Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co prawda, ja nie jestem mozer, jednak powiem coś od siebie. YN-622 to dość atrakcyjnie cenowo propozycja radiowego triggera z przeniesieniem automatyki. Obsługuje HSS.. Z YN-622 można myśleć o bardziej bezstresowej pracy na zewnątrz, na wolnym powietrzu. Fajnym dodatkiem jest dioda wspomagająca AF, kiedy światła jest już zbyt mało.
Tak fajna funkcja co wspomaga AF tylko jest on za drogi. Źle popatrzyłem się bo myślałem YONGNUO -YN-622C że kosztuje 209 ale to był pojedynczy a trzeba dwa
Wada tych wyzwalaczy jest bład błysku. Inaczej im wiecej lamp błyskowych bezprzewodowo tym większa losowość błysku. jako jedna lampa TTl to bedziesz zadowolony ale większa ilość jakoś sobie nie radzi. zaleta jest ze wzbudzają lampy z usmienia
komor napisał/a:
bartikrasnik, mógłbyś jeszcze doprecyzować do którego modelu wyzwalaczy się odnosisz?
Właśnie przypuszczałem, że musi być ciężko ustawić odpowiednie światło na kilku lampach podpiętych do triggerów "pracujących w TTL". Przypuszczałem, że chcąc osłabić moc jednej lampy, moc drugiej zaraz wzrośnie, aby bilans wyszedł na zero.. Jeśli tak jest, to nie jest to ani błąd, ani nie dotyczy jakiegoś konkretnego modelu. Po prostu tak jest.
Na razie problem jest czysto hipotetyczny, bo mam tylko jeden nadajnik i odbiornik, w dodatku dopiero przed chwilą odebrany od listonosza
Właśnie przypuszczałem, że musi być ciężko ustawić odpowiednie światło na kilku lampach podpiętych do triggerów "pracujących w TTL". Przypuszczałem, że chcąc osłabić moc jednej lampy, moc drugiej zaraz wzrośnie, aby bilans wyszedł na zero..
Tutejszyn, zarówno C jak i N od wielu lat szlifują swoje bezprzewodowe systemy wyzwalania, więc ten problem o którym piszesz jest abstrakcyjny. Jest błysk pomiarowy, a potem zgodnie z ustawieniami grup i proporcji energii błysku między nimi, ustalane jest co ma się dziać w grupach.
więc ten problem o którym piszesz jest abstrakcyjny
Pewnie masz rację. Na razie mam i tak tylko dwa urządzenia, więc problem jest naprawdę abstrakcyjny. Jakiś czas się zastanawiałem, czy kupować nawet te dwa, skoro zwykłe RF-603 były wystarczające. Przeważyła chęć doświetlania w plenerze.
...no może też dioda AF. Padła mi latarka w aparacie, albo nawet nigdy nie działała.. nie wiem, nie dociekałem.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Wto 11 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Tutejszyn, Ty masz Nikona, tak? No ale mimo to daj znać czy da się przy pomocy tego YN-622 zdalnie ustawiać manualny błysk lampy. Czyli taki TTL bez TTL. Z aparatu ustawiasz np. 1/8 błysku, a lampa z odbiornikiem, zaszyta wewnątrz softboksa posłusznie zmienia sobie ustawienia.
nienietaktak, dzięki. Co masz? Tego YN-622 właśnie? 580EX? Wersja I, II? Ja mam 580EX II, 430EX II i manualne YN-560 w pierwszej wersji. Do tego radio Phottix Strato II. Czyli manualne bez TTL. Chciałbym dokupić jeszcze z jedną albo dwie manualne YN-560 II, ale zastanawiam się czy dokupując kolejny odbiornik radiowy nie wziąć jednak kompletu nadajnik/odbiornik Phottix Strato TTL, żeby dla 580EX II mieć możliwość sterowania manualnym błyskiem przy mało przyjaznym modyfikatorze. Z drugiej strony jest opcja YN-560 III z wbudowanym odbiornikiem RF-602 / RF-603. Ale nie wiem czy można wtedy zdalnie sterować błyskiem. Z trzeciej strony opcja YN-622, dlatego pytam.
Co znaczy sterowac blyskiem?
560III ma wbudowany odbiornik RF-603/602, wiec wyzwolic zdalnie, a starowanie moca dziala recznie
U mnie C580II+YN568+Y568+4xYN622 dzialaja bez problemu z 6D, jak i dzialaly z 40D. Lampy mozna ustawiac zdalnie w trybie mano, lub automat w ttl.
komor kup wyzwalacze z ttl'em w Twoim wieku szkoda nog , sam sie o tym przekonalem
Usjwo, w moim wieku ruchu nigdy nie za wiele. Ale upierdliwy pod tym względem jest softboks Phottixa, który mam, za dużo czasu i problemu z wciskaniem ręki do środka. Czyli YN622 pozwala ręcznie sterować błyskiem, tak? No to jest już jakaś opcja. Choć nie ukrywam, że wolałbym pozostać przy wariancie z dokupieniem Phottixa Strato TTL, bo jest zgodny z posiadanymi już przeze mnie trzema odbiornikami Strato II.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9