Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kozidron, o tym wcześniej mówiłem. Forum to dla Ciebie zbiorowisko nie do końca kumatych ludzi, którym wystarczy rzucić prosty tekst "Tutejszy powiedział...", aby wszyscy przyjęli to za fakt. Weź jednak pod uwagę to, że większość w odróżnieniu od Ciebie potrafi czytać. Tak, potrafisz składać litery w słowa, ale tekstu ni ch... nie rozumiesz.
Nie edytujesz ich tylko zapisujesz zmiany w parametrach wywołania, które powodują aktualizację maciupkich miniaturek. Dopiero otwarcie w PS lub zapisanie JPG wyzwala proces ładowania pliku RAW, który trwa.
De facto różnica do LR w tym aspekcie jest taka, że w ACR wpierw zaznaczasz pliki, którym hurtowo zmieniasz parametry, podczas gdy w LR modyfikujesz jedno zdjęcie i później synchronizujesz zmiany z innymi (jedynie w trybie Library można zmieniać "na modłę ACR" wielu plikom na raz, ale tu zmiany są ograniczone do 3 parametrów na krzyż...). Sumarycznie jednak to dokładnie to samo.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 16 Mar, 2014
hijax_pl napisał/a:
Nie edytujesz ich tylko zapisujesz zmiany w parametrach wywołania, które powodują aktualizację maciupkich miniaturek. Dopiero otwarcie w PS lub zapisanie JPG wyzwala proces ładowania pliku RAW, który trwa.
hijax_pl, tak masz rację, oczywiście. Ująłeś to precyzyjnie.
Tutejszyn, nie masz racji ta operacja z poziomu szopa nazywa się otwórz. Menu/plik/otwórz i co najważniejsze wszystkie pliki są gotowe do edycji a nie tak jak sugerujesz tylko te które masz na podglądzie.
Do tego masz mylne wyobrażenie ile to powinno zajmować czasu i bredzisz coś o tym że operacja otwórz z poziomu szopa 196 rawów nie może zajmować tyle czasu.
Więc moim zdaniem jesteś zwykłym pieniaczem i nie masz pojęcia o czym mowa.
Kozi, podaj może proste obliczenie, ile trwa transfer 196*30 MB z HD czy karty pamięci, czysto teoretycznie biorąc za prędkość transferu maksymalną prędkość podaną przez producenta dysku/karty. Bo mi wychodzi, że to dłużej niż 7 sekund, a wydaje mi się, że twierdzenie iż otwierasz czy obrabiasz plik jeśli w ogóle nie pobrałeś go z napędu jest jednak mocno przesadzone ...
kozidron [Usunięty]
Tutejszyn, ty twierdziłes, że ta operacja nie nazywa się "otwórz", ze otworzenie tylu rawów nie może tyle trwać, że zanim zjedzie się skrolem w dół to minie więcej czasu niż te 7 sekund i pare innych debilizmów a teraz ustawicznie się z tego wycofujesz.
Tutejszyn, zarejestruj sobie, ze tyle to trwa, że ta operacja nazywa się "otwórz", że edycja wygląda dokładnie tak jak napisał hijax_pl i skończ z tym betonem.
maziek napisał/a:
Kozi, podaj może proste obliczenie, ile trwa transfer 196*30 MB z HD czy karty pamięci, czysto teoretycznie biorąc za prędkość transferu maksymalną prędkość podaną przez producenta dysku/karty. Bo mi wychodzi, że to dłużej niż 7 sekund, a wydaje mi się, że twierdzenie iż otwierasz czy obrabiasz plik jeśli w ogóle nie pobrałeś go z napędu jest jednak mocno przesadzone ...
maziek po pierwsze nie sugeruj się obliczeniami Tutejszyna, ja tego nawet nie prostuje, bo szkoda czasu. Raw z 6d nie wazy 30mega tylko w okolicach 20, po drugie ta operacja nazywa się "otwórz" więc śmiało można napisać otwieram rawy a że jest dokładnie tak jak napisał hijax_pl wyjaśnia wszystko.
Szkoda czasu na dyskusję, dla mnie wszystko jasne.
ze otworzenie tylu rawów nie może tyle trwać, że zanim zjedzie się skrolem w dół to minie więcej czasu niż te 7 sekund
Tyle, że to nie jest otworzenie RAWa, no chyba, że przez to sformułowanie rozumiesz także pobranie miniaturki podglądu z pliku RAW / cachu Bridga. Na moim kompie takie "otwarcie" 200 RAWów zajmuje około 3 sek (podglądy się doczytują szybciej niż przewijam listę). W moim LR faktycznie to trwa dłużej, ale to tylko dlatego, że mam ustawione by podglądy były zawsze 1:1.
Na moim kompie takie "otwarcie" 200 RAWów zajmuje około 3 sek (podglądy się doczytują szybciej niż przewijam listę).
w moim czekam, aż się doczytają.. Ale to już jest szczegół.
kozidron [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
Tyle, że to nie jest otworzenie RAWa, no chyba, że przez to sformułowanie rozumiesz także pobranie miniaturki podglądu z pliku RAW / cachu Bridga.
nie otwieram z poziomu bridga. Robię to z poziomu szopa, menu/plik/otwórz, więc uważam że mogę spokojnie o tym mówić otwieram rawy.
hijax_pl napisał/a:
Na moim kompie takie "otwarcie" 200 RAWów zajmuje około 3 sek (podglądy się doczytują szybciej niż przewijam listę). W moim LR faktycznie to trwa dłużej, ale to tylko dlatego, że mam ustawione by podglądy były zawsze 1:1.
