Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
muzyk Trochę wątpię w upowszechnienie MF, bo to znaczne wymiarowo kobyły, a zwłaszcza szkła do nich.
Pamiętam jak w 1972 roku kupiłem za 8200 zł Pentaconsixa, który w rok później zdrożał trzykrotnie, ale chyba coś takiego teraz MF nie grozi. W dwadzieścia lat później używanie analogowego MF straciło dla mnie swój sens, wskutek istotnego postępu jakości dostępnych filmów małoobrazkowych. Postęp ten umożliwił mi pełniejsze wykorzystanie możliwości posiadanej optyki do małoobrazkowych "Praktic" tak że w sumie rozdzielczość była w sumie taka sama jak na 6x6.
A co rozumiesz pod postacią formatu nie postrzeganego przez matrycę? Już teraz w niektórych kompaktach są programy sztucznie ograniczające GO i robiące sztuczny bokeh, które na pewno będą udoskanalane wraz z układami ustawiania ostrości.
Tutaj moglibyśmy podyskutować, tak jak dyskutują o kablach i przewodach, no ale wiesz...
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Mar, 2014
matys napisał/a:
Andrzeju z elektroniką nigdy nic nie wiadomo.
Jakoś obserwuję sprzęt fotograficzny już od 40 lat - i jakichś przełomowych zmian nie widać. Właściwie - to dwie - wprowadzenie AF i wejście cyfry. Ale w kontekście lustrzanek - niewiele się nie zmieniło - nadal fotografujemy lustrzankami , tyle że większymi - za to z mniejszymi klatkami/matrycami. Ale nadal jest również format "analogowy" czy jak kto woli FF i średni format. Możliwe że wraz z niższym kosztem produkcji powrócą formaty 6x7cm...
Kolegom którzy wróżą koniec lustrzanek na rzecz bezlusterkowców - przypomnę że to nie żadna nowość - w końcu bezlusterkowcami można nazwać wszystkie analogowe aparaty z dalmierzami jak Leica, Zorka, Fied itp... Nawet jak wymyślą coś nowego i rewolucyjnego - to będzie potrzeba więcej niż 5 lat , żeby ludzie przestali używać lustrzanek , chyba że nowa technologia będzie lepsza od obecnej i na dodatek sporo tańsza. A i to - jak widać po nadal istniejącym rynku analogowym - mimo wysokich kosztów - dalej istnieje.
kozidron napisał/a:
nie wiesz ile, jak i co się zmieni, na wróżkę też mi nie wyglądasz.
Nie jestem wróżką , ale widzę jak działa ... człowiek.
kozidron napisał/a:
moje FF jest mniejsze od poprzedniego aparatu aps-c
Ale nadal większe od analoga. Zresztą od niego większa jest też nawet moja puszka Pentax K-x - nadal jedna z mniejszych na rynku. I o taki punkt odniesienia mi chodzi.
A co rozumiesz pod postacią formatu nie postrzeganego przez matrycę?
To, że być może powstaną takie matryce, które będą małe a poprzez elektronikę generować obrazki jakości, w tym wielkości FF czy nawet MF.
Nic nie zastąpi dobrej optyki to po pierwsze, po drugie, nie bardzo widzę sens wkładania do aparatu małej matrycy i nazywanie jej "matrycą MF". Inaczej nic nie stałoby na przeszkodzie, aby obecne matryce DX postrzegać jako format większy. DX to FX, a FX to jakiś format zupełnie dziwny.
Jakoś w to wszystko nie wierzę. Myślę, że gram zawsze będzie gramem, a sześć centymetrów, zawsze będzie sześcioma centymetrami.
Analogia starych aparatów dalmierzowych i obecnych bezlusterkowców jest właściwie żadna. Trzeba tu przypomnieć, że rozwój lustrzanek jednoobiektywowych nastąpił po pojawieniu sie aparatów dalmierzowych (z tych historycznych oprócz pierwszej Leici i wywodzących się z niej radzieckich Zorki i FED należy wymienić drugą linię, skądinąd doskonalszych i droższych aparatów wywodzących się z Zeissa Contaxa, którego zdobycznym radzieckim odpowiednikiem był Kiev- ale oczywiście nie ten średnioformatowy odpowiednik Hasselblada). Powodem rozwijania lustrzanek jednoobiektywowych były uciążliwe wady dalmierzowców, jak paralaksa, mały obrazek w wizjerze, czy trudności w zmianie pola widzenia przy wymianie obiektywów. Te trudności teraz właściwie nie występują nawet w kompakcie wyposażonym tylko w ekran z tyłu.
Jak kiedyś chyba wspominałem, przy wykonywania pracy magisterskiej wykorzystywałem przez parę miesięcy Exactę Varex. Było to duże przeżycie, bo ten flagowy produkt firmy Ighage z Drezna, był wtedy właściwie już reliktem przeszłości, uczącym historii rozwoju automatyki lustrzanek jednoobiektywowych i tego, że pojawienie się nowoczesnych lustrzanek z automatyczną przesłoną i opuszczanym po zdjęciu lustrem nie odbyło się za jednym pstryknięciem palca.
