
Jesienny,
a jak po polsku jest hdr oznaczany/nazywany w programach graficznych?
krisv740, Jesienny, - oczywiscie, ze macie racje. z tym, ze ja tylko zasygnalizowalem, ze w programie, ktory dostal krisv740, w wersji X2 wlasnie dodano obsluge HDR'ow. warstwy oczywiscie tez ma nie toczmy juz tej dyskusji off-topic; watek jest o tabletach. krisv740, - czy dostales takze w swoim tablecie kupionym w Vobisie program JustWrite Offcie i w ktorej wersji?
krisv740: przypuszczam, że jest oznaczany tak samo, przyznam, że sam wolę używać programów po angielsku. Nie tylko dlatego, że na takich się uczyłem, ale także dlatego, że nie ma jakiejś unifikacji przy polskich tłumaczeniach i te same rzeczy w różnych programach odmiennie się nazywają.
Od pół roku przyszło mi używać w pracy polskiego tłumaczenia pakietu Adobe i przyznam, że potrafię obrzucić w myślach błotem tłumacza. Nie dość, że chyba nie bardzo rozumie terminologię, to jeszcze jest daltonistą...
No chyba, że Cyan to naprawdę kolor niebiesko-zielony, a Magenta to Karmazyn.... albo ja mam coś z oczami ;D
PS. Rzeczywiście to już jest off topic i proponuję założyć nowy temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10