Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy ktoś używa Vortex Diamodback 10x42?
Autor Wiadomość
miki76 
Początkujący

Wysłany: Pią 21 Mar, 2014   Czy ktoś używa Vortex Diamodback 10x42?

Szanowni Forumowicze! Przymierzam się do zakupu w/w Vortexa. Proszę o opinie, porady czy mój wybór będzie słuszny. Lornetkę zamierzam użytkować podczas pieszych wędrówek po lasach i górach. Mój budżet to 1000zł. Może coś lepszego, o podobnych parametrach mi polecicie? pozdrawiam M

[ Dodano: Pią 21 Mar, 2014 17:00 ]
Upsss teraz zauważyłem .... DiamoNdback !

Reklama

tool 
Uczestnik

Wysłany: Pią 21 Mar, 2014   

Ja używam 8x42, może być moja opinia?

Używam jej codziennie. Jak nie w terenie to przez okno i szczerze powiedziawszy jestem z niej bardzo zadowolony mimo, że trochę ją zjechałem w opiniach o produkcie. Oczywiście ma AC, ma nieostrość brzegową ale pamiętaj, że ona kosztowała coś koło 900 złotych i optycznie nie ma co wymagać. Za obudowę dałem jej max punktów. I nie zamienił bym jej na chwalonego tu Vixen'a New Forest'a bo dla mnie to tej samej jakości produkt.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Nikon Monarch 5 jest chyba nieco lepszy optycznie i zgrabniejszy. Vortex za to wydaje sie bardziej pancerny. Nie sa to jakies porazajace roznice wiec wybor jest sprawa dosc indywidualna. VNF mnie sie akurat bardzo podoba ale nie jestem jej regularnym uzytkownikiem, mialem ja kilka razy w reku i porownywalem z innymi lornetkami. Wersja 8x32 jest szczegolnie fajna i zgrabna.

tool 
Uczestnik

No wiedziałem, że zaraz kivi tu wpadnie i będzie zachwalał VNF :mrgreen:

Vortex na prawdę jest mocarno-pancerny, już parę razy mi to uratowało sprzęt.

kimek27 
Optyczny

A może za ten tysiak poszukać jakiejś używki. Ja swojego Vipera 8x42 (jak nowy, w pudełku) sprzedałem za tyle.

Santre 
Entuzjasta

Ostatnio była wyprzedaż Vortex Talon można było kupić za 1100. Lornetka w tej cenie nie ma konkurencji.

tool 
Uczestnik

Tu masz link do mojego opisu Diamondback 8x42 , pomin kwestie wymiany sprzętu, poczytaj o samym sprzęcie.

Santre napisał/a:
Ostatnio była wyprzedaż Vortex Talon można było kupić za 1100. Lornetka w tej cenie nie ma konkurencji.
też prawda, zupełnie zapomniałem o tym fakcie. Obawiam się tylko, że z dostępnością może być już problem.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Promo na Talony sie niestety skonczyla.
Tool, jak tak zapraszasz to nie wypada odmówić :) Zreszta ma wieksza obsesje na punkcie malych lornetek i raczej te bede "zachwalal". Ja na tak opisane wycieczki to bym sie szarpnal na Nikon Monarch 7 8x30. Mniej noszenia po prostu. Tyle, ze to jednak juz mala lornetka i obraz nie ten co w 42mm. Sadzac po tescie to nawet nie taki jak w VNF 8x32. Jesli uwazasz sie za obserwatora to 42, jesli po prostu szukasz wsparcia optycznego w turystyce to 30 wystarczy.

tool 
Uczestnik

Cytat:
Tool, jak tak zapraszasz to nie wypada odmówić :)
Szkoda, że nie będzie Cię w Łochowie, w końcu bym Cie pozanł i wymienił uwagi na temat VNF :mrgreen: :wink:

No w lesie to jednak lepsze 42 niż 32, tylko że przy powiększeniu 8x, a nie 10x. Na otwartej przestrzeni 30-32 starczy, oczywiście pod warunkiem, że będzie dość jasno.

Santre 
Entuzjasta

No to w Łochowie się będzie działo że łochocho :grin:

miki76 
Początkujący

Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji :) Postanowione - wkrótce zamawiam. Zdecydowała opinia o wytrzymałości obudowy. To dla mnie ważne bo czasem miewam różne przygody w terenie :) Wezmę jednak 10x42 ponieważ lubię czasem spojrzeć jeleniom głęboko w oczy ;) . zawsze to trochę lepsze przybliżenie niż 8x.

tool 
Uczestnik

miki76 napisał/a:
Wezmę jednak 10x42 ponieważ lubię czasem spojrzeć jeleniom głęboko w oczy ;) . zawsze to trochę lepsze przybliżenie niż 8x.
zdziwisz się w bezpośrednim porównaniu jak niewielka to różnica, może lepiej mieć więcej światła :?: Zwłaszcza w lesie.

TU masz dokładne porównanie, takie zdjęcie z ptaszydłami nad wodą. Sam sobie sprawdzasz przybliżenia.

Właśnie sobie jeszcze o TYM przypomniałem. To koniecznie sprawdź. Cała animacja jest super, a na drugiej jest stronie wszystkie prawie kombinacje powiększeń i światła.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sob 22 Mar, 2014   

Używałem Vortexa Diamondback 10x42 przez kilka dni. Jest bardzo dobrze zrobiony jak na ok. 900zł. Obraz w centrum pola jest czysty, rozdzielczy, jasny - po prostu ładny. Brzegi szerokiego pola są gorsze - wyraźna dystorsja i nieostrość brzegowa. Dla mnie obraz niemalże bezkompromisowo dobry zaczyna się od Vipera. Niżej jego ceny mamy większe lub mniejsze kompromisy, z którymi można się jednak pogodzić. Na Diamondbacka mogą kręcić nosem osoby bardzo wrażliwe na dystorsję i aberrację. Dla nich w cenie 1000zł lepszy byłby pewnie Monarch 5, mimo wąskiego pola 5,5. Diamondbacka mimo wszystko polecam. Wizualnie i jakościowo reprezentuje wysoki poziom. Obraz w centrum pola jest według mnie ponadprzeciętne dobry, przypisany raczej lornetkom klasy cenowej ok. 1400zł. Pole 6,6° daje dodatkowo przyjemne poczucie szerokiej przestrzeni. Jeśli "nie dzielimy włosa na czworo" Diamondbacka można bardzo polubić.

tool 
Uczestnik

Wysłany: Sob 22 Mar, 2014   

Między innymi, czego wcześniej nie pisałem, polecam w Diamondbacku powiększenie 8x ze względu na szerokie pole widzenia, bo aż 8°.

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 23 Mar, 2014   

tool napisał/a:
Cytat:
Tool, jak tak zapraszasz to nie wypada odmówić :)
Szkoda, że nie będzie Cię w Łochowie, w końcu bym Cie pozanł i wymienił uwagi na temat VNF :mrgreen: :wink:

No w lesie to jednak lepsze 42 niż 32, tylko że przy powiększeniu 8x, a nie 10x. Na otwartej przestrzeni 30-32 starczy, oczywiście pod warunkiem, że będzie dość jasno.

Kiedyś popatrz na aperturę 32 i 42 w lesie tak na zmianę i może zmienisz opinię.
Ja widzę różnice dopiero o zmierzchu.

Odpowiedz do tematu