Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 18 Mar, 2014
Sony DSC-HX300, Canon PowerShot SX50 HS
Autor Wiadomość
dariush 
Nowy

Wysłany: Nie 16 Mar, 2014   Sony DSC-HX300, Canon PowerShot SX50 HS

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem jednego z dwóch aparatów:

* SONY DSC-HX300
oraz
* Canon PowerShot SX50 HS

Czy możecie wyrazić swoje opinie na temat w/w sprzętu ?
Chętnie poczytam opinię.

Z góry dzięki!
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 18 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pon 17 Mar, 2014   

Poczytaj testy, przejrzyj komentarze a potem ew. zadaj konkretne pytania:
http://www.optyczne.pl/in...set&test_set=24

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pon 17 Mar, 2014   

Ja trochę subiektywie, bo stałem przed podobnym dylematem i zdecydowałem się na Canona.

Zdjęcia:
Jeśli kochasz dużo pikseli w aparacie i będziesz bawił się tylko JPG, nie zależy ci na makro to bierz HX300. Jeśli myślisz o jakości i obróbce RAW, a JPG całkowicie pomijasz, chcesz dobre makro oraz możliwości podłączenia lamp błyskowych czy systemu lamp studyjnych bierz SX50.

Filmowanie:
Jeśli zależy ci na filmowaniu w ładną pogodę, niezłym dźwięku i roztrzęsionej transfokacji bierz HX300. Jeśli będziesz kręcił w słabym oświetleniu, chcesz super stabilizację ale gorszy dźwięk bierz SX50... no i Canon ma obrotowy ekran, bardzo słaby ale z czytelną ostrością i nie smuży.
Do filmowania oba aparaty są słabe w konkurencji z normalną kamerą za te same pieniądze.

Warto pomyśleć o starszym Sony HX200 albo w konkury wystawić jeszcze Lumaxa DCM-FZ72. Ten ostatni też ma swoje znaczące wady, ale na pewno wart przemyślenia.

michael99 
Uczestnik

Wysłany: Wto 18 Mar, 2014   

Napisz, do czego będziesz używał aparatu, bo bez tego ciężko cokolwiek powiedzieć :-) Zauważ, że sony ma dużo więcej mpx na matrycy (jeśli interesują Cię zbliżenia, to możesz więcej wyciąć po zrobieniu zdjęcia, albo używać większego zoomu cyfrowego). Sony ma również większy zakres ustawień manualnych (dłuższy i krótszy czas otwarcia migawki, dłuższy może być bardziej przydatny np. przy robieniu zdjęć astronomicznych, a krótszy gdy jest bardzo jasno). Natomiast zaletą canona jest chyba lepszy obiektyw (ale ciemniejszy), przynajmniej w obiektywach do lustrzanek canon przewyższa sony. Sony ma znacznie lepsze opinie. Wszystko zależy od tego, co będziesz focił. Poza tym canon jest chyba tańszy (?).

Wojmistrz 
Obserwator

michael99, więcej pikseli w przypadku takich matryc = gorzej, to chwyt marketingowy bo faktyczna ilość detali uciekła gdzieś w ... dal :) Jak nie wierzysz to przetestuj osobiście, a najlepiej poczytaj o dyfrakcji i plamce Airy’ego.
Co do czasu migawki Sony ma większy, ale szczerze mówiąc mało użyteczny. Jeszcze mi się nie udało nieświadomie prześwietlić zdjęcia nawet latem, a do astro 30s jest bez sensu. Do stacka astro robisz 2-10s żeby nie mieć kreseczek zamiast kropek :) Jedynie do czego przydatny taki czas to do ujęć nocnych.

Na pewno plusem Sony jest wygląd. Spory, masywny, z szerokim obiektywem robi wrażenie i zachwyt niczym lustrzanka z jasnym obiektywem. Canon przy nim to kajtek i to nie najfajniej wykończony w porównaniu do Sony. Na szczęście to tylko wygląd zewnętrzny. Inaczej się sprawy mają kiedy ma się go już w dłoni, a jeszcze inaczej kiedy się nim fotografuje. Ja nadal szukam godnego następcy dla mojego SX50.

dariush 
Nowy

Witam,

Dzięki za dotychczasowe opinie na temat tych dwóch aparatów.

