Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Amatorskie szkła Canon vs Nikon
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 08 Mar, 2014   

jaad75 napisał/a:
RB, jeśli porównujesz wizjer któregokolwiek ze współczesnych Pentaksów do D5100 i tym podobnych wynalazków i nie widzisz różnicy, to tylko współczuć.

Piszę, zw w porównaniu do wizjerów pełnej klatki to w zasadzie bez róznicy. Po prostu obracanie się w mocnoo ograniczonym światku i podniecanie duperelami. Cały Pentax. Aptekarska lepszość obrazowania, trochę lepsze korpusy i... tyle. Bardzo miłe korpusiki, niewatpliwie... ale jeśli ktoś wypisuje mi, ileż to dla niego stanowi wizjer i zaczyna o Pentaksie to chyba sorry bardzo upartym przeciwnikim tych okropnych szpanerów z FF musi być. Odmraża sobie uszęta z jakiś nieznanych mi przyczyn.

Reklama

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 08 Mar, 2014   

RB napisał/a:
Piszę, zw w porównaniu do wizjerów pełnej klatki to w zasadzie bez róznicy.
Otóż nie - zakładając muszlę 1.2x mam wizjer wielkościowo na poziomie wizjerów pełnoklatkowych (w przypadku Pentaksa akurat z podobnym punktem ocznym jak np. w niektórych pełnoklatkowych Nikonach) i ze 100% kryciem. Najwyraźniej po prostu nigdy nie patrzyłeś w te wizjery, ani nie porównywałeś z tymi jakiemi dysponują pełnoklatkowe DSLR-y, a przynajmniej część z nich. Poza tym sprawa jest prosta - nic zauważalnie lepszego w APS-C nie ma.

[ Dodano: Sob 08 Mar, 2014 22:20 ]
Efektywny rozmiar wizjera D5100, to 0.49 (punkt oczny 18mm), K-5/30/50 - 0.61 (punkt oczny 22mm), wizjery pełnoklatkowe to od 0.68, do 0.76, K-5/30/50 z muszlą 1.2x to 0.73... Rzeczywiście, aptekarskie różnice... :roll:

[ Dodano: Sob 08 Mar, 2014 22:33 ]
I jeszcze obrazowe porównanie - wymienione Pentaksy, to wielkość pomiędzy D90, a D300, D5100 odpowiada najmniejszym wizjerom Canona:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pon 10 Mar, 2014   

jaad75 napisał/a:
Napisałem wyżej dlaczego - Pentax jest nieco lepszym optycznie, ale ciemniejszym i gorzej zbudowanym obiektywem. Mnie zależy by mieć do dyspozycji przyzwoite światło f/2, więc wolałbym Nikkora.
dla mnie - reasumując wady i zalety obu - sprawa jest jednak oczywista ;) wiele minusów byłbym w stanie przełknąć - ale światła 2.4 w stalce - nie.

nawet jeśli taki obiektyw miałby cały szereg zalet to ta jedna wada (cecha) z automatu go skreśla.

nienietaktak
[Usunięty]

kufel napisał/a:
z automatu go skreśla.

automaty to zuo :mrgreen:

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel, tylko, że możemy to przełożyć na różnicę f/1.4, a f/1.8 i zacząć twierdzić, że szkła f/1.8 są z automatu skreślone... Zasadniczo zgadzam się z tym, że to jest za ciemne szkło, jak na stałkę i dla mnie nieatrakcyjne, bo ja realnie używam f/2 i używam go często, natomiast prawie nigdy nie schodzę niżej i w sumie kompletnie nieistotnym jest dla mnie, czy szkło jest f/1.4, czy f/1.8, tyle tylko, że teoretycznie to f/1.4 ma większe szanse być lepszym na f/2. Teoretycznie. Jeśli ktoś większość zdjęć robi jednak na f/2.8...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Wto 11 Mar, 2014   

jaad75 napisał/a:
kufel, tylko, że możemy to przełożyć na różnicę f/1.4, a f/1.8 i zacząć twierdzić, że szkła f/1.8 są z automatu skreślone...
no właśnie nie :) tzn nie wg mnie. Szkła 1.4 - 1.8 to jednak dla mnie inna półka niż te 2.0 i więcej. A przynajmniej w kontekście ogniskowych o których tu dyskutujemy , bo co innego circa 2.2 na 35-50mm a co innego na 100mm i więcej.

