Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 26 Mar, 2014
Którą wybrać 600D/60D/7D
Autor Wiadomość
kubatron 
Nowy

Wysłany: Sro 26 Mar, 2014   Którą wybrać 600D/60D/7D

Witam, mam na imie Jakub :)
Przymierzam sie od dłuższego czasu do rozpoczęcia przygody z fotografią, mam dylemat.
Oczywiście jestem amatorem, lecz moje pytanie się nasuwa.
Który z powyższych modelów wybrać ?
Gdyż owszem 600D jest amatorką dla rozpoczynających przygode, lecz czy warto dawać 1800zł za amatorke czy nie lepie jzainwestowac w 60D który jest droższy a napewno wydajniejszy (chyba tez amatorski) ?
Czy w ogóle uzbierać kapitał i zainwestowac w 7D tak aby już mieć na czym pracować, bo wiadomo że na początek nie wykorzystam w pełni wszystkich funkcji bo zanim się do tego wszystkiego doszkole, ale czy nie lepiej mieć lepszy niż gorszy ?
Oczywiscie zapomnialem dodac iz chcialbym aby kazda z tych lustrzanek miala podobnej jakosci filmy FullHD , slow motion, a chodzi mi o niezalena opinie, do tego jakosc zdjec i inne.
:)
Ostatnio zmieniony przez kubatron Sro 26 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Sro 26 Mar, 2014   

kubatron,
1. Jakiego typu zdjęcia chcesz robić?
2. Budżet.
:)

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Standardowa odpowiedź brzmi 6D ;P

A tak serio to zapytam inaczej - po jaką cholerę Canon? Masz jakieś konkretne powody ku temu?

kubatron 
Nowy

pioroon:
1. wiesz co chce ogólnie zacząc przygode z tym, myśle że zdjecią w plenerze osób to przedewszystkim, różnego rodzaju krajobrazy czy uchwycenia zwierząt, studyjnie też chciałbym zdobyćdoswiadczenie i sie sprobowac
2. mysle ze 5 tys to maks na aparat

mozer: hmm no jakos nie wiem, moze jako laik sie do Canon'a przekonałem ze kreci dobre filmy FullHD i tam pare rzeczy co czytalem, ale jestem otwarty iczekam na propozycje i dyskusje od profesjonalistów :)

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

kubatron napisał/a:
2. mysle ze 5 tys to maks na aparat

Uściślijmy jeszcze, to jest budżet na samo body, czy ze szkłem/szkłami?

kubatron 
Nowy

Myślę że body + szkło/ła.

mozer 
bo Pentax

kubatron, slow motion to w zadnej nie zrobisz, bo nie ma takich ktore mialyby wiecej niz 30 fps w full hd...

kubatron 
Nowy

w 600D jest na 720p/60fps z tego co wyczytałem :)
no ale nie skupiajmy się na filmach, tylko na tym co wy doradzacie do fotografii :)

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

kubatron napisał/a:
w 600D jest na 720p/60fps z tego co wyczytałem

Tak ale mozer pisał o full hd. Nieważne.

Pierwszy typ:
* nikon d7100 + 18-105 (ok 4.100 zyla)
* nikkor 35mm/1.8 (ok 750 zyla)
Na start w zupełności wystarczy, później zobaczysz czego ci brakuje. Zostaną ci drobniaki na kartę i dobre piwko :)

Andrzej.M.
[Usunięty]

kubatron napisał/a:
5 tys to maks na aparat

*Pentax K-5 II - 3099zł
+ ob. Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO HSM C -1699.00 zł

*Pentax K-5 II + 18-55 WR - 3299zł
+ Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1 - 1669.00zł

*Pentax K-5 II - 3099zł
+ Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM - 1590zł

To tak z poziomu 7D, jak zejść odrobinę niżej - to można Pentax K-50 lub K-30 i zaoszczędzony tysiąc dołożyć do obiektywu i mieć taki zestaw:
*Pentax K-30/K-50 ok. 2000zł
+Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM 1590zł
+Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1 - 1669.00zł
Czyli uszczelniony aparat z pryzmatem i programowanymi trybami użytkownika,
oraz dwoma rolkami wyboru i dedykowanymi przyciskami z DWOMA JASNYMI I SUPER OSTRYMI OBIEKTYWAMI.
Z których jeden to jasna portretówka z prawdziwym MAKRO 1:1! Czyli fotografia np. biedronki zajmie cały kadr!
Zestaw w którym nic nie musisz zmieniać przez wiele lat - chyba że aparat...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

AndrzejM.Makuch napisał/a:
+Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM 1590zł
+Tamron 90 mm F/2.8 Di Macro 1:1 - 1669.00zł

z DWOMA JASNYMI I SUPER OSTRYMI OBIEKTYWAMI.
Z których jeden to jasna portretówka z prawdziwym MAKRO 1:1! Czyli fotografia np. biedronki zajmie cały kadr!
czyli zachęcasz do kupna Pentaxa używając jako argumentu ww. obiektywów, które... są dostępne dla każdego systemu :)

muzyk 

70d

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Czyli fotografia np. biedronki zajmie cały kadr!

Chyba biedronki z Czarnobyla. :razz:

Polecam 70d. Dobre filmowanie, a i obrazek wystarczający :grin:

Andrzej.M.
[Usunięty]

kubatron napisał/a:
co wy doradzacie do fotografii
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Dobre filmowanie

kufel napisał/a:
zachęcasz do kupna Pentaxa używając jako argumentu ww. obiektywów, które... są dostępne dla każdego systemu

Tyle że w żadnym nie zmieszczą się w 5 tysiącach z uszczelnianym korpusem i pryzmatem , o ergonomii nie wspominając... A tu jest taka szansa jak dobrze poszukać albo kupować w jednym sklepie (przy odrobinie negocjacji).
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Chyba biedronki z Czarnobyla.

Nie wypełni tylko zajmie - tak jak twoje popiersie na twoim avatarze w pionie. No dobra - odrobinę przesadziłem... chodzi bardziej o skalę odniesienia niż wyliczenia. :razz:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ta odrobina jest jakaś taka spora :razz:

Odpowiedz do tematu