Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 19 Mar, 2014 Pierwsza -tania- lustrzanka do 1500+/-
Jak wyżej.
Chcę kupić lustrzankę do 1500 plus minus 100/200 jeśli WARTO dołożyć.
Przeznaczenie: wakacje, zdjęcia Grecjii, turystyczne przeważnie, ale także do użytku codziennego. Przesiadam się ze swojego telefonu lg g e975 z 13 mpx aparatem oraz Canon IXUS 117 HS. Oba 'aparaty' robią bardzo porównywalne zdjęcia.
Interesuje mnie lustrzanka lub też kompakt, tylko czy kompakt mi wystarczy? Czy zauważę ogromną różnicę? Czy kompakt za 1200-1500 będzie lepszy od takiej 'biednej' lustrzanki ze standardowym kitem?
Wyraźcie swoje opinie, ponieważ po przeczytaniu XXX tematów mam mętlik w głowie.
Patrzyłem za d3100, cenowo i 'opiniowo' mi odpowiada, jednak jestem amatorem, który chciałby mimo wszystko nauczyć się obsługi lustrzanki i robić fajne fotki.
Żebyś z lustrzanki "wyciągnął" co się da, musiałbyś fotografować w RAW, a później zdjęcia na komputerze obrabiać, czyli oprócz aparatu mógłbyś np. zainwestować w program Lightroom 5 (mógłbyś, bo są też darmowe programy, choć nie tak dobre jak LR).
Nikon d3100 nie jest za najciekawszym aparatem, ale ze względu na ograniczony budżet i to, że już się Tobie podoba, warto wziąć go pod uwagę. Oczywiście koniecznie wybrać się do sklepu, samemu wziąć do rąk (uprzednio przeczytawszy co nieco o obsłudze) i pstryknąć kilka zdjęć ze swoją kartą na wyższym iso zwłaszcza i kierując na ciemniejsze partie, by samemu, abstrahując od testów w necie, przekonać się z czym masz do czynienia.
Jeśli ten aparat, to warto nie z 18-55 Vr, a z 18-105 VR, bo mimo, że tak jak ten mniejszy jest równie ciemny, daje bdb ostrość zdjęć (odsyłam do testu).
Jeśli kompakt, to są dwa ciekawe, Olympus XZ-2 i zwłaszcza Fuji X20.
Czy kompakt za 1200-1500 będzie lepszy od takiej 'biednej' lustrzanki ze standardowym kitem?
Ze standardowym kitem 18-55 dość szybko może się okazać, że brakuje Ci „zoomu”, więc nie warto zbyt pochopnie porzucać opcji kupienia przyzwoitego kompaktu w tej cenie.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 19 Mar, 2014
Myślenie o lustrzance - to dobry kierunek , biorąc pod uwagę że nawet z obiektywem 18-55 - zdecydowana większość zdjęć w tej ogniskowej się zmieści, a resztę będzie można nawet wyciąć z fragmentu klatki D3100 czy K-500 - a i tak będzie zapewne nie gorsza niż z kompaktu który najczęściej ma matrycę kilka razy mniejszą. I nie lepszą optykę.
Czy zauważę ogromną różnicę? Czy kompakt za 1200-1500 będzie lepszy od takiej 'biednej' lustrzanki ze standardowym kitem?
Są dwa aspekty, z poziomu których można mówić o tym, czy jeden aparat da lepszy obraz, od drugiego. Pierwszy to skalowanie obrazu, drugi to jego "plastyka". Lustrzanka zapewnia lepsze skalowanie, a tym samym dotarcie do większej ilości szczegółów. Z kolei o plastyce decyduje obiektyw. Tani obiektyw, dołączany do aparatu w zestawie, najczęściej ma z tym problem. Krótko mówiąc, zamieniając to co masz na lustrzankę ze słabym obiektywem zyskujesz jedynie część zalet, jakie oferują lustrzanki.
Kanapa, to są proporcje obrazu, a nie skalowanie. Format 4:3 to taki znany z kompaktu, proporcje boków cztery do trzech. Z kolei 16:9 to panoramiczny format rodem z telewizora. Typowy dla większości lustrzanek jest z kolei format 3:2, lustrzanki systemu 4/3 (cztery trzecie) miały – zgodnie zresztą z nazwą – proporcje 4:3. Bezlusterkowce mikro-4/3 to już różnie, niektóre Panasoniki mają tzw. matrycę multi-aspect (zresztą nie tylko bezlusterkowce).
Kupujac kompakt w stylu Fuji x20. panasonika lx7 czy olympusa xz2 zauważysz ogromną róznice w stosunku do tego co masz teraz. Lustrzankowej jakości obrazu nie otrzymasz, ale... na ekranie komputera bez zabawy w powiększanie - róznice niekoniecznie zauważysz. A raczej stawiam na to, ze w ogóle. Szczególnioe, że mówisz o tanim ciemnym obiektywie średnich lotów. W tych kompaktach dostajesz lepsze światło obiektywu i raczej bez wątpienia nie gorszą optykę, a zakres ogniskowych... większy.
