Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 21 Mar, 2014
G15 czy SX50 a moze cos innego?
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 21 Mar, 2014   

Chris62, już dawno ustaliliśmy twoje podejście do marki Panasonic :) Ja też już wielokrotnie przy różnych okazjach pisałem moje pozytywne stanowisko, bo sam posiadam sprzęty tej marki, ale ten model to gniot i żaden publikowany test np nie pokazuje jak wiele sztuk na rynku to "refurbished". Ale jak już pisałem, nie moja kasa, skończyłem temat. Pa.

Reklama

TomPL2 
Optyczny

Czyli to jest gniot pod względem awaryjności a nie jakości zdjęć?

c9c27f 
Nowy

Przepraszam, ale już nie mogę. Może mi się tylko przewidziało. Ale czy Wojmistrz zasugerował, że ma dostęp do danych, za które serwisy internetowe byłyby skłonne dużo zapłacić, ale nikt im sprzedaży takich informacji nigdy nie oferował, bo firmy skutecznie je ukrywają? Myślę, że nawet niespecjalistyczne media byłby zainteresowane takim newsem.

I żeby nie było jakichś niejasności firma Panasonic nie wzbudza mojej sympatii, to przecież jedna z wielu firm, która jak wszystkie chce zarobić jak najwięcej i niekoniecznie w etyczny sposób. Moją sympatie a nawet dużo więcej wzbudza Pentacon (za praktica mt5b i mtl50) i Zeiss (za tessar 24, pancolar 50 i sonnar 135), tylko, że mnie od wielu lat nie stać na filmy i ich obróbkę...

I w ogóle cała ta dyskusja łącznie z tym postem to jeden wielki gniot, a mocowanie m42 uber alles in der welt i basta!

karpik151 
Nowy

Danke ,
,,Bardzo dużo'' dowiedziałem się na temat jakości zdjęć i obsługi poszczególnych aparatów .
Dziękuję za wyrażanie opinii osób , które miały do czynienia z aparatami a nie danymi z tabelki ;)
Jeżeli admin uważa żeby zakończyć temat to bardzo proszę . Widzę , że i tak niczego się więcej nie dowiem jak: gniot , refurbish itp itd.
Pozdrawiam

WojciechW 
Optyczny

c9c27f Ja też mam sporo sympatii do Zeissów i Praktik i jeszcze mi nawet takowe zostały (choć to nie ten wątek). Ale żeby nie lubić Panasonica - to w końcu też zasłużona firma, która np. pierwsza wprowadziła bezlusterkowce mikro 4/3?

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

c9c27f 
Nowy

WojciechW napisał/a:
c9c27f Ja też mam sporo sympatii do Zeissów i Praktik i jeszcze mi nawet takowe zostały (choć to nie ten wątek). Ale żeby nie lubić Panasonica - to w końcu też zasłużona firma, która np. pierwsza wprowadziła bezlusterkowce mikro 4/3?

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Mi już niestety nie zostały, a miałem na przykład prakitce mtl50 (ostatnia z mocowaniem m42) w stanie idealnym, jakby z fabryki wyjechała tydzień temu:) albo pentacon 135/2.8 z płynną (jak w obiektywach do kamer filmowych) przysłoną i opcjonalnym mocowaniem do exakty (pierwszej małobrazkowej lustrzanki jaką kiedykolwiek wyprodukowano:) parę innych rarytasków też miałem:) I po nich już żaden aparat/obiektyw nie jest dobry i nie mogę mieć do niego sympatii. Mechanicznie i optycznie to bardzo trudno znaleźć dzisiaj coś porównywalnego i trzeba byłoby zapłacić majątek. A poza tym, żaden aparat nie wydaje takiego dźwięku i drżenia jak praktica w momencie naciśnięcia spustu, o dźwigniowym domykaczu przysłony nie wspominając. Żadnego obiektwu nie zakręca się tak fajnie jak tych starych zeissów/pentaconów, ewentualnie jeszcze stare fujiniony. Ach gdyby wyprodukowano replikę mtl50 (albo chociaż mtl3) z detektorem elektronicznym (albo tylną ściankę pasującą do praktici z mechanicznym przewijaniem matrycy, żeby można było to wajchą od przewijaniu filmu robić:)), wystarczyłoby 100asa i slot na kartę pamięci, bez wyświetlaczy, bez programów, bez bajerów i byłbym bez pamięci szczęśliwy...

Nie, nie da się lubić panasonica, ale to nie jego wina...

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 24 Mar, 2014   

c9c27f napisał/a:

Niby nieładnie tak pisać, ale podoba mi się i to bardzo - mea culpa, mea maxima culpa.

No sorry czasem człowiekowi puszczą nerwy :wink:

c9c27f napisał/a:

A co do zakresu ogniskowych i apertury, to nie mogę zrozumieć, czemu, żaden producent nie oferuje kompaktu z obiektywem 25-200/250mm (nawet 170mm by starczyło) i o jasności 2.8 albo 3.5 w całym przedziale. Przecież jego produkcja (i wcześniejsze zaprojektowanie) byłaby znacznie tańsza niż obiektywu jaki jest w p fz200 - w tej cenie pewnie dałoby się zrobić 25-170mm/2... wiem: marketing - ale pomarzyć nieśmiało chyba jeszcze wolno:)

Marzyć możesz jedynie o funduszach bo taki aparat jest i nazywa się Sony RX10 który to właśnie ma 24/200/F2,8 ale niestety co do ceny się mylisz bo kosztuje ponad 4 tys PLN a to dlatego, że ma matrycę 1" a nie 1/2,3" co za tym idzie musi mieć większy i droższy obiektyw.

W przypadku FZ200 krótsza ogniskowa nie da poprawy jakości co możesz porównać do 2 generacje wstecz - świetny wówczas model FZ35/38 miał zoom 18x i jakość podobną.
Sporadycznie przydaje się dłuższa ogniskowa skoro jest tylko się cieszyć zwłaszcza, ze daje zadowalającej jakości obraz.

Niestety w przypadku wszystkich kompaktów RAW bywa konieczny jeżeli chcemy tą jakość poprawić. No ale to samo mamy w przypadku drogich lustrzanek które już jpg generują sporo lepsze ale i tak komuś coś nie pasuje i woli korygować.
Najczęściej do RAWa zmusza rozpiętość tonalna sceny i kwestia stopnia odszumiania.

Odpowiedz do tematu