Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 13 Mar, 2014 C 100-400L vs. Tamron SP 150-600
Witam,
Jak w temacie, co sądzicie o tych dwóch obiektywach Canon EF 100-400 L f/4.5-5.6 IS USM vs. Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD?
Czy ktoś ma doświadczenie w pracy z nimi? jakieś porównanie? w który warto zainwestować?
Doświadczenie może i "ma", tylko chciałbym więcej wiedzieć o co pytasz konkretnie. Bo szkła mają swoje plusy i minusy. Podaj model aparatu, zainteresowania, tematy foto, wymagania. Wtedy napiszę który do czego jest moim zdaniem lepszy.
Puszka to nic powalającego C 400D, ale dopiero niedawno "odkurzyłem" sprzęt i mam możliwości czasowo-finansowe rozwijać się i wrócić do fotografii i stwierdziłem, że chcę rozbudować szklarnię, poznać możliwości, pouczyć się, a wtedy zastanowię się nad zmianą puszki. (z dwa dni temu jak zapytałem o zmianę systemu zostałem zapentaxowany i mi się odechciało )
Więc fotografia miałaby być przyrodniczo-zwierzęca głównie, ptaki, futrzaki itp. Też w ruchu.
Dalej to często również krajobrazy i wszędzie tam gdzie przy podróży można wykorzystać zoom.
A na czym mi zależy - jakość wykonania, jakość obrazka, dobry i celny AF, ładne rozmycie i może jeszcze ale to tylko informacyjnie jak się sprawują przy pracy pod światło.
To chyba główne informacje jakie mogę Ci podać w tym momencie. Jak wyżej dopiero się uczę i planuje/chciałym (jak budżet wytrzyma) chciałbym mieć dwa zoomy: jeden C 70-200 f4 IS (zaraz pewnie zostanę zasypany że nie f4 a w podobnej cenie f2.8 ale taki jest wybór - kompromisowy dla mnie) i ewentualnie/przyszłościowo któryś z w/w. Oraz coś szerszego i tu rozważam jeszcze między Tamronem 17-50 2.8, a Sigmą 17-50 2.8 (wcześniej brałem jeszcze pod uwagę S 24-70 2.8).
muzyk, sądzę że wiekszość wspólczesnych użytkowników luszczanki syfrowej nie miała nigdy żadnych wspomnień z formatu 135. I kąty widzenia będą jak na 600 mm.
Jeżeli kolega chce użytkować te długie tele na 400D i do tego ma być coś ruchliwego to ja bym miał dwie rady. Jak nie pili to poczekać. Jak pili to kupić jednak sprawdzone 100-400L. Ten Tamron jest fajny, nawet bardzo fajny. Jak na moje oko nie ustępuje obrazowaniem 100-400L, bije go stabilizacją. Tylko coś mi się zdaje, że nie do końca popracowali nad orpogramowaniem AF-u i w ruchu tyłka nie urywało. Nie wiem jak by było z prostym AF-em 400D, na 5D3 szkło notowało wpadki u mnie i z tego co czytałem też u innych i dlatego może warto poczekać. Bo albo poprawią tego Tamrona albo pokaże się nowe 100-400 w Canonie i wtedy może być mały wysyp używanych 100-400L w dobrych cenach.
Żeby nie robić nowego tematu zapytam w tym, pytanie przede wszystkim dla tych którzy używali tego nowego Tamiego 150-600 (zwł. z puszką C50D i zwł. w różnych warunkach, zastosowaniach i sytuacjach) jak i znają dobrze C 400/5.6L (osobiście używane przeze mnie do ptaków i przyrody ruchomej ):
opłaca się do zdjęć przyrody, ptaków kupić tego Tamiego czy też nie opłaca się mając C 400/5.6L??.. Bo widzę, że za Tamim przemawia IS np. (minimum 3 stopnie tak?), ogniskowa 600 mm i światło (mimo że f/6.3 to jednak, to lepiej niż f/8.0 na 560 (z C 400/5.6L i TC C 1.4 v. 2) (no i AF jest z tym Tamim na 600 mm no nie - pytanie jak się sprawuje..?)) , no i ciekawe jak AF wyrabia przy dynamicznych syt. - typu ptaszek siada, 0,5 s. na zdjęcie ptaszka nie ma .
A i czy ktoś wie jaki rozrzut jakościowy jest tych Tamków i jak się ma współpraca tych obiektywów z C 50D.
Planuję kupno czatowni wkrótce może i zobaczyłem, że pojawiło się to "cudeńko", a zoom jak wiadomo w zasiadzce może być dodatkowo użyteczny. Mam też nadzieję, że ten Tami jest szczelny.
Nie myślę na razie o droższych dedykowanych obiektywach Canona, bo interesowałoby mnie szkło z ogniskową minimum 500 mm od Canona, a te jak wiadomo do tanich nie należą delikatnie rzecz ujmując..
[ Dodano: Nie 20 Kwi, 2014 16:58 ]
Zastanawia mnie zwł. radzenie sobie AF, jego szybkość, także praca w trybie śledzenia (AI-Servo) z Tamim 150-600 (np. czy z szybko skaczącą z gałezi na gałąź np. sikorką wyrobi czy jest w stanie złapać orła, który łowi rybę itd., jelenia przebiegającego drogą albo szybko lecące kaczki czy gęsi na tle np. drzew będących tłem na drugim krańcu jeziora, czaplę podrywająca się do lotu etc., dzika przebiegającego wał czy wyskakującego z krzaków, kwiczoła w swoim charakterystycznym chodzie spacerującego po trawniku i wyjadającego robaki), no i zachowanie na pełnej dziurze na zwł. w zakresie 500-600 mm, a także po przymknięciu. Jestem też ciekaw czy na 400 mm (gdzie ma światło 5.6) czy dużo ustępuje Canonowi 400/5.6L i jak się sprawa ma z AC (zwł. na długim końcu).
[ Dodano: Nie 20 Kwi, 2014 18:13 ]
Będę b. wdzięczny za opinię, bo to jak patrzę pierwszy nazwijmy to amatorski zoom, który ma 600 mm na końcu i być może tak przyzwoitą jakość optyczną mimo zakresu (chodzi mi szczególnie o koniec zakresu) i naprawdę b. niskiej (relatywnie choćby np. do stałek Canona z serii drugiej) ceny. A dla mnie kombinacja Canona 400/5.6L jest nieużywalna ze względu na brak AF, bo ręczne ostrzenie jest dla mnie b. niewygodne i trudne, a zaklejanie styków to "zawracanie kijem" Wisły tak naprawdę (z C 50D).
Introverder powiem Ci krotko i na temat- zostaw to co masz, ja radzilbym ci jedynie zamienic 50D na 7D i jesli zamierzasz zaczac fotografowac w czatowni, to nie szukaj zlotego jajka, bo juz je Masz.
Kilka lat wstecz uzywalem C400/5.6L najpierw z 50D, a potem z 7D i teraz z perspektywy czasu focac w czatowni i uzywajac D4+500/4VR zastanawiam sie niejednikrotnie, po jaka cholere wydalem tyle kasy na to co teraz mam, jak zestaw 7D+400/5.6L dawal mi bardzo niewiele mniej.
To jest naprawde fantastyczny, bardzo dobry budzetowy zestaw i jesli chcesz zmian to idz w kierunku zakupu C 300/2.8L IS mk1, a nie szukaj zoomow-cudotworcow, bo takich nie ma.
Pamietaj, ze w tych klockach najwazniejszy jest AF calego zestawu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11