Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie tylko. Różnice widać na średnich ISO, typu 400-1600, ale również i na najniższych, choć tu oczywiście głównie w głębokości i jakości cieni.
muzyk napisał/a:
W starym 450D masz przycisk przy spuście i kursor w dół w górę - przy tym widzisz w wizjerze zmianę. Całkiem spoko to działa.
W 600D podobnie.
Ostatnio jak używałem czegoś z serii xxxD, to zmieniało się ISO i rolką. Opcji o której mówisz nie próbowałem - w takim razie faktycznie nie aż taka porażka, jak myślałem. BTW, zmiana o pośrednie wartości jest w tych korpusach możliwa, czy tylko o całą działkę?
muzyk napisał/a:
W 600D masz ruchomy ekran, co może też być jakimś tam kryterium w wyborze aparatu, gniazdo zewnętrznego mikrofonu i całkiem przyzwoite filmy.
Może. Tylko OP nic nie pisze o filmowaniu.
muzyk napisał/a:
Do tego 18 Mpx
No proszę Cię - różnica między 18, a 16MPix jest znikoma.
muzyk napisał/a:
Nie no, ok. Pokrycie 100% w Pentaksie jest ważne, tyle, że czy dla ambitnego amatora ma to takie wielkie znacznie?
Myślę, że nie do końca, a ostatecznym kryterium będą osobiste preferencje i gust.
Pokrycie, wielkość, jakość, punkt oczny.
muzyk napisał/a:
Nie każdy z małym budżetem musi mieć k30, czy k50, bo byłoby nudno.
No ok, jasne, tyle, że polecanie gorszego rozwiązania tylko po to, żeby nie było nudno, to trochę bez sensu, nie?
muzyk napisał/a:
Różnice w jakości obrazu w przciętnych pstrykach nie są AŻ tak drastyczne, by dla kogoś, kto nawet chce się podciągnąć w dalszej perspektywie w foceniu miało to jakieś ogromne znaczenie.
Są jeszcze inne kwestie, jak choćby zakup obiektywu "po kicie"
Który od wielu lat kończy się na Sigmie/Tamronie - przejrzyj o co w większości pytają tzw. "zaawansowani amatorzy", poszukujący czegoś lepszego od zestawowych obiektywów i jaką odpowiedź otrzymują...
muzyk napisał/a:
Mimo, że dziś nie używam już wspomnianego 450D, uważam, że nawet zakup czegoś takiego używanego może przynieść frajdę z fotografowania.
A co dopiero np. 600D...
Jasne, że może. Nawet znacznie słabszy aparat może. Tyle, że jeśli już ktoś pyta, to raczej nie dlatego, że chce kupić coś gorszego niż może, bo "też będzie zadowolony".
muzyk napisał/a:
P.S. Osobiście, gdybym miał kupić Pentaxa, to żadnego wynalazku typu K30 czy 50, a już w ogóle 500 bym nie kupił, tylko chociażby k5 (mark I)
Może i tak, co nie zmienia faktu, że K-30 jest najlepszym korpusem z wymienionych przez OP.
jaad75, sorry, że trochę off-topic, ale orientujesz się może czy PENTAX GPS Unit O-GPS1 występuje w wersji dla K-5II/IIs i K-7? Interesuje mnie głównie funkcja astro-tracera.
Przeczytałem K-5. K-7 oczywiście nie ma takiej opcji w firmware.
Obsługuje zarówno K-5/K-r, jak i późniejsze modele, natomiast w przypadku 645D działa jako zwykły GPS, co oczywiste, jako, że nie ma on stabilizacji.
Oczywiście, nawet laik ją zauważy, zwłaszcza jeśli odpali wołarkę.
Jeśli...
do tego z wysokiego iso.
Obawiam się, że tu leży podstawowe nieporozumienie między mną a pentaksowcami. Moim zdaniem ów laik w ślepym teście nic nie zauważy. Sądzę, że owa różnica zdań leży głownie w mniemaniu czym ów laik sobie głowę zawraca i co za pomocą owej wywoływarki uzyskuje.
No ok, jasne, tyle, że polecanie gorszego rozwiązania tylko po to, żeby nie było nudno, to trochę bez sensu, nie?
W kontekście, nie aż tak zauważalnej różnicy w jakości obrazu w kontekście codziennego pstryk pstryk, przyzwoitej ergonomii mimo tylko jednego kółka, bajeru w postaci obrotowego ekranu w przypadku 600D w górę, przyzwoitego ulepszanego AF, a przy tym niższej ceny jednak (Pentaxy nie są zbyt tanie),
kupno XXXD Canona nie będzie jakimś dramatem.
Nie wspomnę o dość logicznym menu, Quick menu czy dotykowym ekranie w nowszych modelach. Owszem, ten dotykowy to jakiś bajer też, ale może dla nawet ambitnego amatora mieć jakieś tam znaczenie - na zasadzie: skoro jest, to dlaczego go nie użyć.
jaad75 napisał/a:
Który od wielu lat kończy się na Sigmie/Tamronie - przejrzyj o co w większości pytają tzw. "zaawansowani amatorzy", poszukujący czegoś lepszego od zestawowych obiektywów i jaką odpowiedź otrzymują...
Zgoda. Canon ma jeszcze "elkę dla ubogich" 70-200 f4, która jest bardzo przyzwoitym szkłem, choć ciemnym.
