Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
ACR vs LR: obróbka wielu plików
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 14 Mar, 2014   ACR vs LR: obróbka wielu plików

Dyskusja wydzielona z watku FOTOGRAFIA IMPREZ 2014

całej reszty Andrzeja nie komentuje, bo to ciężka piłka, jestem tego samego zdania co moronica

komor napisał/a:
bez ręcznej zabawy w zapisywanie plików TIFF lub nie-daj-boże JPG jako roboczych wersji/wariantów pracy. Eksportujesz tylko JPG-i z docelowym rozmiarze, np. do internetu czy wydruku, przy czym od razu jest wygodnie dostępna opcja lekkiego wyostrzania po przeskalowaniu. Bardzo wygodny sposób pracy.

Komor, w szopie możesz bez problemu jednym kliknieciem czy też wsadowo zapisać rawy, jotpegi, czy tiffy z automatu. Możesz też sobie otworzyć jako obiekt inteligentny czy też jednorazowo wywołać przytrzymując alt. Reasumując w ACR-erze pod szopem możesz to samo a nawet więcej.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 16 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 14 Mar, 2014   

kozidron napisał/a:
Reasumując w ACR-erze pod szopem możesz to samo a nawet więcej.

mam w PS5 ACR 6.7 - nie wiem, jak bardzo stara to wersja.
Niestety, nie potrafi więcej od LR5.3 :razz:

:twisted: nie wprowadzaj ludzi w błąd :twisted:

:wink:

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
Komor, w szopie możesz bez problemu jednym kliknieciem czy też wsadowo zapisać rawy, jotpegi, czy tiffy z automatu. Możesz też sobie otworzyć jako obiekt inteligentny czy też jednorazowo wywołać przytrzymując alt. Reasumując w ACR-erze pod szopem możesz to samo a nawet więcej.

Nawet więcej czy mniej. :) W LR nie musisz się martwić o foldery, jaki format, a czy wariant ósmy zapisałem pod nazwą "nowe" czy "nowsze", wszystko samo się ładnie układa, nazywa i dobiera sobie odpowiednie formaty zapisu. Dla osób mniej ogarniętych to jest znaczne ułatwienie, szczególnie jak używają systemów operacyjnych które notorycznie wszystko utrudniają, na przykład Windows. :)
Już widzę jak dalej potoczy się ta dyskusja, będziesz mnie przekonywał, że w PS jest łatwiej, z podtekstem wykazania że najwyraźniej nie znam zbyt dobrze Photoshopa. Tymczasem w LR żeby wyeksportować z RAW-a jedno zdjęcie, czy pięć zdjęć, czy cztery foldery zdjęć, wystarczy zaznaczyć co się chce i kliknąć eksport. Proste i intuicyjne – nie trzeba się tego uczyć. W PS muszę otworzyć to zdjęcie, jak chcę jedno, a jak chcę więcej to muszę poznać funkcje Batch, albo zapoznać się z Bridgem. Sporo osób nie wie i pracowicie otwiera każdy plik z osobna, albo wszystkie naraz zapychając sobie skutecznie komputer. A żeby podejrzeć dokładnie co tam chcę eksportować to albo muszę mieć odpowiednio skonfigurowane w systemie okienka do przeglądania, albo znowu zapoznać się z Bridgem, no naprawdę dla wielu osób to jest utrudnienie. To zresztą jest obiektywnie bardziej upierdliwe. W LR – proste i oczywiste, a podglądy wbudowane w bazę zdjęć.
Oczywiście PS też ma swoje zalety, a funkcje z menu Automate i tak warto poznać, jak się robi coś więcej niż wywoływanie zdjęć. Tylko że nie każdy potrzebuje, stąd polecam Lightrooma jako rozwiązanie wszystko w jednym.

muzyk 

komor napisał/a:
W LR – proste i oczywiste, a podglądy wbudowane w bazę zdjęć.

LR jest zmajstrowany na wygodę obsługi: ACR z paroma bajerami, stempel i takie tam. :razz:

Z drugiej strony, katalogowanie w LR... :neutral:
komor napisał/a:
Tylko że nie każdy potrzebuje, stąd polecam Lightrooma jako rozwiązanie wszystko w jednym.

