Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 70D vs. Nikon D7100 - filmowanie
Autor Wiadomość
TexonStudio 
Nowy

Wysłany: Pią 21 Mar, 2014   Canon 70D vs. Nikon D7100 - filmowanie

Witam.
Piszę drugi raz w tym dziale, ponieważ mam już bardziej sprecyzowane wymagania.
Chcę kupić swoją pierwszą lustrzankę ( obecnie mam Canona SX 30 IS, trochę zdjęć pocykałem 700D u znajomego i 7D w sklepie fotograficznym ) i zastanawiam się nad dwoma modelami, Canonem 70D i Nikonem D7100. Aparatu będę używał jak i do robienia zdjęć tak i do filmowania. Do tego drugiego bardziej nadaje się chyba Canon- odchylany, dotykowy ekran, Dual Pixel Sensor, kitowy obiektyw 18-135 STM podobno rewelacyjnie działa podczas filmowania, ale za to Nikon ma wejście na słuchawki, większy zakres tonalny i brak filtra AA ( na filmach nie widziałem mory, a większa ostrość to chyba lepiej :wink: ). Nie wiem tylko jak jest z bitrate, który ma większy. Co do robienia zdjęć to będę raczej fotografował wszystko, krajobrazy, zdjęcia uliczne, od czasu do czasu jakiś portret, zdjęcia na aukcję internetową a także fotki modeli plastikowych, zdalnie sterowanych.

Obiektyw na razie zostałby kitowy, ale jeśli kupiłbym Canona to praktycznie od razu znalazłby się u mnie EF 50 1.8 ( plastik fantastik, ale podobno niezłe, ostre zdjęcia można nim zrobić ), a w przyszłości kit zastąpić jakimś Tamronem 17-50 2.8. Nie wiem jak tam jest z Nikonem.

Co waszym zdaniem lepsze Canon czy Nikon ? ? ? Budżet to max 5000zł ( granica nie do przekroczenia ! ! ! )
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 22 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

nienietaktak
[Usunięty]

Wysłany: Pią 21 Mar, 2014   

Brałbym 70D, bo mam. Jeśli chodzi o filmowanie, to "większa ostrość nie jest do niczego potrzebna. Przy 1920 na 1080 i tak możesz policzyć pory skóry. Na zakres tonalny tez nie narzekam.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

TexonStudio napisał/a:
( plastik fantastik, ale podobno niezłe, ostre zdjęcia można nim zrobić )

Owszem, można. Zależy od fantazji fotografa. :wink:

Cóż... większość podpowie d7100 bo... ma lepszą dynamikę itd.
Bo TO Nikon.

Ja bym jednak nad 70D się zastanowił, bo jest dość ciekawy, tyle, że jak to ja...
irytuje mnie kółkowybierak (tak wiem, że zawsze o tym) i będzie do póty Canon nie zmieni tego na albo z powrotem kółko i joystick, albo coś ala Pentax tylko, że jeszcze bardziej ergonomiczne.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

nienietaktak napisał/a:
Brałbym 70D, bo mam.

Ja brałbym d7100, bo mam :razz:
Mówisz, że cykałeś Canonami, więc zastanów się nad jedną poważną sprawą, jaką jest ergonomia. Idź do sklepu pomacaj 70d i d7100 zobacz który ci bardziej leży, ustawienia, przyciski, konfiguracja itp..
Mi zdecydowanie bardziej pasował Nikon. Co do filmowania to faktycznie Canon zachowuje się tutaj nieco lepiej z obiektywami STM.
Co do szkieł to sprawa wygląda podobnie z lekką przewagą(jak dla mnie)Nikona w segmencie amatorskim, za nieduże pieniądze możesz kupić 35mm f/1.8G lub 50mm f/1.8G które są naprawdę warte swojej niskiej ceny.
Oba korzystają z tych samych kodeków: MPEG-4 AVC, H.264
Nikon
1920x1080 (Full HD 1080i) 60i (59.94 kl./s) NTSC lub 50i (50 kl./s) PAL,
1920x1080 (Full HD 1080p) z szybkością 30 (29.97) kl./s, 25 kl./s, 24 (23.976) kl./s
1280x720 (HD) z szybkością 60 (59.94) kl./s. lub 50 kl./s
Canon
1920 x 1080 pix (Full HD) z szybkością 29.97, 25 lub 23.976 kl./s
1280 x 720 pix (HD) z szybkością 59.94 lub 50 kl./s,
640 x 480 pix (VGA) z szybkością 59.94 lub 50 kl./s
Miałem podobny budżet do twojego, tez to był wybór "pierwszego" konkretnego aparatu i kupiłem d7100 + Sigma 17-50 /f2.8 OS.
Obejrzyj kilka filmików z YT:
https://www.youtube.com/r...vs%20d7100&sm=3

Może wyłapiesz to, co Ci się podoba, a co nie i zauważysz plusy/minusy obu puszek.

muzyk 

Wysłany: Sob 22 Mar, 2014   

Największe zaskoczenie to mora, poza tym, raczej nie miałbym wątpliwości, by wybrać JEDNAK... Canona 70D.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Mora - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ?? Z mojego małego doświadczenia wiem, że mora w tej puszcze występuje o wiele częściej na forach niż na fotkach ;)

muzyk 

matys napisał/a:
Mora - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ??

`No z porównania wynika, że 70D ma ... łapię morę bardzo, a d7100 mimo braku filtra... prawie wcale (pewnie ma dobre oprogramowanie do tego :roll: ).