Oczywiście zależy co to za rawy ale całkiem nieźle.
U nas, kto jest niby chory,
Zwołuje zaraz doktory;
Lecz czując się bardzo słaby
Prosi chłopa albo baby.
Ci ze swego aptekarstwa
Potrafiają i podagrze,
I chiragrze, i głuchotom,
I suchotom, i głupotom
Radzić. A i u nich wszakże
Nie masz na upór lekarstwa.
Mieszkał Mazur blisko Zgierza,
Któremu zginęła suka,
Straż domostwa i spichlerza.
Gdy jej z żalem i kłopotem
W okolicy całej szuka,
Wróciła się tydzień potem.
Ledwie poznał, że to ona;
Bo była wpół ogolona.
"O zbóje! zeby ją skryli,
Używają takich figli,
Że biedaczkę wygolili!"
"Powiedz raczej, że ostrzygli
- Robi mu uwagę żona -
Bo psów nie golą, lecz strzygą".
"A no patrzajcies no mi go, -
- Odpowie Mazur z przekąsem -
Jakaś ty mi dyć uczona!
Mając gołe jak pięść lice,
Chcesz nauczać nas pod wąsem,
Co jest brzytwa, co nożyce?
Przecież dobrze, suko miła,
Ześ tu jest, choć ogolona".
"I jam rada, ze wróciła, -
- Odpowiada na to żona -
Choć wróciła ostrzyżona".
"A nasz pan, co mu łysina
Przyświeca się jak ta psina,
Myślisz, ze jest postrzyżona?..."
"A wąsiki ekonoma, -
- Odpowiada zaraz żona -
Co mu wiszą jak u soma,
A błyscą jak namascone,
Sąć gólone czy strzyżone?"
"Biez-ci licho tego soma
I pana, i ekonoma, -
- Dobroduszny Mazur rzecze -
Dobrze, ze suka jest doma,
Choć tak szpetnie ogolona".
"Prawdę mówisz, mój człowiecze,
Toć i jam się ucieszyła
- Odpowiada zaraz żona -
Ze się suka powróciła,
Choć tak szpetnie ostrzyżona".
"Głupiaś z twymi nożycami!"
"I ty z twoimi brzytwami!..."
"Ze golona, przypatrzze się!"
"Ze strzyżona, pokaze się!
A dyć-ze to nierówne cięcie,
Co jak kosa trawę siecze".
"A dyć to w skórę zarżnięcie,
Jak jak doktor... aż krew ciecze".
Tak się kłócą mąż i żona;
Miasto Zgierz całe się zbiega,
A krzyk wkoło się rozlega:
"Ogolona!" "Ostrzyżona!"
Idzie sąsiad: "Niechaj przyjdzie.
Niech się wpatrzy i przekona".
Jedzie Żydi "Podjedź no, Żydzie.
Czy golona, czy strzyżona?"
Od Żyda aż do plebana,
Od plebana aż do pana,
Sprawa zapieczętowana:
Co rzekł sąsiad, i Żyd potwierdził,
Pleban przyznał, to pan stwierdził:
Że wygrała męska strona,
Że suka jest ogolona.
Wracają do domu strony,
Po drodze chłop pyta żony:
Czy wyroku treść pamięta?
Ona milczy jak zaklęta.
U progu suka ich wita;
"Pódź tu, moja ogolona!"
- Woła mąż, na to kobiéta:
"Pódź tu, moja ostrzyżona!"
Mazur wściekł się, już nie gada
Ani żonie odpowiada,
Tylko wziąwszy pod rękawki
Wlecze ją wprost do sadzawki
I topi jak kadź ogórków.
Ona, nie nawykła nurków,
Już się zachłysnęła nieraz;
On, trzymając za ramiona,
Gnębi krzycząc: "A no teraz;
Czy golona, czy strzyżona?"
Biedaczka, ze śmiercią w walce,
Czując skonu paraliże,
Wytknęła tylko dwa palce
I za odpowiedź palcami,
Jakby dwiema nożycami,
Mężowi pod nosem strzyże.
Na ten widok uciekł z wody.
Ona poszła do gospody,
On się puścił aż do Zgierza
I tam przystał za żołnierza.
(Adam Mickiewicz, "Golono, strzyżono")
Ostatnio zmieniony przez T.B. Nie 16 Mar, 2014, w całości zmieniany 4 razy
Krótka analiza sytuacji: Kozidron mówi coś, z czym nie zgadzają się komor, maziek, Tutejszyn, jaad i hijax_pl. Za to bezwarunkowo i od samego początku konfliktu z kozidronem zgadza się muzyk. Kozidron po 6 stronach upierania się przyznaje: hijax_pl ma rację, a inni nie! - gdy tymczasem zdaje się, ze hijax_pl i tzw. inni sądzą dokładnie to samo, a więc pozostają w opozycji do obozu kozidrona z muzykiem.
Czekam z niecierpliwością na rozwój wydarzeń.
mówisz o przypisaniu definicji zmian do wskazanych indeksów zdjęć? Tak słyszałem. Powiem Ci na ucho, że też czasem tak robię.
Tutejszyn napisał/a:
jeśli chodzi o ścisłość, to w ACR otwierasz pojedynczo. Możliwość podglądu zdjęcia, nie oznacza, że jest otwarte.
Te dwa zdania się wykluczają, któraś z tych wypowiedzi jest nieprawdą, w jednym twierdzisz że da się wsadowo zmieniać parametry w więcej niż w 1 sztuce w drugim kategorycznie temu zaprzeczasz. [...]
Niczemu nie zaprzeczam. Tylko Ty niczego nie rozumiesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10