Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 22 Lut, 2014
Pierwszy dobry aparat
Autor Wiadomość
Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pią 28 Lut, 2014   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
[ Dodano: Pią 28 Lut, 2014 11:32 ]
Tutejszyn napisał/a:
Lustro kiedyś było niezbędne, aby kadrować przez obiektyw, a teraz.. Teraz fotografia jest na takim rozdrożu. Lustrzanki trzymają się mocno, bo jest do nich masa dodatków systemowych.

Szanowny kolego ,
Jak by to chodziło o te argumenty - już dawno WSZYSCY przeszli by na bezlusterkowce.
Jest wszakże jedno ale - poza nielicznymi (jak Fujifilm X-1Pro) nie oferują wizjera optycznego , a jak wiemy podstawową wadą zarówno kompaktów jak bezlusterkowców jest czas reakcji i jakość obserwowanego obrazu , co w wielu dyscyplinach je zwyczajnie dyskwalifikuje.
Jesteś krótkowzroczny. Nie będę mówił za wszystkich. Mówię jedynie za siebie i przyznam, że mam pewien problem z wydawaniem pieniędzy na rozwój swojego aparatu. Mam matrycę APS-C i ani myślę o przejściu na pełną klatkę, gdzie drogo, ciężko, a powiększenia(!) byle jakie.. Pytanie tylko, co dalej z formatem APS-C? Brakuje mi jasnego tele (Sigma 70-200) i choć mam na to pieniądze, ciągle się waham. Przyszłość widzę w bezlusterkowcach, a wizjer elektroniczny?, Cóż.. trzeba się oswoić z myślą, ze tak będzie i już.

PS
to, że w formacie FX jest "ciężko", to rzeczywiście żaden argument, zwłaszcza dla fotografującego niewiele mniejszym DXem :)

Reklama

gefiks 
Nowy

Wysłany: Nie 02 Mar, 2014   

Dziękuję wszystkim. Pomyślałem troche. Kupuję Canona 600D + 18-55is II + 55-250is II.

Pozdrawiam

Wojtek

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Nie 02 Mar, 2014   

I bardzo dobrze, teraz tylko sfinalizować zakup i robić zdjęcia. :grin:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Mar, 2014   

jaad75 napisał/a:
wciskasz się z Pentaksem tam gdzie nikt o to nie pyta.

gefiks napisał/a:
Canon 600D albo nawet 60D, jednak jestem otwarty na propozycje.

Więc pyta czy nie? W szczególności gdy z kontekstu wynika chęć zakupu nieco lepszego korpusu niż 600D - więc proszę bez głupich uwag.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pon 03 Mar, 2014   

więc proszę bez głupich uwag.
Jednak to co robisz jest trochę jak:
- śmietnik w skrzynce na listy po tygodniowej nieobecności w domu
- sms od wróżki
- reklama w najważniejszym momencie filmu
- czyściciel szyb na skrzyżowaniu, gdy pada
- mistrz drugiego planu
krótko mówiąc jest to denerwujące, śmieszne i żałosne i co niestety przynosi odwrotny skutek od zamierzonego.
Jeśli uważasz się za człowieka poważnego, to zachowuj się poważnie.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 08 Mar, 2014   

Tutejszyn napisał/a:
gdzie drogo, ciężko, a powiększenia(!) byle jakie..

ojej… ojej… ojej…

FF kręci małą GO i przyzwoitym poziomem szumów, większym wizjerem (choć niektóre np. m4/3 też mają bardzo duży).
APSC mają małe wizjerki przede wszystkim. :razz:

No ale, dla każdego coś odpowiedniego.
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
I bardzo dobrze, teraz tylko sfinalizować zakup i robić zdjęcia.

No bardzo dobrze to nie, zwłaszcza jeśli chodzi o szkła, ale…
czaskać się tym da. Z niezłym skutkiem.
Tutejszyn napisał/a:
Przyszłość widzę w bezlusterkowcach,

przyszłość to średni format…

Wspomnicie moje słowa.
Wprowadzenie CMOS to dopiero początek…

Tutejszyn 
Optyczny

muzyk napisał/a:
FF kręci małą GO i przyzwoitym poziomem szumów, większym wizjerem [...]
APSC mają małe wizjerki przede wszystkim.

