Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka bez AC
Autor Wiadomość
Guliwer 
Maniak

Wysłany: Nie 16 Mar, 2014   Lornetka bez AC

Posiadane dotychczas lornetki niestety mają mniejszą lub większą aberrację chromatyczną, a to mi przeszkadza w obserwacjach. Największe rozczarowanie z AC to Fujinon FMTR-SX 10x50.
Nikony Ex i DO też nie są dobre.

Poradźcie, która lornetka ma znikomą AC zarówno w centrum, jak i na brzegach.
Powiększenie 7-10x. Obiektyw 30-50mm. Centralna regulacja. Możliwie lekka. Dachowa lub porro. Wypełniona azotem.
Cena do 3000 zł.
Bliski ideałowi byłby pewnie Zeiss Victory 8x42, ale cena za wysoka. Zresztą nie miałem jej przed oczami, to nie wiem jaką ma AC.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 16 Mar, 2014   

Może Kowa Genesis 8.5x44? To jedna z fajniejszych lornetek pod względem CA jaką testowałem.

Guliwer 
Maniak

Dziękuję za odpowiedź. Parametry by mi odpowiadały, fajny design, niestety obecna cena od 4644 zł.
I gwarancja tylko 24 miesiące.
http://www.skapiec.pl/site/cat/48/comp/267238

Arek 
Redaktor

No fakt... Jak ostatnio sprawdzałem kosztowała 3000 z groszami...

kimek27 
Optyczny

Moze 10x42 SE-gazu nie ma:) ale za to ze znikomą ac :D
W tej kwocie z dachówką na poziomie bez ac to ciężko będzie, może conquest, albo nowy viper ( bo stary niestety masakra pod względem AC )

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 17 Mar, 2014   

Genesis nie widziałem ale wynik osiągnęła imponujący. Jednymi z najlepszych pod względem AC są jak dla mnie Zeiss Victory i Swarowski SLC. Zen Ray ED3 i Hawke też były pod tym względem dobre. Z testów wynika, że Swift Audubon ED też wypada doskonale pod tym względem, w Polsce prawie nie do dostania.

Pamiętaj, że AC nie jest jednorodną wadą. Te obwódki mają różne kolory i pojawiają się w różnych warunkach. Jeśli więc jesteś wrażliwy to pooglądaj koniecznie na zewnątrz przy słonecznej pogodzie, najlepiej kontrastowe obiekty pod słońce. Co ciekawe AC bardziej widać jak się zamknie jedno oko.

Jak dla mnie poziom Nikon HG to już jest funkcjonalny brak AC (widać ja tylko blisko brzegu jak się poszuka) a to tylko 6,6/10 wg punktacji Arka. Porównywałem ja kiedyś z SE 10x42 i tam jest rzeczywiście jeszcze mniej AC, Arek wyznaczył na 8,5/10.

Guliwer 
Maniak

Dzięki za sugestie. Spodziewałem się, że w tej cenie trudno o coś bliskiego ideału AC.
A jaka jest AC w Vixenie New Foresta 8x32 oraz w Prostaff'ach 5 i 7 10x42 ?

Abs 
Optyczny

Podobno zbliżone do wyniku Bardzo dobrego są Vortexy z najwyższej półki, np. Viper, Razor (mieści się w budżecie). Myślę, że VNF są ogólnie za słabe na twoje oczekiwania i przewidywany poziom finansowy.

[ Dodano: Pon 17 Mar, 2014 15:50 ]
O Vortexach piszę na podstawie kilku testów - dobrą ocenę zyskały: Viper, Razor i Talon. Zdaję sobie sprawę, że sporo zależy od indywidualnej percepcji - dla jednych będzie mała a dla innych niewidoczna. Podobnie jest z lornetką Monarch 7.

dino76 
Nowy

Witam, pozwólcie że dołożę swoje trzy grosze nt. Vortex Viper HD 10x42. Lornetkę posiadam od ok. pół roku i korzystam z niej (amatorsko) dość często. Przez cały ten czas AC dostrzegłem tylko raz, gdy podglądałem jastrzębia lecącego na tle słonecznego, bazchmurnego nieba. Pojawiło się na górnych krawędziach skrzydeł. Więcej razy AC nie udało mi się dostrzec. Pewnie jeśli ktoś się postara, to na upartego dostrzerze, ale w normalnym użytkowaniu obraz jest bardzo ostry, pozbawiony widzialnych dla mnie wad :wink:

kivirovi 
Optyczny

VNF 8x32 ma mala, ledwie zauwazalna AC. Monarchy 5 radza sobie z nia troche gorzej ale i tak jest dobrze.

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 18 Mar, 2014   

Popieram wybór Vortexa. Mam od roku Vipera HD 10x42 i mogę tylko polecać. Nieomal brak AC, a jest bardzo jasna! Albo Razora, ma teraz w sklepie na K dobrą cenę.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Nie 18 Maj, 2014   

Na razie kupiłem VNF 8x32. AC jest w niej rzeczywiście mała w centrum i na brzegach.
Poza tym lornetka ma inne zalety, przede wszystkim jest "jednorzęczna".
Dziekuję za rady. :grin:

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Nie 18 Maj, 2014   

VNF jest świetna pod wzgl. AC jak na ta cenę.

To oczywiście tylko na potrzeby wyszukiwarek i przyszłych szukających dopisze wyniki swoich ostatnich porównań:

Najlepsza pod wzgl. AC jest kowa genesis, 8x33 jest absolutnie genialna lornetka na ptaki.
Zeiss Victory FL, Swarovski slc oczywiście tez. Ale już Conquest hd i swarovski el są słabsze. Vortex Viper hd i Nikon hg maja minimalna i jak dla mnie znośna AC. Pod tym względem Nikon SE jest lepszy od hg, zaś Vortex razor hd gorszy od vipera(!) za to jaśniejszy i bardziej ostry.

Odpowiedz do tematu