Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do Nikona D3000 czy nowe body? Budżet 3500-4000
Autor Wiadomość
Buldog 
Nowy

Wysłany: Pią 14 Mar, 2014   

No to wyszły mi dwie opcje:
1. Zamiana D3000 na D7000 sprzedaż D3000 z kitem za 500-700(?) i kupno sigma 17-50/2.8
albo
2. Zamiana D3000 na D7100 w tym roku a za rok kupno obiektywu sigma 17-50/2.8
Jak to widzicie?

Reklama

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Ja bym wybrał bramkę nr 1 ;)

pes
[Usunięty]

kozi też chciałby opcję 1 ;)

EDIT 1

o pioroon pomógł :D

EDIT 2

i ja też :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez pes Pią 14 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

nienietaktak
[Usunięty]

tak.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Buldog, my jesteśmy jedność. Musimy być jednakowo traktowani :)

pes
[Usunięty]

kozi też musi dostać żółte pole ;) bo brałby opcję nr 1 ;)

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

i mozer ;)

[ Dodano: Pią 14 Mar, 2014 14:31 ]
i kufel ;)

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Buldog napisał/a:
No to wyszły mi dwie opcje:
1. Zamiana D3000 na D7000 sprzedaż D3000 z kitem za 500-700(?) i kupno sigma 17-50/2.8
albo
2. Zamiana D3000 na D7100 w tym roku a za rok kupno obiektywu sigma 17-50/2.8
Jak to widzicie?

Ja bym inaczej.
Zostawił nikosie i kupił k5IIs wraz z jakimś 17-50 2.8, albo 18-35 1.8 zakładając, że udało by się przycisnąć pasa.

A jeśli nie, to d7000 będzie ok - nie ma bandingu poza tym, a d7100 ma. :razz:

Jakbyś chciał jakiego Canona, to tylko 6D bym zaproponował, ale to trochę inna galaktyka cenowa...

kozidron
[Usunięty]

Cytat:
spróbuj najpierw popracować na niezmulonym sprzęcie i porządnym oprogramowaniu. do takich plików to żadnych cudów nie potrzeba.

to ponad jego siły, Andrzej w tym tygodniu jeszcze pisał, że jego komp wywołuje (podejrzewam że do jotpega) jednego rawa w 15 sekund, na taki sprzęt czy konfiguracje soft/hardware może już tylko pomóc modlitwa.

pes napisał/a:
kozi też chciałby opcję 1 ;)

kupiłbym jej to d7000 ale zamiast tej sigmy wolałbym kupić 50/1.8 i 85/1.8 albo jeszcze lepiej, podpytałbym co kobita lubi pstrykać najbardziej, bo ta lampa jest frasująca.
A może ta kobita lubi pstrykać portret i może warto by jej kupić jakieś radia, książkę, 3 statywy, jedna lampę YN560 i ze dwa modyfikatory.
A może ta kobita lubi makro, kwiatki, robaczki czy inne pizzdryki.

Buldog, kochasz swoją żonę a nie zastanowiłeś się jaki rodzaj fotografii jest jej pasją. Chyba od tego powinieneś zacząć :wink:

Buldog 
Nowy

EEE... z lampą to bym nie kombinował bo na razie jej wystarcza.
a ogólnie to nie znacie kobit... widzi kwiatka robi kwiatki, mamy dzida robi portret, imieniny też obskoczy ale widze że ją to kręci więc coś chcę jej polepszyć tyle... coś tam doczytuje coś testuje ja nie wiem nie znam sie głupi w temacie jestem.

[ Dodano: Pią 14 Mar, 2014 16:28 ]
Aaa no jakiś bokeh robi :shock: cokolwiek to znaczy... Tylko widoków mniej od widoków to u nas szwagier jest :grin:

Andrzej.M.
[Usunięty]

nienietaktak napisał/a:
niezmulonym sprzęcie i porządnym oprogramowaniu

I tak jest - tyle że ZAWSZE plik mniejszy obrabia się szybciej. I na dłużej karty i dysku wystarcza. A plik z 24Mpix może być nawet 2x większy od takiego z 16Mpix zależnie od zapisu. To tak dla pełnej świadomości.
nienietaktak napisał/a:
do takich plików to żadnych cudów nie potrzeba.

Oczywiście - i5 III generacji z 6GB RAM daje sobie radę z "wypuszczeniem" takiego pliku w kilka - góra kilkadziesiąt sekund zależnie od programu i liczby operacji. I ilości danych na twardym dysku. i3 IIgen. z 4GB RAM jest niewiele wolniejszy (jakieś 20%). Niemniej dla dysku/karty już nie jest obojętne czy 100 zdjęć zajmie 2GB czy 3GB...

Buldog napisał/a:
Aaa no jakiś bokeh robi cokolwiek to znaczy...

No to 18-35 1,8 jej się spodoba. Choć 17-50/2,8 pewnie też. Pentax k-5IIs mógłby być podłączony. :wink:

kozidron napisał/a:
jednego rawa w 15 sekund

Tak - w RAWTHERAPEE przy wielu zadaniach ( np. 150 zdjęciach) - niezależnie czy do TIFF czy JPG i jego wielkości.

nienietaktak
[Usunięty]

AndrzejM.Makuch napisał/a:
góra kilkadziesiąt sekund

nie przesadziłeś? z CR2 5D III do TIFF z 16 bitową głębią na i7 z 8GB RAM zapis trwa około 4 sekundy (ACR), na i3 z 4GB dwa razy dłużej (przed chwilą sprawdziłem).
ZAWSZE plik mniejszy obrabia się szybciej

nie ZAWSZE to jest koronny argument przy wyborze body :P

moronica 

Pomogła: 106 razy

oo Andrzej specjalista od cyfrowej obrobki zdjec ;)

RB 

Po prostu przyoszczędzisz na programie - RAW Therapee jest za frikio - to masz... (przyoszczędzisz na bilecie to Ci Niemiec płaszcz pogniecie, to też o krakowianinie było AFAIR)

15 sekund... łoooł... mi to cudo pliki z 16Mpix z odszumianiem i mapowaniem tonów i kilkoma innymi operacyjami potrafi trzaskac nawet i zdrowo ponad minutę jeden :-) do final klika oczywiście. (fakt - proste wywoływanko po defaulcie leci szybko, kilka sek).
A maszyna nieco od Andrzejowej niby wydajniejsza, no tak po specyfikacji...

po prostu to jest program dla hobbystów z kilkoma plikami na tydzień...

BTW - słyszłem że DxO Pro jest podobnie 'optymalizowany inaczej', wie ktoś jak szybko toto działa? Prostowaczka dystorsji mnie u nich ciągnie, ale jak ma to być podobny miszcz 'a zółwie poouuucieeekaaałyyy' to chyba podziękuję...

Andrzej.M.
[Usunięty]

nienietaktak napisał/a:

góra kilkadziesiąt sekund

nie przesadziłeś?

Nie przesadziłem , 15s to jak jest kompik po wyczyszczeniu, jak zamulony - to nawet o minutę dłużej ! Cały czas piszę o RT! Oczywiście ze wszystkimi operacjami typu WB, korekta obiektywu, wyostrzanie, jasność, kontrast itp...
To jeszcze nie tak strasznie długo te 15s. Pewnie że lepiej 4s... zapewne w słynnym LR... Cóż, każdy może sobie wybrać do swoich potrzeb.

moronica napisał/a:
Andrzej specjalista od cyfrowej obrobki zdjec

Nadtoś Panna łaskawa! :razz:

Odpowiedz do tematu