Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
komor, nie, ja wciąż nie widzę konkretnej cechy, która pozwala na jednoznaczne rozróżnienie. Poza "K" w opisie.
jaad75, ale przcież miałes 3 strony wcześniej napisane, że jest nawet specjalny portal, który to opisuje prostym językiem, wystarczy wpisać w google,napisałem ci nawet co wpisać.
Polska Norma to też reguluje, tyle że tam masz juz konkretne specyfikacje i opisy technicznym językiem
Kolokwialnie jak dla chłopa mozna powiedzieć w skrócie: kable po przez swoją budowę stosuje się/"układa" w ziemi bądź napowietrznie, ewentualnie w specjalnych srodowiskach o podwyższonym "zagrożeniu" (czyli promieniowanie UV, warunki gdzie wymagane jest wyższe IP czy środowiska kwasowe itd.) Przewodnik w nich zastosowany rózni się od tego uzytego w przewodach, to samo tyczy się izolacji. Regulują to dokładnie normy, związne jest to ze spadkami, grzaniem się itd.
3 strony wcześniej napisane, że jest nawet specjalny portal, który to opisuje prostym językiem, wystarczy wpisać w google,napisałem ci nawet co wpisać.
Jeśli trafiłem na właściwą stronę, to akurat ona niewiele wyjaśnia.
kozidron napisał/a:
Kolokwialnie jak dla chłopa mozna powiedzieć w skrócie: kable po przez swoją budowę stosuje się/"układa" w ziemi bądź napowietrznie, ewentualnie w specjalnych srodowiskach o podwyższonym "zagrożeniu" (czyli promieniowanie UV, warunki gdzie wymagane jest wyższe IP czy środowiska kwasowe itd.)
Tyle, że są również przewody, które się w takich środowiskach układa. Jak również w ziemi. To nie jest wystarczająca cecha dla zdefiniowania, czy coś jest kablem, czy przewodem.
kozidron napisał/a:
Przewodnik w nich zastosowany rózni się od tego uzytego w przewodach
O, być może, że to jest wystarczające, może używają jakichś innych domieszek (bo podstawowy materiał jest ten sam)... Muszę poczytać.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 07 Mar, 2014
jaad75 napisał/a:
Tyle, że są również przewody, które się w takich środowiskach układa. Jak również w ziemi. To nie jest wystarczająca cecha dla zdefiniowania, czy coś jest kablem, czy przewodem.
to robi się to wbrew przepisom.
jaad75, to jest wystarczająca cecha, wystarczy zapamiętać, że kable kładzie się w ziemi i napowietrznie ewentualnie we wcześniej opisanych szczególnych warunkach, które nie wystepują w "budownictwie powszechnego uzytku" co sugerował tu tylko jeden uzytkownik nie licząc Andrzeja.
jaad75 napisał/a:
O, być może, że to jest wystarczające, może używają jakichś innych domieszek
ale to już wcześniej też było napisane.
kozidron napisał/a:
Nie jestem technologiem ale pamietam, żę żyły są wykonywane z innych stopów
które nie wystepują w "budownictwie powszechnego uzytku" co sugerował tu tylko jeden uzytkownik nie licząc Andrzeja.
No jak widzisz ja mam w domu typowy kabel (YAKY), nie licząc kabli grzewczych.
[ Dodano: Pią 07 Mar, 2014 14:49 ]
kozidron napisał/a:
ale to już wcześniej też było napisane.
Tak, przeoczyłem.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 07 Mar, 2014
jaad75 napisał/a:
Czyli użycie takiego przewodu, zgodnie z jego przeznaczeniem jest wbrew przepisom?
jaad75, źle cię zrozumiałem, myślałem ze mowisz np. o układaniu YDY w ziemi albo np. w oczku wodnym czy czyms takim
Tylko, że to jest rzeczywiście przewód, dokładnie wynika to z jego specyfikacji, ma bardzo dobrą rezystywność, z tego co piszą nie osiągalną dla kabli. Ma też parametry pracy (temp) ewidentnie jak dla przewodu więc jest dobrze opisany na tej stronie, kable mają lepsze parametry na temperatury pracy.
Heh i to wszystko z tego powodu że napisałejm "kable"?
Sory!. Prawidłowo powinno być -"przewody kabelkowe" Bo do takich właśnie zalicza się np. typowe YDY czy YLY.
kozi jak zwykle zaczyna wywody od d..y strony. "K" to u niego znaczy kabel a to niestety ale tylko powłoka ołowiana podobnie jak "KY". Ale już "YKY" to tylko podwójny polwinit w oznaczeniach kabli
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Mar, 2014
Dżozef napisał/a:
Heh i to wszystko z tego powodu że napisałejm "kable"?
zdecydowanie chodziło o dyskusję z cybertomanem, raszta to wesoły spam
Dżozef napisał/a:
Sory!. Prawidłowo powinno być -"przewody kabelkowe" Bo do takich właśnie zalicza się np. typowe YDY czy YLY.
nie masz racji, to są przewody wedle norm miedzynarodowych jak i wedle Polskiej Normy.