A więc aparat głównie będzie mi służył do robienia zdjęć moich produktów do sklepu internetowego. Będę je robił na różnych tłach (białe, ze wzorkami, na fototapecie) Zależy mi na jakości zdjęcia. Oczywiście również sprzęt będzie służył do celów prywatnych.

Czy z poziomu aparatu nie ingerując w zdjęcie photoshopem czy gimpem mogę wykonać i otrzymać takie zdjęcia jak tutaj: http://www.tinyurl.pl?NhqzN4DD ??

Z góry dzięki.

Wojmistrz 
Obserwator

Zdjęcie pewnie tak, ale wymazane tablice rejestracyjne z poziomu aparatu nie zrobisz :D

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Sro 19 Mar, 2014   

dariush napisał/a:

A więc aparat głównie będzie mi służył do robienia zdjęć moich produktów do sklepu internetowego. Będę je robił na różnych tłach (białe, ze wzorkami, na fototapecie) Zależy mi na jakości zdjęcia. Oczywiście również sprzęt będzie służył do celów prywatnych.

I do tego potrzebny kompakt z super-zoomem??? No ręce opadają...
Takich ładnych zdjęć, jak te BMW, to na pewno nie zrobisz superzoomami. No chyba że bardzo dobrze photoshopem operujesz :razz:

Wojmistrz 
Obserwator

TomPL2, przestań. Większość megazoomów ma całkiem dobrą optykę szczególnie w szerokich ogniskowych, do tego dodać dobre światło na dworze i do zrobienia fotek (zmniejszenia do) 800x600 na portal wystarczy. Takie fotki gdyby nie GO to pewnie nawet telefonem mogły by być zrobione. Zawsze jeszcze można użyć statywu :)

dariush 
Nowy

@Wojmistrz: Tak tablice rejestracyjne na pewno nie zostaną wymazane przez aparat :)

@TomPL2: Ręce Ci opadły i jak mi teraz odpiszesz ? Nie dbam o to, że jest to mega zoom. Nie brałem tego nawet pod uwagę. Po prostu poczytałem opinie których większość była pozytywna i dlatego wiozłem ten sprzęt pod uwagę.

Ogólnie co byście polecali ? Powiedzmy budżet max. 1500zł
Być może inne aparaty na które nie trafiłem będą bardziej odpowiadać moim wymaganiom.

Wojmistrz 
Obserwator

Jeśli to ma być do fotek samochodów na aukcje to nie wiem czy jest sens się w cokolwiek wygłupiać. W tym nie ma praktycznie artyzmu. Dobrze znany mi, prawie po sąsiedzku sklep z używanymi motocyklami, które odpicowują "na wysoki połysk" i sprzedaje po kilka maszyn dziennie ma zrobiony róg pomieszczenia na biało, zwykłem robocze halogeny i foty na stronę robią iPhonem.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014   

dariush napisał/a:
@TomPL2: Ręce Ci opadły i jak mi teraz odpiszesz ? Nie dbam o to, że jest to mega zoom. Nie brałem tego nawet pod uwagę. Po prostu poczytałem opinie których większość była pozytywna i dlatego wiozłem ten sprzęt pod uwagę.

Zaraz mi nogi opadną... W każdej kategorii aparatów znajdziesz takie z pozytywnymi opiniami.
W podobnej cenie znajdziesz aparaty pozwalające na o wiele lepsze zdjęcia, bo mają one większą matrycę i lepiej rysujący obiektyw, np. Panasonic DMC-LX7.
Megazoomy są do zadań specjalnych, "dalekosiężnych", choć wiadomo, że jak ktoś będzie bardzo chciał to i krowę wydoi megazoomem. Jak ktoś nie bierze tego pod uwagę, to jest... to jest jego sprawa ;)

@Wojmistrz: spojrzałeś na te fotki BMW? dasz rade takie zrobić iphonem?

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014   

TomPL2, już odpowiedziałem na to pytanie wcześniej.

Odpowiedz do tematu