Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak z ciekawości, kto te kitowce Pentaksa kupuje i po co?
Tak się składa, że do Pentaxa jest kilka niby takich samych ale różniących się kitów z całkiem niezłym obrazkiem (nie ujmując konkurencji) - to jedno, a drugie - że często właśnie pentaxa kupuje się z innymi obiektywami niż kitowe jak stałki czy Tamron lub Sigma. Możliwe że jest mniej użytkowników przypadkowych. Piszę - możliwe - bo od początku bycia na forach fotograficznych słyszę że to system niszowy dla bardziej zaawansowanych o konkretnych wymaganiach. Dla takich co to lubią podpinać stare zapleśniałe słoiki...
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Pentax zawsze był tym czwartym na rynku lustrzanek i to sie nie zmieniło nawet teraz.
Teraz to chyba trzeci - bo sony lustrzanek klasycznych już nie robi. Olympus też.
[ Dodano: Czw 27 Lut, 2014 10:40 ]
cybertoman napisał/a:
Tu znowu opisujesz sytuacje, gdzie wyglodniali szkiel Pentaksiarze molestuja o obiektywy
Bez przesady - owszem jak wiadomo że ktoś często zmienia jest wymagający i wiadomo że byle czego nie bierze, a ma zadbane szkła - to pytania dostaje. Niezależnie od systemu.
Chętni na dobre i zadbane szkło z drugiej ręki są zawsze.
I dlatego chętniej niż w innych systemach skupują używane obiektywy kitowe?
Ja znam osobiście tylko jeden taki przypadek - dawno temu przywiozłem znajomym K100D z 50-tką (na ich prośbę), ale zooma na spacer profanom brakowało i dokupili sobie (ku mojej rozpaczy) 18-55... Potem mieli jeszcze Twoją ulubioną Sigmę 17-70 (którą zresztą sprzedali po męczarniach jakie z nią przeżyli na K-r), a teraz na K-3 przeprosili się z 50-tką i planują (może już nawet kupili, nie wiem) 24/2 - fani stałek...
dcs, no bez przesady - one są metalowe, ale fakt, że brzydkie niesamowicie. Może jeszcze supertele FA* się trochę bronią.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Lut, 2014
dcs napisał/a:
-tego srebrnego?
kolor można zmienić.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 01 Mar, 2014
komor napisał/a:
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Możliwe że jest mniej użytkowników przypadkowych.
I dlatego chętniej niż w innych systemach skupują używane obiektywy kitowe?
Jak sprzedają body komuś mniej zaawansowanemu - to często taki sam dokupuje "kita" .
Jak kolega brał ode mnie K10D dla córy - też chciał z "kitem" - to mu dokupiłem.
I jeszcze odnośnie miejsca na rynku lustrzanek - zrobiło się trochę luźniej - to Pentax korzysta z szansy.
Jak sprzedają body komuś mniej zaawansowanemu - to często taki sam dokupuje "kita" .
Czyli tak samo jak użytkownicy Canona lub Nikona.
Coś ciężko u mnie z kojarzeniem ostatnio, bo powinienem był jeszcze napisać, że dokładnie w ten właśnie sposób sprzedałem swojego kiciaka od Canona 400D – osobie, która kupiła puszkę używaną i szukała kitowca do kompletu. Znaczy się, do kitu.
Nie wiem więc nadal co takiego jest wyjątkowego w Pentaksie, że:
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Co do sytuacji w Pentaxie - tu łatwo sprzedać kita - sam miałem dwa i oba bez problemu odsprzedałem.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Mar, 2014
komor napisał/a:
Nie wiem więc nadal co takiego jest wyjątkowego w Pentaksie, że:
...
-od paru miesięcy jest najczęściej polecany na tym forum.
Popyt rośnie, podaż używanych mała (co wielokrotnie udowadniałem) -więc każdy kit schodzi [czy to obiektyw, czy np. K20Dy..]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9