Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dekalog
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 27 Cze, 2008   

Marian, Ty naprawdę teoretyzujesz. Wolisz jakieś programy tematyczne niż Av czy Tv? Naprawdę myślisz, że takie programy tematyczne są lepsze? Gratuluję praktyki fotograficznej. No i jak mam rozumieć to taki 1Ds czy choćby D300 są mniej profesjonalne od Alfy 100 bo ta ostatnia ma tematykę a poprzednicy NIE :lol:
Za to jakoś w tych dobrych aparatach cały czas jest Av czy Tv. Prosiłbym nie brnąć w swoich teoriach w jakieś ślepe zułki bo ludzie to czytają i jeszcze w coś uwierzą...

Reklama

Marian 
Optyczny

Nie używam. Nawet ich teraz nie mam. W Dynaxie 5 miałem.

Prezentowanie jednak A i S jako profesjonalnych, a pogardliwe traktowanie programów jest grubą przesadą. Myślę że przyszłość może być taka, że dostatecznie sensownie przygotowany zestaw programów plus tryb M uczyni zbytecznym to co miało sens w raczkującej fazie stosowania elektroniki w fotograficznych aparatach.

mavierk 
never knows best

Ale o co Wy się kłócicie?

O to, że jedna osoba woli 'a' a druga woli 'be'. Nie żal Wam czasu na dzielenie się swoimi gustami, o których przecież się nie rozmawia. Całkowicie nie rozumiem, czemu MM, obrażasz Mariana. Nie wiem, co jest złego w umiejętnym korzystaniu z programów, jeśli ktoś wie o co w nich chodzi, ustawia sobie to, co zrobiłby manualnie dzięki przekręceniu tylko kółeczka.

Każdemu wg woli...

komor 
Moderator

maziek napisał/a:
Chodzi o to, że kiedy sobie ustawisz M to tak będzie, natomiast w dynamicznej sytuacji nie wiesz, jak fotografuje Twój sprzęt w pozostałych trybach.

A z tym się zgodzę, to są właśnie te opisane sytuacje typu koncert czy ciemna sala, o których była mowa. Ale nie zmienia to faktu, że zarówno w M jak i w AV trzeba nabrać doświadczenia, żeby zadecydować czy zastosować odchyłkę od pomiaru i jaką.

Marian napisał/a:
Jest zasadnicza różnica w samym procesie wypracowywania decyzji, czyli znajdywania parametrów prawidłowej ekspozycji:
- w automatycznych trybach (jakim też jest Av) ty musisz walczyć z aparatem uniemożliwiając mu działanie wbrew twej woli, musisz dodatkowo nie tylko ustawić właściwą korekcję automatycznej ekspozycji, ale jeszcze dodatkowo zablokować pożądaną ekspozycję zanim naciśniesz spust, w przeciwnym wypadku aparat cię "oleje", robiąc po swojemu

W moim 400D tak nie jest. Raz ustawiona korekta ekspozycji jest trzymana cały czas. Wręcz odwrotnie, przy następnym ujęciu muszę zwrócić uwagę, że mam jakąś korektę i muszę zadecydować czy ona nadal jest dobra.

Marian napisał/a:
- tryb M, w przeciwieństwie do automatycznych, w sposób ciągły pokazuje ci jasność poszczególnych miejsc, ułatwia tym samym znalezienie miejsca z którego powinieneś pobrać parametry prawidłowej ekspozycji