Jako ACR z dodatkami w innej szacie. :razz:

komor 
Moderator

muzyk, no ACR to jest wspólny komponent występujący zarówno w PS jak i LR, co dość oczywiste skoro to produkty jednej firmy od dawna. I na pewno jest to pomocne w practyce, na przykład mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, że otwarcie w PS pliku RAW, któremu towarzyszy XMP z obróbki wstępnej w LR przenosi od razu do ACR nie tylko parametry wywołania ale także wykonane stemplowanie, maski itd. To bardzo przydatne.
Wszystko zależy czego się potrzebuje i jaki ma się background, że tak się wyrażę.
Chyba zgodzisz się, że dla fotografa bez doświadczenia graficznego w pracy z Photoshopem, taki Lightroom jest znacznie łatwiejszy i przyjaźniejszy do opanowania.
A co z tym katalogowaniem, że taką emotkę przy tym dałeś? Coś Ci nie działa jak trzeba?

muzyk 

komor napisał/a:
no ACR to jest wspólny komponent występujący zarówno w PS jak i LR

Ależ... ja to wiem. :neutral:
komor napisał/a:
Chyba zgodzisz się, że dla fotografa bez doświadczenia graficznego w pracy z Photoshopem, taki Lightroom jest znacznie łatwiejszy i przyjaźniejszy do opanowania.

LR to jest ACR dla amatora/profesjonalisty do szybkiego wywołania RAW'a i drobnych retuszy. Tyle i aż tyle. Ale... to wystarcza.
komor napisał/a:
A co z tym katalogowaniem, że taką emotkę przy tym dałeś? Coś Ci nie działa jak trzeba?

Działa wszystko, ale te backupy są wkur...

komor 
Moderator

Backupy bazy czy co? Ustaw raz na miesiąc. Ja co prawda mam ustawione raz na tydzień, ale często mówię mu, żeby się odfastrygował ode mnie. :) Nigdy zresztą mi nie padła baza LR, więc to jest naprawdę bardzo na wyrost, jak nie pracuje się zawodowo, codziennie z setkami zdjęć.

muzyk 

komor napisał/a:
Ustaw raz na miesiąc.

Hmm...
komor napisał/a:
Ja co prawda mam ustawione raz na tydzień, ale często mówię mu, żeby się odfastrygował ode mnie.

No ja mu też.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sob 15 Mar, 2014   

komor napisał/a:
Tymczasem w LR żeby wyeksportować z RAW-a jedno zdjęcie, czy pięć zdjęć, czy cztery foldery zdjęć, wystarczy zaznaczyć co się chce i kliknąć eksport. Proste i intuicyjne – nie trzeba się tego uczyć. W PS muszę otworzyć to zdjęcie, jak chcę jedno, a jak chcę więcej to muszę poznać funkcje Batch, albo zapoznać się z Bridgem.

Nieprawda, mozna zrobić to na kilka sposobów a najłatwiejszy i najbardziej lamerski (sam często stosuje) to zaznaczone obrazy w podglądzie przeciagam jak prz kopiowaniu w windzie.

komor, nie zmyślaj bo to nie przystoi modowi :P , "nie poznałem funkcji batch" do tej pory, bo wolę to zrobić łatwiej :P
Właściwie ja nigdy nie korzystałem z bridga, bo po co, na pewno od 2008 nawet go nie instaluje, wcześniej mogłem nie zauważyć, bo on się instaluje w standardowej instalacji :P

komor napisał/a:
A żeby podejrzeć dokładnie co tam chcę eksportować to albo muszę mieć odpowiednio skonfigurowane w systemie okienka do przeglądania, albo znowu zapoznać się z Bridgem, no naprawdę dla wielu osób to jest utrudnienie. To zresztą jest obiektywnie bardziej upierdliwe. W LR – proste i oczywiste, a podglądy wbudowane w bazę zdjęć.

jak ładnie powiesz, że nie wiedziałeś, że nie trzeba sobie utrudniać życia, to rozmowy nie było a jak chcesz ciągnąć temat dalej to zaczynam tu wklejać printy, że nie masz racji.

