Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak ale szukam czegoś dedykowanego typowo do 35mm, gdyż raczej nie zamierzam uderzać w średni format filmu, a przynajmniej nie narazie (może za kilka lat)
Wiem, że troche skacze po skanerach ale pomału zawężam pole manewru. Aktualnie mam 2 nowe opcje: Plustek 8200i se vs Konica Minolta Scan Dual 4
Nie powiem jakość jaką daje Plustek 8200i se, mnie w pełni zadowala. Zdjęcia potrzebuje do archiwizacji i neta, max rozdzielczość do 3000px na dłuższym boku. Dorwałem trochę skanów 1:1 Plusteka i po resizie do rozmiaru jaki mnie interesuje wyglądało to wszystko bardzo przyjemnie, tymbardziej jak za te pieniążki. Niewątpliwym atutem jest gwarancja oraz współpraca z Win 7 x64.
Konica Minolta Scan Dual 4, tu się waham, jest możliwość kupna, wbudowany autofocus i drange 4.8 bodajże kusi, skany wyglądają super, ale brak gwarancji, a przede wszystkim fakt, że nie wiem czy odpale ten skaner pod Win 7 x64 trochę zniechęca. Cena za jaką jest możliwy do nabycia ten sprzęt to 800zł.
Co myślicie?
Ewentualnie co doradzacie innego, ale ze skanerów dedykowanych do 35mm tak żeby móc obsłużyć go pod wyżej wymienionym systemem, kwota 1000-1500 zl max. Wiem, że Konica Minolta Elite 5400 II zbiera pokłony, ale to już chyba tylko ebay zostaje.
Konica Minolta Scan Dual 4, tu się waham, jest możliwość kupna, wbudowany autofocus i drange 4.8 bodajże kusi, skany wyglądają super, ale brak gwarancji,
Ja bym wybrał ten skaner bez wachania. Właśnie ze względu na gęstość optyczną, ale też rozdzielczość jest niczego sobie. Jak masz możliwość sprawdzenia przed kupnem i wszystko będzie działało, to brać jak najbardziej.
miwt napisał/a:
a przede wszystkim fakt, że nie wiem czy odpale ten skaner pod Win 7 x64 trochę zniechęca. Cena za jaką jest możliwy do nabycia ten sprzęt to 800zł.
Co do skanowania, to warto kupić skaner z możliwością skanowania średniego formatu.
Epson V500 lub V600. Chyba w jednym i drugim skanerze źródłem światła są diody.
Pliki tiff jak dla mnie są wystarczające do obróbki w PS. RAW to stan matrycy w cyfrakach. Jak oddaję materiał do grafika do obróbki to i tak zawsze żąda plików .tiff, a nie RAW
Nie chcę zakładać nowego tematu. Pozwolę zapytać się o Canona EOSa 3. Co o nim myślicie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9