Ja to widzę tak, że każdy tryb, czy to M czy AV pokazuje mi drabinkę ekspozycji, a ja decyduję czy coś w tej drabince zmienić. Ale generalnie zaczynam rozumieć, że Ty chyba cały czas w domyśle mówisz o pracy w punktowym pomiarze światła, którego w moim Canonie nie ma. Dlatego ja patrząc w wizjer oceniam scenę, jasności i ciemności i odpowiednio podejmuję decyzję czy korygować czy nie. Pracując z punktowym pomiarem sprawa się zmienia.
Ale to wszystko chyba zależy też od stylu i tematu. Bo dla mnie pierwotną i podstawową decyzją jest – jak dotąd – wybór przysłony. Kiedy poluję na ptaki, to przeważnie muszę mieć otwartą dziurę. Kiedy robię zdjęcie dwóch osób na szerokim kącie, to muszę nieco przymknąć, żeby obie osoby były w głębi ostrości, itp. itd. Dlatego tryb AV uznaję za tak przydatny.
Marian napisał/a:
Aha, jeszcze parę "rewolucyjnych" dygresji. (...)
Nie ma istotnej różnicy między dobrymi programami tematycznymi (portret, krajobraz, sport itp) a automatykami A i S (Av, Tv), a nawet programy tematyczne są lepsze, bo jest ich więcej i są jeszcze szybsze w działaniu niż Av i Tv.

Wystarczyłby M i programy tematyczne.

A to jest ciekawe. :) Ja wolę nauczyć się jaki wpływ na obraz ma dana przysłona w danym konkretnym obiektywie, niż uczyć się jakim rodzajem małpiej inteligencji posługuje się jakiś tryb tematyczny w danym modelu aparatu. :)

k1caj_ns 
Optyczny

komor napisał/a:
A to jest ciekawe. :) Ja wolę nauczyć się jaki wpływ na obraz ma dana przysłona w danym konkretnym obiektywie, niż uczyć się jakim rodzajem małpiej inteligencji posługuje się jakiś tryb tematyczny w danym modelu aparatu. :)

A mi się wydaje ,że nie jest to takie skomplikowane żeby nauczyć się i jednego i drugiego :razz: Wtedy poszerzamy swoje horyzonty .

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja powiem tylko tyle, że w większości przypadków korzystam z AV pilnując czasu ekspozycji i w razie potrzeb operując korekcją ekspozycji. Przy pracy flashem mam ustawione M pilnując czasu i przysłony w zależności od potrzeby. Nie korzystam z programów tematycznych które według mnie są dla takich którzy nie mają pojęcia o ekspozycji. Takie jest moje zdanie i nie zmienie go .

k1caj_ns 
Optyczny

Ja też z nich nie korzystam ale dobrze jest wiedzieć IMO w jaki sposób aparat dobiera parametry w tych trybach. Może być to komuś przydatne ( amator lub fotograf leń). Zresztą jeśli są te tryby to konstruktorzy pewnie mieli dużo głębsze "rozkminki" zanim zdecydowali się żeby je umieścić na pokrętle w 40D na przykład. Bo w entry level to jest zrozumiałe.

Marian 
Optyczny

komor napisał/a:
Raz ustawiona korekta ekspozycji jest trzymana cały czas.
U mnie też tak jest i w każdym znanym mi aparacie.
komor napisał/a:
Ale generalnie zaczynam rozumieć, że Ty chyba cały czas w domyśle mówisz o pracy w punktowym pomiarze światła,
Nie. Prawie zawsze używam centralnie ważonego.
komor napisał/a:
Bo dla mnie pierwotną i podstawową decyzją jest – jak dotąd – wybór przysłony.
Przecież nic nie przeszkadza ci w tybie M ustawić na stałe jaką chcesz przysłonę, np. maksymalny otwór i manipulować tylko czasem.
A propos fotografowania ptaków, to właśnie pierwszą sytuacją która zachęciła mnie do przejścia na tryb M było fotografowanie fruwających ptaków.
komor napisał/a:
Ja wolę nauczyć się jaki wpływ na obraz ma dana przysłona w danym konkretnym obiektywie, niż uczyć się jakim rodzajem małpiej inteligencji posługuje się jakiś tryb tematyczny w danym modelu aparatu.
To co piszesz nie dotyczy programów tematycznych takich jak Portret, Krajobraz czy Sport. One są bardzo przewidywalne. Portret stara się np. dobierać zawsze minimalną głębię ostrości, czyli minimalną przysłonę, a więc to o co ci chodzi.
Natomiast nieprzewidywalność o której piszesz może dotyczyć trybów P i zielonych P.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

No fotografowanie ptaków w trybie M to już przesada. Chyba że takich co nie ruszają się ze znanych powodów. Warunki świetlne zmieniają się przewaznie niespodziewanie i trzeba być naprawdę bardzo szybkim aby mieć czas kadrować i zmieniać ekspozycję prawie w tym samym czasie.