Co do korzystania z windy, to własnie ta winda najbardziej to ułatwia, bo wlaśnie np. w faststonie czy zaznaczanie sobie w explorerze plików i przenoszenie ich (chyba najbardziej lamerski sposób) z okna do okna to najłatwiejsze i najszybsze rozwiązanie.

komor, co do zamulania się kompa podczas przenoszenia plików/czy otwierania w jednym i drugim, to wstyd żeby ktoś tak długo pracujący na pakietach adobe, nie wiedział, że jeden i drugi program ma ustawione inne parametry na bufor i uzycie operacyjnej przy instalacji standardowej. Więc to co napisałes o zamułce jest złą interpretacją faktów, zajrzyj sobie do ustawień szopa i LR ile masz przekierowane mocy obliczeniowej na program. Pewnie bym tego nie zauważył, gdyby nie wczorajszy telefon muzyka, który akurat miał odwrotne spostrzeżenia niż ty a które akurat wybitnie wynikają z tych ustawień.

Komor żyłeś za długo w matrixie :wink:

muzyk napisał/a:
mam w PS5 ACR 6.7 - nie wiem, jak bardzo stara to wersja.
Niestety, nie potrafi więcej od LR5.3 :razz:

:twisted: nie wprowadzaj ludzi w błąd :twisted:

Genek :P po pierwsze to bardzo stara wersja i to jest ostatnia wtyczka do CS5, czyli odpowiednik LR4.3, więc to się nawet zgadza LR4.3 nie potrafi więcej od LR5.3 :P
Porównywać można wszystko do wszystkiego nawet wtyczkę ACR 6.7 do wtyczki ACR 8.3 :razz: (co własnie podpowiadam ci, że zrobiłeś)

....a teraz muzyk nie słyszę głośnego przepraszam :P i jak chcesz wprowadzać ludzi w błąd porównując stare do nowego to twój deal :twisted:

muzyk 

Krzysiek, jeszcze napisz, gdzie w tych ustawoeniach bufora w LR jest coś o ramie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor napisał/a:
Backupy bazy czy co? Ustaw raz na miesiąc.
Ja to w cholery wyłączyłem całkowicie bo zdjęcia (i pliki lrcat LR) trzymam na zewnętrznym dysku raidowym...

Andrzej.M.
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Weź usun wszystko zbędne, zainstaluj W7

Właśnie dopiero co to zrobiłem! Tyle że te cudne aktualizacje wpieprzają dysk w tempie ekspresowym! W końcu wywaliłem samego językowego badziewia z 5GB!
10% partycji która po formatowaniu i zainstalowaniu systemu świeciła na czerwono. Wszystko praktycznie trzymam na zewnętrznych dyskach. Tyle że tej cholernej partycji nie mogłem zmienić . A na "Format C"(i D?) za cienki jestem.
kozi - cwaniak jesteś, zaczekamy te 30 lat i zobaczymy jaki z ciebie będzie wtedy kozak. :roll:
muzyk napisał/a:
mam w PS5 ACR 6.7

Teraz jest AdobeCameraRaw-7.1 - może bardziej przydatny?

Przepraszam że post jest nie po kolei - napisany wczoraj o 16-tej , ale nie mogłem go wysłać.

muzyk 

Może trzeba większy dysk kupić, albo do tego SSD?

kozidron
[Usunięty]

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Teraz jest AdobeCameraRaw-7.1 - może bardziej przydatny?

teraz jest ACR 8.3

maxymalna wtyczka dla CS5 to ACR 6.7

AndrzejM.Makuch napisał/a:
kozi - cwaniak jesteś, zaczekamy te 30 lat i zobaczymy jaki z ciebie będzie wtedy kozak. :roll:

chcesz mi powiedzieć,że za 30 lat nie będę taki do przodu jak teraz? Andrzeju to nie może być argument w dyskusji, bo rozmawiamy tu o faktach a nie o tym, czy będę opowiadał na starość farmazony. Mam nadzieje że za 30 lat przejdę na emeryturę i będę miał czas na modelarstwo, analogi i zajęcia z jogi.

Poza tym Andrzeju zacznij wysnuwać wnioski z tego co tu zostało napisane. Koledzy delikatnie uswiadamiają cię, żebyś zmienił przyzwyczajenia softowe :wink:

Andrzej.M.
[Usunięty]

8.3 a konkretnie Adobe Camera Raw 8.4 RC1 / Adobe DNG Converter 8.3.0.141 też widziałem , ale powiedz mi czy AdobeCameraRaw-7.1 - do czego można zainstalować? Czy do PS CS4 PL portable się uda?

Odpowiedz do tematu