Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 21 Lut, 2014 Olympus E-PM2 czy Sony NEX-3N
Witam!
Ogólnie mało mam wspólnego z profesjonalną fotografią, ale założyłem to konto bo potrzebuję rady przy zakupie aparatu
Chciałbym kupić dziewczynie na urodziny aparat bez lustra z wymienna optyką.
Ogólnie zawsze miała zwykły kompaktowy cyfrowy. Ale wiem że chciałaby robić zdjęcia szybciej i nie czekać po każdym zdjęciu aż aparat "pomyśli" i dopiero ustawi AF i zrobi następne. No i wiadomo zależy też na lepszej niż dotąd jakości
Aha no nie proponujcie "kup lustrzankę" czy "dorzuć 2 tyś. to będzie porządny sprzęt" bo ogólnie doświadczenia z nimi nie mamy a te z wymienną optyką wydają mi się proste w obsłudze i z dobrą jakością.
Oczywiście każda propozycja innego modelu z jakimś drobnym uzasadnieniem miło widziana.
A będziecie te obiektywy w ogóle zmieniać? Dobry obiektyw kosztuje zwykle mniej więcej kolejne 1000 wzwyż... (no, za niektóre w regularnej cenie trzeba dać tylko 6-7 stów)
A może zamiast tego naprawdę dobry kompakt:
Olympus XZ2, Panasonic LX7 itp...
neolech [Usunięty]
Wysłany: Pią 21 Lut, 2014
No właśnie o takie opinie mi chodziło.
Wiesz, sam nie wiem czy by zmieniała te obiektywy, może w przyszłości, choć wątpię. Może masz rację z tymi kompaktami, tylko ja się na tym kompletnie nie znam
Głównie właśnie chodzi o to aby mógł szybko robić zdjęcia jedno po drugim, żeby np uchwycić psa itp. nadają się one do tego?
Oglądam te aparaty co poleciłeś, ale napisałeś jeszcze itp. masz coś więcej na myśli?
No i jeszcze jedno pytanie, jaka w ogóle jest różnica między tymi z wymienną optyką a tymi kompaktami? Bo ceny podobne około 1500zł, ale czemu zasugerowałeś akurat kompakty?
[ Dodano: Pią 21 Lut, 2014 20:28 ]
Choć tak po przeglądaniu tych kompaktów, cały czas jakoś skłaniam się do tych z wymienną optyką.
Czekam, może ktoś podpowie jaka jest różnica
No i jeszcze jedno pytanie, jaka w ogóle jest różnica między tymi z wymienną optyką a tymi kompaktami?
1) w kompakcie nie zmienisz obiektywu
2) w kompakcie masz fizycznie mniejszą matrycę, a co za tym idzie gorsze obrazki na wysokiej czułości
ale
3) w takim xz2 masz bdb obiektyw o dość szerokim zakresie ogniskowych (na Wasz wspólny: 4 krotny zoom), i do tego jasny (nie musisz podnosić czulości gdy fotografujesz skaczącego psa)
4) w bezlusterkowcu masz standardowo taki se ciemny zoom (o węższym zakresie ogniskowych) i zwykle aby tego psa zrobić czułość idzie do góry...
znowu:
do bezlusterkowca możesz kupić bdb jasny obiektyw ale:
jak zoom to mały nie bedzie ani nawet względnie tani nie będzie
jak stałoogniskowy to może byc nawet nieduży i 'względnie niedrogi'... ale to będzie jedna ogniskowa (i kosztować będzie np. 1000 zł za 45/1.8 do Olympusa) - na Wasz wspólny nie ma zooma
Ogólnie oczywiście tzw. "jakość zdjęć" z bezlusterkowca będzie lepsza. Lecz śmiem twierdzić, że bez powiększania do okolic 100% na kompie tego nie zauważysz.
neolech napisał/a:
Bo ceny podobne około 1500zł, ale czemu zasugerowałeś akurat kompakty?