Marian 
Optyczny

Pstrykacz napisał/a:
Warunki świetlne zmieniają się przewaznie niespodziewanie i trzeba być naprawdę bardzo szybkim aby mieć czas kadrować i zmieniać ekspozycję prawie w tym samym czasie.
Skoro nie potrafisz sobie wyobrazić to wymienię warunki właśnie wymagające niezmieniania parametrów:
- szybujący po niebie myszołów
- tym samym światłem oświetlony ptak lecący na tle zasadniczo zmieniającego się tła, z jasnego na ciemne czy też odwrotnie

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja to robie inaczej. Spot + AV . To wystarcza.

Marian 
Optyczny

Moje doświadczenia są odmienne.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Troszku chyba zeszliście z tematu... ?

Zresztą ile scen -tyle sposobów naświetlania. Nie znajdziesz złotego środka na wszystko.

Pstrykacz napisał/a:
Ja powiem tylko tyle, że w większości przypadków korzystam z AV pilnując czasu ekspozycji i w razie potrzeb operując korekcją ekspozycji. Przy pracy flashem mam ustawione M pilnując czasu i przysłony w zależności od potrzeby. Nie korzystam z programów tematycznych które według mnie są dla takich którzy nie mają pojęcia o ekspozycji. Takie jest moje zdanie i nie zmienie go .

Popieram. Mam takie samo podejście - najczęściej. Chociaż w trybie M brakuje mi guziczka wykrycia szybko poprawnej ekspozycji. Najlepiej dwóch- jeden od wyrównania czasu, drugi od przysłony, a może jeszcze trzeci od ISO? ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

mnich napisał/a:
Chociaż w trybie M brakuje mi guziczka wykrycia szybko poprawnej ekspozycji. Najlepiej dwóch- jeden od wyrównania czasu, drugi od przysłony, a może jeszcze trzeci od ISO? ;)

Ja tam mogę sobie skonfigurować, czy guziczek ma działać jak Tv Shift, Av Shift, czy Program Shift, a ten ostatni też może działać w trybie zwykłym lub z priorytetem czasu, GO, czy ustawiać optymalną przysłonę dla podpiętego obiektywu (priorytet MTF)...

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

I pomyśleć, że szlify zdobywałem Exactą bez nijakiego światłomierza, miałem takie celuloidowe koło poniemieckie w DINach jeszcze, gdzie kolejno nastawiało się czułość filmu, miejsce wykonania zdjęcia, pogodę itp i na końcu wychodziło, co ustawić na aparacie, po czym należało dogłębnie zastanowić się, czy ze względu na względ nie spuścić o działkę lub podnieść i trzask...

No potem miałem swiatłomierz Swierdłowsk, no to był wielki aj-waj, choć radziecka technika spowodowała niedoświetlenie kilku rolek, nim się gapnąłem, że oszukuje na minus...

Wreszcie dochrapałem się Zenita XP, któren posiadał światłomierz wbudowany, ogólnie niezły o ile nie było nietypowej sytuacji. Wtedy zauważyłem u siebie lęk, nie pozwalający mi skorygować ekspozycji wg mojego widzimisię, bo AUTOMAT pokazał inaczej...

Co jak co ale zawsze marzyłem o Praktice TTL, odkąd ją miałem w łapach i te dwie diodki z Zenita strasznie mi się siermiężne wydawały przy delikatnej wskazówce Praktiki. No ale się nie dochrapałem tego cudu...

Odpowiedz do tematu