Jest też opcja taniej stałki 85 1.8 jeśli ktoś potrzebuje, jest plastikowa super tania pięćdziesiątka.
Co do zoomów, to z jasnych pozostaje 17-55 IS USM, który niestety kosztuje sporo, nawet używany.
[Canon] a przy tym niższej ceny jednak (Pentaxy nie są zbyt tanie)
Zawsze wydawało mi się, że entry-levelowe Canony są dość drogie w stosunku do analogicznych Nikonów, a tym bardziej Pentaksów, które dają więcej za mniej. Ale może skażony jestem polskim rynkiem i cenami, gdzie wyprzedaże to rzadkość i prędzej towar zniknie z oferty niż zostanie znacząco przeceniony.
jaad75, nie będę się wypowiadał o tym, czy w pstrykanych JPG-ach widać różnicę między Pentaksem a Canonem, bo po prostu nigdy nie miałem możliwości porównania, ale z tą słabą ergonomią Canonów to powtarzasz mit sprzed lat. Trochę się w międzyczasie zmieniło, sam dziś się dowiedziałeś o guziku ISO w 450D Ale nawet w czasach mojego 400D nie było z tym źle. Owszem, 2-rolkowe systemy są wygodniejsze. Już bardziej bym się skupił na tym wizjerze, tu każda, nawet minimalna przewaga, jest dużym plusem dla użytkownika.
jaad75 napisał/a:
Między 600D, a K-30 jest 300zł różnicy.
Biorąc pod uwagę, że w międzyczasie był już 650D i 700D, to można wręcz powiedzieć, że K-30 jest tani jak barszcz. Bo 600D to w sumie już mocna wyprzedaż.
Przyzwoita ergonomia i Canony xxxD, to mimo wszystko naprawdę bardzo odległe światy...
Przesadzasz. Jakby tak było, to nikt by tego nie kupował, a przecież w wielu sklepach, nie wiem jak w Polsce, można bezpośrednio porównać samemu aparaty - wziąć do rąk i samemu się przekonać.
Być może Pentax uważany jest przez masy za "egzotyczną" markę, stąd lud sięga często po Nikona, czy Canona, ba nawet Sony.
jaad75 napisał/a:
Jak na to co oferują są bardzo tanie. Między 600D, a K-30 jest 300zł różnicy.
Dokładnie 100 euro w Hamburgu w jednym z lepszych i dość konkurencyjnym cenowo sklpie/ach (nie Saturnie czy MM).
jaad75 napisał/a:
"Dramatem" nie będzie nic co można współczaśnie kupić - chodzi o to, żeby wybrać "najlepszy aparat za najmniejsze pieniądze"...
Cóż, pisałem to kiedyś, że gdybym dziś kupował pierwszy aparat z APSC, kupiłbym Pentaxa, ale k5.
komor napisał/a:
ale z tą słabą ergonomią Canonów to powtarzasz mit sprzed lat.
Przecież pisałem o starym 450D.
Jedno kółko i najważniejsze funkcje lecą bez odrywania oka od wizjera.
Owszem, super wygodnie nie jest, bo to dość mały korpus (Pentaxy też nie są za duże przy tym), ale nie powiedziałbym, że ergonomia i ten Canon to dwa odległe światy.
W nowszych modelach jest czasem lepiej pod niektórymi względami, czasem gorzej - tak, niż w przypadku pierwszego "nowego" wówczas z serii, czyli 450D.
jaad75 napisał/a:
Zajrzałeś do linkowanego wątku?
Tak, nic nowego, czyli cienie w Canonie, czyli jak sam piszesz, nic dzisiaj nie jest dramatem wśród lustrzanek.
Przecież pisałem o starym 450D.
Jedno kółko i najważniejsze funkcje lecą bez odrywania oka od wizjera.
To prawda, w 400D też zmieniałem ISO zasadniczo bez odrywania oka od wizjera, choć była to pewna ekwilibrystyka i czułość nie była pokazywana w wizjerze. 450D to był pierwszy 3-cyfrowy model z przyciskiem ISO wyciągniętym na górę i ISO wyświetlanym w wizjerze. Więc dramatu nie ma. Owszem, Pentaks taki jak K-30 jest lepszy i to z paru powodów. Ale dramatu w Canonie nie ma.
Być może Pentax uważany jest przez masy za "egzotyczną" markę, stąd lud sięga często po Nikona, czy Canona, ba nawet Sony.
A gdzie ów lud szeroki ma niby sięgnąć po Pentaxa, aby zobaczyc jego zalety w pełnej krasie?
A i tak idzie ku lepszemu, np. w moim mieście korpusy Pentaxa (i to chyba prawie pełen przekrój aktualnych) pojawiły się niedawno w AB Foto w jednej z galerii handlowych (ze tak po jaadowsku napiszę - we warzywniaku za rogiem... ale w jednym, jedynym konkretnym warzywniaku...). Przy dopstepności któregokolwiek innego systemu to... lepiej nie komentować.
W tym kontekście Twoje zdanie:
Być może Pentax uważany jest przez masy za "egzotyczną" markę
jest IMO przejawem political correctness względem entuzjastów Pentaxa. To w Polsce wciaż po prostu jest egzotyka.
We Wrocławiu łatwiej oblukać bezlusterkowca Fuji i kilka obiektywów do niego (ach... jakże popularny sprzęt...) niz analogiczny zestaw Pentaxa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12