Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 08 Mar, 2014
Kozidron, jeśli źle zrozumiałem Twoją tezę (że Polska Norma jest właściwa), to nie musisz stosować chwytów erystycznych, wystarczy mi napisać "źle myślałeś" i OK.
Po drugie zasadę, że stawiający tezę musi jej dowieść uważam za fundament racjonalnego myślenia, to znaczy tez niedowiedzionych nie uważam za dowiedzione. Jeśli uważasz tezy niedowiedzione za dowiedzione to po prostu napisz, uznam wówczas, że dyskusja nie ma sensu. Oczywiście napomknienie o świeckości było w pewien sposób złośliwe, ale nic nie miało do rzeczy samej. Podobnie jak przypominanie komuś, że się wywrócił na skórce od banana jest może i złośliwe, ale nie zmienia faktu, że skórki od banana są rzeczywiście śliskie i można się na nich przewrócić.
O ile wiem, nie ma dostępu do PN bez opłacenia właściwego abonamentu.
Na koniec: żadna manipulacja. Nie jestem elektrykiem i nie mam zamiaru grzebać się w PN, żeby stwierdzić, jak jest. Powiedziałem SPRAWDZAM. Podaj nr PN albo przyznaj, że to wszystko to tylko obyczaj. Prawda jest zawsze droższa od przekonań.
ja słyszałem o takich przypadkach, bo byłem kiedyś w budynkach wojskowych, cybertoman mówiliśmy o budownictwie "powszechnego dostępu"
A tzw. "budynki o niskim skazeniu elektrosmogiem" to przeciez budownictwo "powszechnego dostepu".
[ Dodano: Sob 08 Mar, 2014 15:19 ]
kozidron napisał/a:
specjalnie używasz tego argumentu a to jest nadużycie
No niewiniątko normalnie...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 09 Mar, 2014
maziek napisał/a:
jeśli źle zrozumiałem Twoją tezę (że Polska Norma jest właściwa), to nie musisz stosować chwytów erystycznych, wystarczy mi napisać "źle myślałeś" i OK.
maziek, chyba nie zrozumieliśmy się, definicja co jest kablem co jest przewodem jest powszechnie znana i chyba z tym nie dyskutujesz, mam nadzieje. Trudno byłoby mi znaleźć wszystkie normy regulujące, każdy kabel i ty doskonale o tym wiesz, nie tylko dlatego, że powstają "nowe rzeczy".
maziek napisał/a:
Nie jestem elektrykiem i nie mam zamiaru grzebać się w PN, żeby stwierdzić, jak jest. Powiedziałem SPRAWDZAM. Podaj nr PN albo przyznaj, że to wszystko to tylko obyczaj. Prawda jest zawsze droższa od przekonań.
raz jeszcze, PN reguluje szczegółowo jak coś tam jest zbudowane, bądź jakie spoczywają obowiązki na producentach, instalatorach, czy obieg dokumentów i naprawdę czasem nawet kwestie, które utrudniają życie itd.
Nikt nie poddaje w niej pod wątpliwość co jest kablem a co jest przewodem. Jeżeli norma "nakłada" na Ciebie użycie w tym miejscu kabla, jest to jasno napisane, dodatkowo podane są symbole.
I tu sprawa się kończy, tak jak i ten wątek, jeżeli podany jest symbol przewodu jaki "co najmniej" powinno się użyć, nie ma już żadnej wątpliwości. Definicja co jest kablem a co jest przewodem jest w każdej książce, tabelki i oznaczenia przewodów i kabli są powszechnie dostępne.
maziek, nie wymagaj ode mnie, żebym przytoczył wszystkie normy które dotyczą kabli i przewodów bo mi życia nie starczy.
cybertoman napisał/a:
kozidron napisał/a:
o dyskusję z cybertomanem
Ja tylko wyrazilem zdziwienie, ze nie slyszales o przypadkach kladzenia kabli w scianie.
nie do końca tak było, raczej wmawiałeś mi że przewód antenowy czy skrętka jest kablem a jak ci napisałem, żebyś nie czytał wikipedi czy metki z nazwą handlową to się wzburzyłeś.
cybertoman napisał/a:
A tzw. "budynki o niskim skazeniu elektrosmogiem" to przeciez budownictwo "powszechnego dostepu".