jaad75 napisał/a:
Zasadniczo zgadzam się z tym, że to jest za ciemne szkło, jak na stałkę i dla mnie nieatrakcyjne, bo ja realnie używam f/2 i używam go często, natomiast prawie nigdy nie schodzę niżej i w sumie kompletnie nieistotnym jest dla mnie, czy szkło jest f/1.4, czy f/1.8, tyle tylko, że teoretycznie to f/1.4 ma większe szanse być lepszym na f/2.

wszystko zatem przemawiam za szkłem jaśniejszym ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
no właśnie nie :) tzn nie wg mnie. Szkła 1.4 - 1.8 to jednak dla mnie inna półka niż te 2.0
Szkła f/1.8, to zazwyczaj inna półka niż f/1.4, natomiast f/1.8 i f/2, to, jak dla mnie, zazwyczaj ta sama półka. Zazwyczaj, bo dla mnie światło nie jest czynnikiem jednoznacznie definiującym kategorię obiektywu. Poza tym, to 0.33EV to znikomy zysk, więc jeśli tylko światłosiłę rozpatrujemy umieściłbym je na jednej półce. Między szkłem f/1.8, a f/2.4 jest taka sama różnica, jak między szkłem f/1.4, a f/1.8.

mozer 
bo Pentax

jaad75 napisał/a:
Między szkłem f/1.8, a f/2.4 jest taka sama różnica, jak między szkłem f/1.4, a f/1.8.

Wg tego co postulujesz od dawna na forum, nie - bo cyfrówki nie wykorzystują jasności 1.4, prawda?

jaad75 
Klub Pierdzieli

mozer, nie tyle ja postuluję, co DxO i nie tyle nie wykorzystują w ogóle, co tracą część światła, tak, że nie zawsze opłaca się otwierać przysłonę w celu zmniejszenia szumu, bo gain jest i tak podbijany, ale akurat pominąłem tu tę stratę na najszerszych przysłonach, bo komuś może zależeć raczej na GO, niż świetle jako takim. Choć oczywiście, dla pełnego obrazu też należałoby o tym wspomnieć.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 12 Mar, 2014   

Trzeba miec tez świadomość, że BSI to nie FSI. A Samsungowe ISOCELLe to juz zupełnie inna bajka, która rozwiąże problem opisany przez DxO.

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Sob 15 Mar, 2014   

Ja osobiście kupiłbym używany 5 D mkI lub II i Tamrona 17-35 oraz 85/1,8 a potem dopiero myślałbym co dalej.

muzyk 

mir napisał/a:
Ja osobiście kupiłbym używany 5 D mkI lub II i Tamrona 17-35 oraz 85/1,8 a potem dopiero myślałbym co dalej.

Zrób to.

I Conam'em 5D da się ładne zdjęcia strzelić.

jaad75 
Klub Pierdzieli

mir napisał/a:
Ja osobiście kupiłbym używany 5 D mkI
Ja osobiście bym tego paździerza patykiem nie tknął. Zwłaszcza, że mamy 2014. :razz:

muzyk 

Wysłany: Nie 16 Mar, 2014   

jaad75 napisał/a:
Ja osobiście bym tego paździerza patykiem nie tknął.

No tak, cóż innego od użytkownika najelpszego systemu fotograficznego APSC na świecie.
jaad75 napisał/a:
Zwłaszcza, że mamy 2014. :razz:

No i?
Nagle stare aparaty przestały robić zdjęcia?

Jaad. Zależy kto do czego co potrzebuje.

Znów posłużę się moim ulubionym portrecistą, który bardzo często swoje zdjęcia wykonuje Canonem 5d I.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Nie 16 Mar, 2014   

muzyk, Boże, te zdjęcia są tak przeprocesowane, że w sumie wszystko jedno czym były robione :P Tym bardziej, że robi na f/5.6 :P

Odpowiedz do tematu