Dlatego, ze - nie obraź się - w ogóle sie na tym nie znacie i jak mniemam nie za bardzo poznać się na tych technicznych duperelach chcecie. Czyli - kręcę zoomem, naciskam a aparat zrobi resztyę za mnie. A te akurat kompakty dużo 'same' potrafią.
Co do psa i szybkości: xz2 ma deklarowane 5 klatek na sekundę (w praktyce w długiej serii średnio wychodzi 3.5 kl/s). Starczy? Z nieźle działającym autofokusem, dobrą optyka, malutkimi wymiarami i produkcja niezłych jopegów. A jak się będzie chciało to i RAWów do dalszych zabaw na komputerze.
neolech [Usunięty]
Wysłany: Pią 21 Lut, 2014
No to w sumie przekonałeś mnie do kompaktów.
co do tego: "Co do psa i szybkości: xz2 ma deklarowane 5 klatek na sekundę (w praktyce w długiej serii średnio wychodzi 3.5 kl/s). Starczy?" to myślałem że w tych specyfikacjach podają ilość klatek na sek. jak się ustawi ten tryb seryjny czy jak on tam, czyli że pod rząd aparat sam robi ileś zdjęć, no ale ja jak mówię mało się znam.
Jak tak sobie poczytałem to też mnie ten Olympus bardziej przekonuje, ale z 2 strony Panasonic z tego co widzę ma lepsze nagrywanie i odtwarzanie filmów.
Myślę, że muszę pójść do sklepu wziąć je w rękę i zobaczyć jak się robi nimi fotki
a Ty, który byś brał?
PS a co do "nie obraź się " to jak mam się obrazić jak dostałem taką fachową pomoc? Wiem, że jestem laikiem i dlatego też pytam:)
co do tego: "Co do psa i szybkości: xz2 ma deklarowane 5 klatek na sekundę (w praktyce w długiej serii średnio wychodzi 3.5 kl/s). Starczy?" to myślałem że w tych specyfikacjach podają ilość klatek na sek. jak się ustawi ten tryb seryjny czy jak on tam, czyli że pod rząd aparat sam robi ileś zdjęć, no ale ja jak mówię mało się znam.
Jak się ustawi tryb seryjny i naciśnie co trzeba i trzyma naciśnięte, to aparat strzela zdjecie za zdjęciem ze średnią prędkościa jakąs tam rzędu 3-5 kl/s. Dopóki wciśnięte i dopóki miejsce na karcie pamięci (ale bywają tez ograniczenia na ilość fotek... np 200 szt).
neolech napisał/a:
a Ty, który byś brał?
A tam, ja...
ja bym sobie brał bezlusterkowca
A Ty czy kupisz lx7 czy xz2 to powinno być dobrze. Pod warunkiem, ze nie bedziesz usilnie się zastanawiał, czy aby się nie pomyliłem itd... Ze zdjec powinieneś być kontent.
Oczywiście - pamiętaj, ze aparaty nie mają wbudowanego modułu detekcji zamiarów operatora i zaznajomienie sie z dość rozbudowaną instrukcją (przynajmniej w zakresie tego rodzaju fotografii jaką chcesz czynić) się przydaje. Bo nawet pracując na automacie można zadeklarowac rózne profile tematyczne itd...
jest napisane o tym, że są niezwykle szybkie: "Aparaty S610 i S610c są niezwykle szybkie" albo "fotografowanie z prędkością 12 kl/s. " czyli niby szybciej niż te o których mowa, a mi się wydaje on strasznie wolny, jak przedwczoraj w sklepie robiłem zdjęcia tym Olympusem E-PM2 to naprawdę strzelał fotkę za fotką i szybko dopasowywał ostrość.
Już sam nie wiem Mam nadzieję, że te kompakty też będą w sklepie to może uda się wypróbować
[ Dodano: Sob 22 Lut, 2014 14:37 ]
takie coś znalazłem:
Podobnie do tematu podszedłem i pozawracałem tutaj ludziom głowę.