Tutejszyn 
Optyczny

matys napisał/a:
Mora - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ?? Z mojego małego doświadczenia wiem, że mora w tej puszcze występuje o wiele częściej na forach niż na fotkach ;)
Może tylko ja mam takie szczęście, albo pecha, że widzę ją częściej, niż bym chciał. Na szczęście bardzo łatwo ją usunąć. Wystarczy leciutko zblurować obszar, na którym jest mora.

TexonStudio 
Nowy

Witam.
Dzięki za komentarze. :grin:
Pewnie, że jeszcze postaram się pomacać oba aparaty w jakimś sklepie i zobaczyć, który leży lepiej w dłoni, ma lepszy układ przycisków itd.

Muzyk, a ten ,,kółko-wybierak" nie ma strzałek góra, dół, lewo, prawo ? ? ? Mam podobne rozwiązanie w SX 30 IS tylko tam jest płynny obrót, a nie skokowy jak w 70D i według mnie działa to bardzo dobrze.

Matys jeśli chodzi o filmy to mnie chodziło o bitrate, a nie ilość fps ( obydwa nagrywają w Full HD i 24fps czyli na ustawieniach, które najbardziej mnie interesują ). Dzięki większemu bitrate aparat rejestruje więcej informacji na sekundę, a co za tym idzie film ma lepszą jakość ( jeśli coś źle napisałem to proszę mnie poprawić ). Wiadomo coś może czy 70D dostanie Magic Latern, bo to przesądziłoby wszystko- w końcu nagrywanie filmów w RAW-ie to duży plus.

Na YouTube oglądnąłem już chyba z 20 różnych filmów z porównaniami. Chyba najbardziej obszerny test obu lustrzanek znajduje się tutaj.
https://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs

Wynika z niego, że Canon jest trochę lepszy w słabym oświetleniu- robi lepsze zdjęcia na wyższym ISO.

muzyk 

Ma strzałki, ale przez to, że jest wszystko e jednym i płasko uważam to za rozwiązanie nietrafione.
Zobacz jak jest w 20/30/40/50/7/5/5ll/5llld

Co do samego tylnego kółka - skokowe jest lepsze, bo precyzyjniejsze i nie jest łatwo "trącić" by przestawić parametr.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

TexonStudio napisał/a:

Wynika z niego, że Canon jest trochę lepszy w słabym oświetleniu- robi lepsze zdjęcia na wyższym ISO.

Widziałeś to ?
http://www.dxomark.com/Ca...D7100___895_865
W sumie obie puszki idą łeb w łeb.
Dla mnie przy ISO 6400 w Nikonie jest zdecydowanie lepiej, d7100 zachowuje ostrość obiektu, a w 70d wydaje się lekko zblurowany:
Porównaj sobie wycinki z obu tutaj:
http://www.optyczne.pl/24...razu_w_RAW.html

W słabym oświetleniu ważny też jest AF
70D - Zakres detekcji punkt centralny AF: od -0.5 do 18 EV (ISO 100)
D7100 - Zakres detekcji: od -2 do +19 EV (ISO 100, +20°C)

Tutaj masz trochę o bitrate(po ang. ale myślę, że to nie problem):

The 70D films Full HD at 24 or 25 frames per second (progressive scan), with a choice of IPB and ALL-I compression. IPB is a pretty standard option that already delivers excellent results, giving a 30000 kbit/s video (just a little lower than Hollywood's favourite 5D Mk II DSLR). ALL-I makes files that are twice as big but pushes the bitrate up to 85000 kbit/s, with each frame individually compressed to maintain the highest possible level of detail and to make things easier for post-editing. The gain in quality this brings is visible even to the naked eye and even on a non-professional monitor.
W D7100 jest tylko 24 Mbps / 12 Mbps(High quality/Normal)

Jeśli jesteś mocno nastawiony na filmy to na tym polu Canon wygrywa. Z resztą zawsze nieco odstawiał Nikona w filmach.

TexonStudio 
Nowy

Wysłany: Nie 23 Mar, 2014   

Witam.
Czyli 70D wypada odrobinę lepiej niż Nikon pod względem bitrate-u. Jestem już zdecydowany, biorę Canona, tylko jaki do tego obiektyw ? ? ? 18-135mm STM czy zestaw 18-55mm STM+ 50mm 1.8 ? ? ? Jest jeszcze opcja z Tamronem 17-50 2.8, ale AF jest kiepski do filmowania.

nienietaktak
[Usunięty]

TexonStudio, co będziesz filmował?

TexonStudio 
Nowy

-Tutoriale modelarskie ( ważny jest detal i aby w miarę możliwości ostry był cały kadr ): https://www.youtube.com/watch?v=Wb-paMWatkc
-Filmy z pływania modelami ( dobry AF, bo raczej nie mam jeszcze takiej wprawy by takie sceny na manualu kręcić :grin: ): https://www.youtube.com/watch?v=I5PB92lQc-c
-Czasami jakiś wywiad, vlog.
-Od czasu do czasu coś bardziej ,,epickiego" np. krótki filmik z wyprawy czyli jakieś ciekawe widoczki, interesująca architektura ( raczej stałe ujęcia+ slider ).

nienietaktak
[Usunięty]

Czyli oświetleniowo nic ekstremalnego. Pewnie do pływania modelami przyda się jakieś tele plus dobry statyw. Chyba, że chcesz tylko plany ogólne.
Najlepiej by było, gdybyś w sklepie podpiął do body kilka różnych szkieł i zobaczył, jaki zakres ogniskowych będzie dobry.
Nie mam doświadczenia z tymi szkłami, które wymieniłeś, więc może szczegółowo wypowie sie ktoś, kto ma i używa ;)

Odpowiedz do tematu