I na koniec. To jest małe. Nie klamot do noszenia na ramieniu czy na szyi. Jak chcesz po prostu zrobić przyzwoite fotki z wakacji... po co Ci lustrzanka. Czasy, gdy kompakt to była nedza i lustrzanka - nawet najmarniejsza z bele czym dołączonym - była jedynym sensownym wyjściem dla chcego robic rozsądnej jakości wakacyjne foty juz jakiś czas temu minęły. Kompkt ma swoje ograniczenia:
- jak się postarasz, poobrabiasz to z lustrzanki uzyskasz więcej
- jak chcesz duże powiększenia, z lustrzanki uzyskasz więcej
- no i w kompakcie masz jeden - nie najgorszy ale jeden - obiektyw i tyle. w lustrzance mozesz ich miec kilka.
Pytanie do Ciebie - chcesz mioeć tak uniwersalne narzędzie jak lustrzanka (ale... tak po prawdzie wykorzystanie tej uniwersalności wiąże się z poczynieniem róznorakich inwestycji, od sprzętu po naukę), czy też chcesz miec coś czym zrobisz fajne wyglądające wakacyjne fotki (i nie tylko takie...) i nie będzie klockiem z lufą...
@Komor - wiem jakie są proporcje obrazu. Skalowanie obrazu? To jest zmiana materiału nagranego np;16/9 na np;4/3. Tak? To co ma do tego budowa aparatu?
@Komor - wiem jakie są proporcje obrazu. Skalowanie obrazu? To jest zmiana materiału nagranego np;16/9 na np;4/3. Tak? To co ma do tego budowa aparatu?
Skalowanie obrazu to zmiana skali - czyli jego rozmiaru np z 3000x2000 (skala 1:1) na 700x500 pikseli (skala 1:4). A nie zmiana proporcji.
No to jedno już wiem . A teraz, czemu lustrzanka lepiej skaluje? Cokolwiek to znaczy.
gotowe zdjęcie, możesz powiększyć, powiększając jednocześnie detale. Możesz policzyć pory na skórze, albo pojedyncze włosy. To znaczy możesz powiększyć, jeśli klasa aparatu na to pozwoli. To tak w skrócie. Zdjęcia z lustrzanki są lepiej skalowalne, bo lustrzanka ma większą i doskonalszą matrycę.
Dzięki za opinie. Z tego co napisał RB i reszta z was, dochodzę do wniosku że może rzeczywiście dobry kompakt na początek wystarczy, może kiedyś przyjdzie czas na lustrzankę, ale póki co, warto spróbować kompaktu.
Teraz tak: przenosić temat do innego działu czy podrzucicie według was dobry kompakt, który rzucił wam się ostatnio w oczy, może być trochę tańszy niż kwota w temacie, chociaż nie koniecznie. Liczę na wasze opinie, bo dla mnie to wszystko to czarna magia...
[ przyswajam chyba za dużo terminów na raz i mi się w głowie to wszystko już popier... ]
Oczywiście sam jutro [wolne] zrobię rozeznanie i poproszę o opinie. Z tym że moje 2h szukania to wasze 2 sek myślenia, jeśli w tym siedzicie.
Pozdrawiam!
dochodzę do wniosku że może rzeczywiście dobry kompakt na początek wystarczy, może kiedyś przyjdzie czas na lustrzankę, ale póki co, warto spróbować kompaktu.
Jeśli wychodzisz z założenia ze może kiedyś przyjdzie czas na lustrzanke to kup ją teraz. Kompakt polecam wtedy, gdy ktoś wie, czemu go chce.
Jeśli wychodzisz z założenia ze może kiedyś przyjdzie czas na lustrzanke to kup ją teraz. Kompakt polecam wtedy, gdy ktoś wie, czemu go chce.
Prawda, ale nie całkiem. Ja np. fotografowałem lustrzankami od ho-hooo, albo i dłużej, aż w końcu, 2 lata temu, stwierdziłem że jednak DOBRY kompakt będzie się znakomicie z lustrzanką uzupełniał, więc kupiłem Fuji X-S1. To nie jest tak, że kompakt (zwłaszcza DOBRY KOMPAKT) wyklucza posiadanie lustrzanki (czy bezlusterkowca). Od tamtego czasu X-S1 robi za aparat podstawowy, a lustrzankę używam na wyjątkowe okazje, np. fotografując ptaki lub dzikie sierściuchy albo podczas sesji atelierowych, gdy muszę posługiwać się zdalnie wyzwalanymi lampami błyskowymi. Na urlop lub spacery zabieram wyłącznie kompakta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13