Jeśli jednak uznam, że DX jest dla mnie optymalny, to nagle okazuje się, ze wszystko inne jest gorsze. Wszystko może być większe, lub mniejsze. Buty mogą być za luźne, albo za ciasne. Najlepsze są te optymalne.
Dlaczego to FF ma być najlepsze? Czy jeśli Nikon wypuści aparat z matrycą o kilka milimetrów większą, to od razu ten aparat będzie najlepszy? Co wtedy będziesz mówił o FF, że ma większe szumy i wizjer za mały?

Cytat:
Jako aparat powszechnego użytku? Wątpię.

mozer 
bo Pentax

muzyk napisał/a:

Niby po co? Jaka byłaby korzyść względem obecnie powszechnie używanych aparatów?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

muzyk napisał/a:
Tutejszyn napisał/a:
Przyszłość widzę w bezlusterkowcach,

już widzę jak tłumy wakacyjnych pstrykaczy hobbystow nabywają MF... ;)

jak napisal Tutejszyn, to nie będzie aparat powszechnego użytku. może co najwyżej stac sie bardziej powszedni wśród tych którzy na fotografii zarabiają i bedą wybierać miedzy ff a MF.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wróżenie przyszłości sprzętu fotograficznego - nie sądzę by coś miało się szczególnie zmienić w najbliższym 5-leciu. Może bezlusterkowce zwiększą swoją popularność, ale nie jakoś drastycznie, by wyprzeć lustrzanki . Co do formatu - raczej dominującym pozostanie DX - przynajmniej w segmencie amatorskim, z racji ceny body i szkieł. Oraz jednak mniejszych wymiarów. Gdyby FF zmalał do rozmiaru puszki analogowej i znacznie potaniał - to pewnie zdominował by rynek. A segment PRO - przestawił na MF.
A jak będzie - co nowego zostanie wymyślone np. w tabletach - bezlusterkowiec z matrycą FF? Kto wie? Może holograficzny tablet w lustrzance? :cool:

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Nie 09 Mar, 2014   

Gdyby FF zmalał do rozmiaru puszki analogowej i znacznie potaniał - to pewnie zdominował by rynek. A segment PRO - przestawił na MF.

moje FF jest mniejsze od poprzedniego aparatu aps-c i jeszcze lżejsze może nie jakoś znacząco ale da się wyczuć.

Wróżenie przyszłości sprzętu fotograficznego - nie sądzę by coś miało się szczególnie zmienić w najbliższym 5-leciu.

podobnie myślałem w 2003 roku(na początku) i jak bardzo się pomyliłem jak patrzyłem na to z perspektywy 2008roku a przecież to tylko 5 lat :razz:
Tego Andrzeju nie wiesz ile, jak i co się zmieni, na wróżkę też mi nie wyglądasz.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Pon 10 Mar, 2014   

Andrzeju z elektroniką nigdy nic nie wiadomo.

"640K ought to be enough for anybody"
"640 KB pamięci operacyjnej powinno każdemu wystarczyć" - Bill Gates, 1981.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

matys, mylisz elektronikę z informatyką ;-)

WojciechW 
Optyczny

Rozwój hardware to jednak w znaczącej części elektronika.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

muzyk 

Tutejszyn napisał/a:
Dlaczego to FF ma być najlepsze? Czy jeśli Nikon wypuści aparat z matrycą o kilka milimetrów większą, to od razu ten aparat będzie najlepszy? Co wtedy będziesz mówił o FF, że ma większe szumy i wizjer za mały?

FF najlepsze do wszystkiego nie jest. Głownie płytka GO jest magnesem - czyli "wycinanie" z otoczenia.
To, że jakaś firma coś ewentualnie wypuścić by mogła z większą matrycą, niczego nie zmienia wówczas, gdy ktoś ma jakieś tam upodobania co do danego systemu, a poza tym posiada jakiś zestaw szkieł, którego wyprzedanie byłoby nieopłacalne.

Co do MF. Cóż, będzie kiedyś taniej, z jeszcze wyższym używalnym iso itd.
MF stanie się bardziej masowym produktem, co za tym idzie, będzie alternatywą dla FF nie rujnującą budżetu.
Problemem może być wielkość sprzętu, obiektywów.
A może stanie się tak, że formaty w ogóle przestaną być postrzegane poprzez wielkość matrycy, tylko np. MF będzie małym aparatem, a poprzez elektronikę generował obraz, jakby ten zrobiony był przy użyciu takiego z większą matrycą.
Kto wie...
Skoro Olympus chce wprowadzić różne czasy naświetlania dla różnych części tego samego obrazu, to chyba w kwestii grzebania w oprogramowywaniu matryc jeszcze ostatnie słowo nie zostało wypowiedziane.

Odpowiedz do tematu