Co do możliwości zastąpienia lustrzanek przez bezlusterkowce, podważałbym tezę, że nie jest to możliwe. Miało to w końcu miejsce w przypadku dwóch znacznych marek - Olympusa i Fuji, tak, że nie ma już obecnie klasycznych lustrzanek 4/3, w których specjalizował się Olympus. To że nie nastąpiło to w przypadku APS-C i FF to w znacznej mierze tyko kwestia bardzo silnego przyzwyczajenia fotografujących. A nawiasem mówiąc obraz w dobrej klasy wizjerze elektronicznym robi na mnie duże wrażenie.
I było tych wynalazków usprawniających aparaty fotograficzne trochę. Można wymieniać pomiar światła przez obiektyw, automatykę przesuwu filmów, rozwój obiektywów zmiennoogniskowych, automatyzację procesu obróbki fotograficznej filmów kolorowych i pewno parę innych.
I było tych wynalazków usprawniających aparaty fotograficzne trochę.
Niewątpliwie, ale te wymienione przez Andrzeja (czyli AF i cyfra) chyba jednak najbardziej wpłynęły na budowę i funkcjonowanie sprzętu oraz sposób pracy fotografa. No, może dołączyłbym jeszcze do tego pomiar światła przez obiektyw.
Przepraszam za niedoszacowanie, ale mój horyzont czasowy śledzenia konstrukcji aparatów to przeszło pięćdziesiąt lat.
Nawiasem mówiąc obchodzimy akurat okrągły jubileusz pięćdziesięciolecia wprowadzenia pomiaru światła przez obiektyw, skądinąd przez firmę ASAHI Pentax.
Nie wiem jaad-75 co rozumiesz przez podgląd przez obiektyw, może ci chodzi o samopowtarzalne lustro. Pierwsze lustrzanki jednobiektywowe, a więc takie umożliwiające oglądanie obrazu przez obiektyw do zrobienia zdjęcia pojawiły się pod koniec lat dwudziestych XX wieku. Samopowtarzalne lustro i automatycznie zamykana i otwierana przesłona pewno do dziesięciu lat wcześniej niż TTL.
Pierwsze lustrzanki jednobiektywowe, a więc takie umożliwiające oglądanie obrazu przez obiektyw do zrobienia zdjęcia pojawiły się pod koniec lat dwudziestych XX wieku.
I o tym mówię. Potem samopowtarzalne lustro, pomiar TTL, AF, cyfra... Choć po drodze, jak i wcześniej jeszcze by się pewnie znalazło sporo takich milowych kroków bez których fotografowanie nie wyglądałoby tak jak dziś...
Możliwe że wraz z niższym kosztem produkcji powrócą formaty 6x7cm...
Hmmm... może i tak, ale większy format to nie tylko sprawa ceny, zwłaszcza ceny samego aparatu czy nawet obiektywów, ale także bariera w postaci konieczności posiadania wydajniejszego sprzętu i oprogramowania do obróbki takich zdjęć. Myślę więc, że w ciągu najbliższych 10-ciu lat ciągle będą dominować formaty APS-C i FF. Pomijam oczywiście jeszcze mniejsze formaty w kompaktach czy smartfonach.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 11 Mar, 2014
Soniak10 napisał/a:
ale także bariera w postaci konieczności posiadania wydajniejszego sprzętu i oprogramowania do obróbki takich zdjęć. Myślę więc, że w ciągu najbliższych 10-ciu lat ciągle będą dominować formaty APS-C i FF.
to musi być fakt, wszystko idzie do przodu a wydajniejszych procesorów nie dadzą już rady zrobić, jak się czyta takie głupoty rano rodem z ciemnogrodu to opada Skąd tu tyle wróżek i magów z siłą przepowiadania tego co będzie za 10 lat
kozidron, spójrz na to tak: wraz ze wzrostem mocy procesorów wzrasta też ilość megapikseli wszędzie, od telefonów począwszy, na ściankach MF skończywszy. Pewnie zawsze będzie tak, że rozdzielczości oferowane przez MF będą wymagały do wygodnej pracy komputera z górnej półeczki, podczas gdy do podstawowej obróbki ze pstrykadeł budżetowych wystarczy laptop z marketu.
Widzisz, i nie trzeba o ciemnogrodzie, głupotach. Wystarczy przedstawić kontrargumenty…
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 11 Mar, 2014
komor napisał/a:
Widzisz, i nie trzeba o ciemnogrodzie, głupotach. Wystarczy przedstawić kontrargumenty…
mój "stary" phenomX4 obrabia takie pliki(z MF) i nawet się nie krztusi nie mówiąc już o dwóch nowszych kompach
komor mity, ciemnogród i powielanie głupot wyczytanych na necie, nic więcej. Jeżeli ma się dostęp do tylu źródeł informacji a mimo wszystko wypisuje się takie głupoty, ciężko mi uwierzyć, że kogoś takiego da się przekonać argumentami.
komor napisał/a:
wraz ze wzrostem mocy procesorów wzrasta też ilość megapikseli wszędzie, od telefonów począwszy, na ściankach MF skończywszy.
komor, własciwie ilośc megapikseli przez ostatnie 3-4 lata w tej kategorii się niewiele zmieniła a moc kompów w tym czasie bardzo urosła. Zobaczymy jak się bedzie obrabiać fotki z nowego h5. Nie przewiduje tragedii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10