Cytat:
Pierwsze słyszę, jutro będę w pracy to sobie sprawdzę, delikatnie mówiąc pachnie nieprawdą. Dodatkowo nie widziałbym podstaw, na necie napisali że się mylisz, spokojnie w takich miejscach kładzie się przewody ekranowane, to nawet byłoby logiczne ze wzgledu na lepszą rezystywność i mniejszą emisję pola a chyba o to w tym wszystkim chodzi więc chyba znowu się mylisz.
kozidron napisał/a:
chyba nie zrozumieliśmy się, definicja co jest kablem co jest przewodem jest powszechnie znana
Nieprawda. Jest powszechnie znana masa takich definicji. Proszę tylko, abyś wskazał, o którą Ci chodzi i dlaczego uważasz, że jest właściwa.
Cytat:
Trudno byłoby mi znaleźć wszystkie normy regulujące, każdy kabel...
Doskonale wiesz, że nie o to proszę, abyś znalazł wszystkie normy, tylko prosiłem o jedną, definiującą pojęcia przewodu i kabla - nie wykręcaj kota ogonem.
Cytat:
raz jeszcze, PN reguluje szczegółowo jak coś tam jest zbudowane...
Znam nieco normy dlatego pytam, czy jest norma definiująca kabel i rozróżniająca go od przewodu. Nieprawdą jest, że takich norm nie ma. Np. w mojej branży jest norma definiująca co to jest powierzchnia użytkowa choć w obiegu potocznym to pojęcie jest różnie rozumiane, ale jak ktoś ma wątpliwości to ta norma jest umocowana w rozporządzeniu więc jest jasne, że powierzchnia użytkowa dla organów budowlanych znaczy dokładnie to, co w tej normie, nawet jeśli wujek sądzi inaczej. Tak więc można się zgodzić, a mając sprawę urzędową nawet trzeba, że powierzchnia użytkowa to jest wskaźnik określony w PN. Z kolei jeśli coś nie jest zdefiniowane wprost to znaczy że podlega wykładni słownikowej czyli jeden może mówić auto a drugi samochód, póki wszyscy wiedzą, że nie chodzi o ogień ciągły.
Cytat:
Jeżeli norma "nakłada" na Ciebie użycie w tym miejscu kabla, jest to jasno napisane, dodatkowo podane są symbole.
Otóż przypuszczam roboczo, że symbole nie są podane dodatkowo, tylko przede wszystkim.
Cytat:
maziek, nie wymagaj ode mnie, żebym przytoczył wszystkie normy które dotyczą kabli i przewodów bo mi życia nie starczy.
Cóż za demagogia - przecież proszę o JEDNĄ.
kozidron [Usunięty]
maziek napisał/a:
Nieprawda. Jest powszechnie znana masa takich definicji. Proszę tylko, abyś wskazał, o którą Ci chodzi i dlaczego uważasz, że jest właściwa.
była tu przepisana przeze mnie, oczywiście w duzym skrócie, określa je PN-IEC 60364-5-523:2001(dotyczy instalacji elektr. w obiektach budowlanych), norma ta w całości nie jest dostępna, dla zwykłego uzytkownika, jednak jej istotny zarys tu omawiany jest dostępny, nawet ze specyfiką układania. Ta norma powszechnie dostępna na necie rozwiązuje też wątpliwości cybertomana gdzie układa się kable a gdzie przewody, jest to nawet narysowane wraz z przekrojami.
maziek, jak chcesz się zagłębić w temat, zapraszam, wystarczy pobrać Integram, wszystkie normy a raczej ich numery jak ich klasyfikacja dostepna jest w demie tego programu, potem już łatwo mając numer można znaleźć na necie całą normę ale pewnie o tym widziałeś.
maziek napisał/a:
Doskonale wiesz, że nie o to proszę, abyś znalazł wszystkie normy, tylko prosiłem o jedną, definiującą pojęcia przewodu i kabla - nie wykręcaj kota ogonem.
Znam nieco normy dlatego pytam, czy jest norma definiująca kabel i rozróżniająca go od przewodu. Nieprawdą jest, że takich norm nie ma
źle mnie zrozumiałeś, nie pisałem że takiej normy nie ma, po prostu jej nie czytałem a jak się okazuje wszystko jest w wstępie. Przyjąłem dawno temu definicję z którą się zapoznałem z książki.
