Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 22 Lut, 2014
Pierwszy dobry aparat
Autor Wiadomość
gefiks 
Nowy

Wysłany: Sob 22 Lut, 2014   Pierwszy dobry aparat

Cześć,
stoję właśnie przed wyborem mojego pierwszego, jakiegoś porządnego aparatu.
Od dawna już się nad tym zastanawiałem, jednak teraz dostalem finanse, żebym mógł zrealizować swoje plany.
Piszę z pytaniem, ponieważ nie za bardzo znam się na temacie i chciałem zasięgnąć rady u bardziej doświadczonych.

Jeśli chodzi o typ aparatu, to myślałem o lustrzance cyfrowej. Będę robił nim zdjęcia krajobrazów, portrety, sportowe, ew. makro. Będę go zabierał na wycieczki w górach i podobne "eventy".
Jestem zwolennikiem marki Canon. Aparat o którym myślałem to Canon 600D albo nawet 60D, jednak jestem otwarty na propozycje.

Budżet, który mogę przeznaczyć na nowy sprzęt to około 2500zł.

Pozdrawiam
Wojtek

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sob 22 Lut, 2014   

Lustrzanka to aparat, na którym kadruje się, patrząc na scenę przez obiektyw. Aby to osiągnąć, obraz odbijany jest za pomocą ruchomego lustra i kierowany do okularu. Tu jest cały pies pogrzebany. Lustro kłapie i hałasuje i czasem nawet powoduje drgania podczas robienia zdjęcia. Lustro kiedyś było niezbędne, aby kadrować przez obiektyw, a teraz.. Teraz fotografia jest na takim rozdrożu. Lustrzanki trzymają się mocno, bo jest do nich masa dodatków systemowych. Lampy, obiektywy, triggery, gripy i bóg wie co jeszcze. Z kolei bezlusterkowce - to takie lustrzanki, ale bez lustra, które rozwijają się, a ich rozwój nabiera tempa. Poczytaj trochę o bezlusterkowcach, które mogą być fajną opcją, kiedy rozpoczynasz przygodę z fotografią :)

gefiks 
Nowy

Raczej myślałem o lustrzankach na razie.
Tylko wybrać prostszy 600/650/700d czy może 60d?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Tutejszyn napisał/a:
Lustrzanka to aparat, na którym kadruje się, patrząc na scenę przez obiektyw.
A w bezlusterkowcu patrzy sie na scene przez co?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

A Canon z jakiegoś konkretnego powodu?
Bo póki co, w tym budżecie i tak nie masz szans kupienia czegoś, czym będziesz robił:
gefiks napisał/a:
zdjęcia krajobrazów, portrety, sportowe, ew. makro

Do każdego z tych zadań służą inne szkła, z których każde może bezproblemowo przekroczyć kwotę, którą masz na zestaw... A jeśli to ma być lustrzanka z budżetowym zoomem i ewentualnie pojedyńczą stałką, to Canon nie jest najlepszym możliwym wyborem.

WojciechW 
Optyczny

Trzeba więc spojrzeć prawdzie w oczy i przyjąć definicję, że lustrzanka to taki aparat, w którym kłapie lustro?

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

W świetle tej definicji EOS 600D to też lustrzanka. Nie jest bardzo droga więc może więcej Ci zostanie na obiektywy, ale oczywiście kupno tych optymalnych do twojego zakresu zainteresowań wymaga trochę pieniędzy i moim zdaniem nie należy tego robić od razu. Jeżeli serce podpowiada ci Canona to może powinieneś pójść za głosem serca.

Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.

gefiks 
Nowy

Canon dlatego, że kuzynka ma i inni znajomi, od których mógłbym pożyczać szkła.

Warto dopłacić troche i zamiast 600d kupić 650 albo 700?

Pozdro

Tutejszyn 
Optyczny

WojciechW napisał/a:
ale oczywiście kupno tych optymalnych do twojego zakresu zainteresowań wymaga trochę pieniędzy
Wcale nie wymaga. Człowiek kupuje swój pierwszy aparat w życiu, a "zakres zainteresowań", który odbierasz jako specjalizacje w zakresie portretu, czy krajobrazu, odczytałbym raczej jako "będę fotografował wszystko po trosze". Jako pierwszy zakup, jakiś kit nie jest złym rozwiązaniem. Od czegoś trzeba zacząć.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Sob 22 Lut, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

gefiks, jeśli już masz dopłacać do korpusu Canona, to dopłać do 60D - równie słaba matryca, ale przynajmniej wygodniejszy i wizjer lepszy. A jeszcze lepiej, dopłać do sensownego obiektywu.

[ Dodano: Sob 22 Lut, 2014 19:38 ]
Tutejszyn napisał/a:
zestaw "kitowy"
masło "maślane". :razz:

Tutejszyn 
Optyczny

Cytat:
to dopłać do 60D - równie słaba matryca...
uwielbiam to forum :)

[ Dodano: Sob 22 Lut, 2014 19:42 ]
jaad75 napisał/a:
masło "maślane".
wiem, dlatego już wcześniej wyedytowałem. Specjalnie dla Ciebie :)

gefiks 
Nowy

A co wy byście kupili za tę kwotę, niekoniecznie Canona, jeżeli miałby to być wasz pierwszy aparat i chcielibyście popróbować różnych rodzajów fotografowania?
I jaki obiektyw/obiektywy?

Tutejszyn 
Optyczny

Ja kupiłem Canona 400D ze zwykłym obiektywem. Potem kupowałem już Nikony, ale chyba ze względu na to, że wcześniej dużo fotografowałem Nikonami analogowymi i jakoś lepiej "leżały" mi w ręku. Aparaty cyfrowe niestety "starzeją" się dość szybko, więc ważniejszy jest wybór marki, a nie konkretnego modelu.

ophiuchus 
Optyczny

gefiks, jeśli nie Canon, to proponuję Nikona D5x00 z obiektywem 18-105 mm, a czy 5100, 5200 czy 5300, to zależy czy będziesz skłonny dorzucić trochę grosza do założonych 2500 pln. Canon 60D to bardzo przyjemny aparat, tylko nie wiem, czy w takiej kwocie kupisz ten korpus z jakimś ciekawszym szkłem niż 18-55 mm. Moim zdaniem na początek warto rozważyć zmiennoogniskowy obiektyw ciut lepszej klasy niż standardowe 18-55 większości producentów, i do tego korpus w zależności od tego, ile po tych wyliczeniach zostanie środków ;) Pentax też robi fajne aparaty, ale nie będę się rozwodził nad tym, bo zaraz przyjdzie kolega Andrzej i wszystko znacznie lepiej wyjaśni :mrgreen:

WojciechW 
Optyczny

Ale możliwość pożyczenia szkieł to dość korzystna sytuacja. I rzeczywiście na początek może spróbować z Canona obiektywem podstawowym, żeby później wybierać bardziej świadomie.

gefiks 
Nowy

Wysłany: Nie 23 Lut, 2014   

Byłem w sklepie. Canon 600d jest wygodniejszy (większy grip), ale moją uwagę zwrócił też sony nex-5r (bezlusterkowiec).

Miał ktoś do czynienia z tym aparatem? Szczególne zalety lub wady?

Wiem, że to ja muszę się zdecydować i wybrać któryś, ale możcie coś powiedzieć i pomóc.

Pozdro

Odpowiedz do tematu