Dżozef napisał/a:
kozi jak zwykle zaczyna wywody od d..y strony. "K" to u niego znaczy kabel a to niestety ale tylko powłoka ołowiana podobnie jak "KY". Ale już "YKY" to tylko podwójny polwinit w oznaczeniach kabli
w tym jednym zdaniu przeczysz sam sobie nic nowego, Y - oznacza powłoke polwinitową, K jest zawsze oznaczeniem dla kabla poza jednym specyficznym wyjątkiem.
Dżozef, jakbyś nie czytał źle przepisanej wikipedi to nie opowiadałbyś głupot.
Przy oznaczeniu przewodów ważna jest kolejność liter, YDY też nie oznacza podwójnej powłoki, tylko oddzielną izolację dla każdej linii + izolacje wszystkich linii.
Tu masz oznaczenia przewodów masz tam wszystko napisane jak dla jełopa, jakbyś się wysilił to nie musiałbyś głupot wypisywać.Chociaż śmieszniejsza jest ta twoja pewność
Wszystkie oznaczenia za literą "K" oznaczają specyficzne przeznaczenie kabla ale "K" zawsze oznacza kabel poza jednym wyjątkiem w PN kiedy ta litera jest dalej w szeregu ale całe oznaczenie i tak tyczy się kabla więc wątpliwości nie ma. Zjedź chociaż na sam dół tabeli i zobacz sobie kiedy to "K" może oznaczać powłokę ołowianą i przeczytaj sobie czemu to się może tyczyć tylko kabla.
Trzymam się rzymskiej zasady, że to stawiający tezę dostarcza argumentów. Jeśli postulujesz że właściwa jest nomenklatura PN - to ja idę na to, możemy się tak umówić (choć nie jest to jedyna możliwa umowa) - daj mi tylko PN, w której jest definicja (rozróżnienie) przewodu i kabla. Sam fakt, że w PN użyte są te określenia niczego nie dowodzi, bo znam PN w których określenia używane są wymiennie, a nawet w sprzeczności z nadrzędną PN, w której są zdefiniowane.
kozidron [Usunięty]
maziek napisał/a:
Sam fakt, że w PN użyte są te określenia niczego nie dowodzi, bo znam PN w których określenia używane są wymiennie, a nawet w sprzeczności z nadrzędną PN, w której są zdefiniowane.
a to fakt, no cóż maziek zdarzały się błędy i się zdarzają, co więcej będą sie zdarzać, tyle że ja jestem zwolennikiem tego o czym mówił Schopenhauer, czyli że jeżeli ktoś chce dowodzić, że twierdzenie jest błędne bo jesteśmy ludźmi którzy mogą się mylić, bo ostatecznie wszystko skończy się śmiercią, to znaczy że oponentowi skończyły się rzeczowe argumenty.
Ale ja tak nie uważam (jeśli tak istotnie uważał Schopenhauer, bo nie znam osobiście). Zasada, o której wspomniałem (ei incumbit probatio, qui dicit, non ei, qui negat), i na której opiera się całe świeckie życie (to powinno Cie zainteresować ) jest grubo sprzed Schopenhauera i mówi tyle, że jeśli coś twierdzisz to musisz pokazać, że masz rację, a nie Twoi oponenci, że jej nie masz. Uważam po prostu, że jak ktoś mówi A to powinien powiedzieć B i nie chodzi mi o to, że są błędy w PN, tylko jeśli Ty uważasz, że definicja PN jest właściwa to warunkiem koniecznym aby uznać, że jest o czym w ogóle rozmawiać jest wykazanie, że istnieje PN, w której jest definicja (rozróżnienie) przewodu i kabla. Którą po prostu zwyczajnie musisz jedynie zacytować, bo większość ludzi nie ma darmowego dostępu do PN.
kozidron [Usunięty]
cybertoman napisał/a:
Ja tylko wyrazilem zdziwienie, ze nie slyszales o przypadkach kladzenia kabli w scianie.
ja słyszałem o takich przypadkach, bo byłem kiedyś w budynkach wojskowych, cybertoman mówiliśmy o budownictwie "powszechnego dostępu" ale ty dobrze wiesz o czym mowa natomiast ty przewód antenowy i skrętkę nazywasz kablem ale tylko dlatego że maja taka nazwę handlową a to jednak zupełnie co innego.
maziek napisał/a:
i na której opiera się całe świeckie życie
specjalnie używasz tego argumentu a to jest nadużycie
maziek napisał/a:
że jest o czym w ogóle rozmawiać jest wykazanie, że istnieje PN, w której jest definicja (rozróżnienie) przewodu i kabla. Którą po prostu zwyczajnie musisz jedynie zacytować, bo większość ludzi nie ma darmowego dostępu do PN.
maziek, piękna manipulacja, wręcz gratuluje, tylko że na tym poziomie wszyscy mamy dostęp do PN, czy jutro będziesz też podważał sens istnienia układu SI, ze względu na pewne istotne zmiany w latach 70tych, pytam tak tylko na zapas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9