Jednakowoż podchodząc do każdego tematu indywidualnie i czytając jakąś normę, spotykałem się z rozróżnieniem co jest kablem i co jest przewodem i nigdy nie zdarzało mi się tak jak wam kwestionować oznaczenia kabli i przewodów. Jeżeli w normie były podany przewód taki też powinien być dobierany. Oznaczenia przewodów i kabli są dość jasne wbrew temu co sugeruje jaad75.
maziek napisał/a:
Otóż przypuszczam roboczo, że symbole nie są podane dodatkowo, tylko przede wszystkim.
tak rzeczywiście zachowałem się nieprecyzyjnie, są podane, tak samo jak i "odstępstwa" jakich można się dopuścić, zwroty pokroju np. "co najmniej" i "co najwyżej" też się czasem znajdują.
kozidron napisał/a:
określa je PN-IEC 60364-5-523:2001(dotyczy instalacji elektr. w obiektach budowlanych), norma ta w całości nie jest dostępna
Ja mam dostęp do norm budowlanych i ta norma to: "Obciążalność prądowa długotrwała przewodów". Przewodów. Tak więc wynikałoby z tego, że każdy kabel to przewód. Norma niepowołana (wg mego programu) w żadnym akcie prawnym, więc nieobowiązująca. Faktem jest, że w tej normie występuje słowo kabel wszędzie tam, gdzie chodzi o ułożenie w gruncie. Jednak definicji tam nijakiej nie ma. Ponadto w innych normach można znaleźć zasady prowadzenia kabli w budynku. Więc... No ale dobra, koniec łykendu, koniec przekomarzania . Jestem dziś w wybitnie koncyliacyjnym nastroju ;D .
Rozśmieszasz mnie kozi z tą wiedzą internetową, ja opieram się na wydawnictwach NT gdzie wszędzie mówi się o dowolności w oznaczeniach różnych producentów.
Normy międzynarodowe nie dotyczą oznaczeń literowych kabli. Każdy producent ma swoje oznaczenia i przy doborze przewodów niezbędne są dane techniczne producenta.
Tak się składa że w PL K oznacza powłokę ołowianą od czasów grubo przed internetem kiedy to powszechnie kładziono je w budynkach.
Niestety to nie ja wymyśliłem te oznaczenia ani nie odpowiadam za ich niekonsekwencję, bo np.:K,KGp,KGyo,KY oznacza powłokę ołowianą ale YKY już nie.
Dodam że powłoki z tych kabelków świetnie nadają się na ciężarki do wędkowania.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Mar, 2014
cybertoman napisał/a:
Wrecz przeciwnie, to Ty twierdzisz, ze wiesz, co ja mam w scianach.
nie będę się z Tobą spierał bo to ty napisałeś, że skrętka i przewód antenowy to kabel, dodatkowo masz problemy matematyczne, sugerując że budownictwo eko jest powszechne. cybertoman, ekranuje się przewody podaj nazwę tego kabla?
cybertoman napisał/a:
cybertoman nie wyrazil zadnych watpliwosci.
cybertoman napisał/a:
ciesze sie. Bo juz myslalem ze te kable telewizyjne, telefoniczne i ethernet mam w scianach przez czyjes zaniedbanie.
a co to jest
maziek napisał/a:
Faktem jest, że w tej normie występuje słowo kabel wszędzie tam, gdzie chodzi o ułożenie w gruncie. Jednak definicji tam nijakiej nie ma.
ta norma, bez dwóch zdań porusza temat tu omawiany, że cybertoman nie ma racji.
maziek a dlaczego nie zajrzałeś do tej wskazanej, obowiązującej, do zagadnień ogólnych?
maziek napisał/a:
Faktem jest, że w tej normie występuje słowo kabel wszędzie tam, gdzie chodzi o ułożenie w gruncie.
czyli jednak, nawet z w tamtej jest to wyraźnie NARYSOWANE i opisane. Poza definicją czym jest kabel a czym jest przewód omawialiśmy tu co powinno znajdować się w ścianie w "powszechnym budownictwie" a co nie. Ta norma ewidentnie pokazuje jak to powinno wyglądać w instalacjach elektr. w obiektach budowlanych.