Miał być ostatecznie XZ2 - nawet go zamówiłem, ale chwilę później miałem okazję pobawić się PM2 i XZ2 przestał mi się podobać. Chwilę później trafiła się okazja i kupiłem czteromiesięcznego NEX-3N z obiektywem 50mm F1.8 za około 1200 zł. Czyli tyle co XZ-2 lub samo body PM2.
Po kilku tygodniach focenia stwierdzam że jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony ze sprzętu. Na dniach zamierzam sobie dokupić jeszcze naleśnikowatego PZ 16-50mm na spacery - na allegro za 600 zł da się kupić, a nie jest to ponoć złe szkło.
neolech [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Lut, 2014
No właśnie już całkiem mi się w głowie pomieszało od ilości tych aparatów, ale pojechałem do MM i porobiłem różnymi fotki i się zdecyduję też na bezlusterkowca tylko nie wiem czy nex-3n czy e-pm2.
Niby bardziej do Olympusa jestem przekonany, ale podobno Sony ma lepsze filmy i funkcje z nimi związane
[ Dodano: Nie 23 Lut, 2014 16:33 ]
Heatbeat a powiedz mi tym NEXem Twoim jak robisz fotki to np jak robisz zdjęcie czegoś co jest blisko i skierujesz go w dal i zrobisz fotkę to długo się AF zastanawia czy momentalnie działa?
[ Dodano: Wto 25 Lut, 2014 17:29 ]
I co już bez odzewu jakoś
No i jeszcze jedno pytanie, jaka w ogóle jest różnica między tymi z wymienną optyką a tymi kompaktami?
3) w takim xz2 masz bdb obiektyw o dość szerokim zakresie ogniskowych (na Wasz wspólny: 4 krotny zoom), i do tego jasny (nie musisz podnosić czulości gdy fotografujesz skaczącego psa)
4) w bezlusterkowcu masz standardowo taki se ciemny zoom (o węższym zakresie ogniskowych) i zwykle aby tego psa zrobić czułość idzie do góry...
I co z tego? Cóż to za zysk jasny obiektyw w kompakcie kontra ciemny obiektyw w bezlusterkowcu?
W bezlusterkowcu podnosisz iso i degradacja obrazu wcale nie jest wysoka, bo matryca jest duża. Małej GO w kompakcie też się nie zyskuje....
I co z tego? Cóż to za zysk jasny obiektyw w kompakcie kontra ciemny obiektyw w bezlusterkowcu?.
Taki zysk, ze nie ma dużej straty. Taki kompakt jest jeszcze całkiem możebnym urządzeniem, gdy porównujemy z bezlustrem z ciemnym zoomem. Nie jest na straconej pozycji, a ma swe kompaktowe zalety: rozmiar i cenę i nierzadko obiektyw najnormalniej lepszy od "kitowej zarazy". Dla uwieczniacza rzeczywistości bez specjalnych ambicji foto i bez skrzywienia spzętowego (ale chcącego uzyskiwać rozsadne efekty)... moim zdaniem całkiem sensowna rzecz.
Heatbeat a powiedz mi tym NEXem Twoim jak robisz fotki to np jak robisz zdjęcie czegoś co jest blisko i skierujesz go w dal i zrobisz fotkę to długo się AF zastanawia czy momentalnie działa?
"momentalnie" i "długo" to trochę subiektywne chyba. Musisz iść do sklepu i pomacać oba aparaty. Osobiście nie odczuwam aby AF był powolny - ale wydaje mnie się, że jednak PM2 z kitowym zoomem ostrzył szybciej. Nie wiem natomiast jak ostrzy NEX-3N z obiektywem z zestawu - bo ja focę tylko ze szkłem 50mm. A szybkość AF jest przecież zależna od szkła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10