Budownictwo eko, gdzie ekranuje się przewody nie jest powszechne, powiedz mi maziek byłeś kiedyś w takim budynku, bo ja nigdy. Tak samo uważam, że bezzasadne byłoby stosowanie kabli ekranowanych o ile takie są ale mówie dojade do pracy to sobie sprawdzę
Dżozef napisał/a:
Rozśmieszasz mnie kozi z tą wiedzą internetową, ja opieram się na wydawnictwach NT gdzie wszędzie mówi się o dowolności w oznaczeniach różnych producentów.
daj przykład, bo ja nie znajduje żadnej dowolności w tym temacie, poza źle przepisaną wikipedią i na dodatek źle jeszcze przez ciebie zinterpretowaną, na razie mam cię za trola, podważasz powszechnie uznane standardy.
Przeczytaj sobie kiedy K oznacza powłokę ołowianą, zresztą nawet w tym przypadku dotyczy to kabla a nie przewodu. "K" - oznacza kabel, twoje trolowanie tego nie zmieni.
A przepraszam kozi, tej drugiej nie zauważyłem - w moim programiku ona się w ogóle nie znajduje? Możliwe, że nie łapie się, bo ja mam pewien wybór pod moją branżę. Ale mniejsza. Rozumiem, że uważasz, że nawet jak nie ma definicji wprost to skoro jedno nazywane jest tak a drugie inaczej to wynika z tego, że tak jest. Jest to jakaś teza, z która roboczo mogę się zgodzić, choć widoczna dowolność w operowaniu tymi wyrażeniami gasi mój entuzjazm. Ale OK. Moim zdaniem, jakbyś na początku to powiedział (czyli określił swoją tezę) to sprawa byłaby prosta - jedni by się z tym zgodzili, a inni nie, bo nie byłoby się o co kłócić. Chodzi przecież o położenie "przewodnika", który ma określone cechy fizyczne, a nie określoną nazwę.
O co chodzi z tym ekranowaniem bo nie łapię? Dlaczego ja, ja nic o ekranowaniu nie mówiłem.
kozidron [Usunięty]
maziek, czyli jednak doszlismy do porozumienia, cieszę się.
maziek napisał/a:
O co chodzi z tym ekranowaniem bo nie łapię? Dlaczego ja, ja nic o ekranowaniu nie mówiłem.
maziek, to nie do Ciebie, tylko do cybertomana. Dlatego ta pierwsze podana norma też nie była do Ciebie, tylko do niego i tyczyła się dokładnie tego jak układa się przewody w instalacjach elektr. w obiektach budowlanych a to że wynika z niej jasno gdzie i jak w obiektach budowlanych układa sie przewody a nie kable, wyszło przy okazji. Jak sam napisałeś mozna też wywnioskować różnice między nimi.
Jest taki trend na tak zwane eko budownictwo i domyslam się że cybertomanowi właśnie o to chodzi. Tylko, że tu się też myli, w takich przypadkach też układa sie przewody, są one pokryte specjalna powłoką, redukującą pole magnetyczne.
Nie jestem technologiem i nie chce zagłębiać się w ten temat, chyba że kolega cybertoman zmusi mnie do tego.
Ja jednak mam jedno pytanie do kolegi cybertomana pod katem "powszechności" takich powierzchni uzytkowych
cybertoman napisał/a:
cybertoman jak myślisz ile licząc na sztuki, bo nie na m2 w zeszłym roku oddano takich mieszkań czy budynków do uzytku na terenie Polski czy UE i dlaczego, skoro ten odsetek jest poniżej 0,1% w Polsce a w UE (nie mam danych, chociaż nie przypuszczam, żeby to było jakoś znacząco więcej) nazywasz takie budownictwo powszechnym?
Ja jednak mam jedno pytanie do kolegi cybertomana pod katem "powszechności" takich powierzchni uzytkowych
cybertoman napisał/a:
Pojecie "powszechnego dostepu" wprowadziles jako przeciwwage do budynkow militarnych, wiec uznalem, ze dom jednorodzinny, jako nie-militarny, zalicza sie do "powszechnie dostepnego" budownictwa. Co do ilosci w sztukach to nie mam pojecia - nie sadze, ze ktos to liczy a jesli tak, to wg. jakich kryteriow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13