Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Braun Phototechnik 10-30x60 - czy warto?
Autor Wiadomość
kasmisz 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Mar, 2014   Braun Phototechnik 10-30x60 - czy warto?

Witam serdecznie,

Uprzejmie proszę o poradę, czy warto za kwotę ok. 250 zł kupić lornetkę Braun Phototechnik 10-30x60?
Lornetka głównie ma służyć do podglądania ptaków nad wodą. Celowo wybrałem z regulowanym zoomem, żeby można było przez lornetkę popatrzeć z ręki przy mniejszym zoomie, jak i przy większym przy użyciu "jakiegoś" statywu.
Najbardziej chodzi mi o informację czy ta lornetka jest warta zachodu (jednocześnie zdaję sobie sprawę, że 250 zł to nie za dużo, więc szału się nie spodziewam). Czy może za podobną kwotę mogę kupić inną lornetkę o zbliżonych parametrach, lecz lepszej jakości?

Z góry serdecznie dziękuję za porady.
Pozdrawiam

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 28 Mar, 2014   

Unikaj tanich zoomów mało znanych producentów.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pią 28 Mar, 2014   

Nie warto. Względnie sensowny a niedrogi zoom ma Olympus jednak, i tak daleko mu jakością do instrumentów stałoogniskowych. Świat przez np. Titanium 10x42 wygląda o niebo lepiej.

kasmisz 
Nowy

Wysłany: Pon 31 Mar, 2014   

Dziękuję za Wasze uwagi :)

A czy ktoś może coś powiedzieć na temat lornetki Celestron SkyMaster 15x70 ?

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Ten Celestron jest duzy i ma fajna specyfikację. Nawet w terenie sprawi Cci dużo przyjemności przez pierwsze miesiące. Po kilku następnych będą z nim problemy, podwójny obraz jakieś zacieki może nawet obtłuczenia. To nie jest lornetka terenowa po prostu i wcale nie musisz nią rzucać żeby ją uszkodzić. Przewróci się na stole albo przebiegniesz się do autobusu z lornetkją w plecaku.... No i po wakacjach powrócisz z tym samym pytaniem ale bogatszy w doświadczenia.

Do ptaków nad wodą nawet lornetka 30x60 nie dałaby Ci wiele, gdyby taka istniała. Musisz wcześniej czy później kupić lunetę i co gorsza również statyw, nie ma zmiłuj. Z najtańszej opcji lunetowej to mógłbyś upolować Ultima lub Acuter 80mm ale to i tak ponad 500zł a jeszcze taniej jakieś przerobione ZRT (tu jest nieco objaśnione co to jest przerobiona ZRT):
http://forum.przyroda.org...ptakow-vt68.htm
Na forum przyroda parę osób wyszło właśnie po latach z ZRT i kupiło dość drogie sprzęty, może ci starą odsprzedadzą za grosze (200-300zł), miałbys pewnie 20x70 czyli całkiem, całkiem. Ja bym walnął ogłoszenie "kupię ZRT" tutaj:
http://forum.przyroda.org...03a5e2e5b4c0621

Możesz też założyć: nie stać mnie na żadną lunetę przez najbliższe kilka lat i kupić lornetkę na ten czas. Wtedy jest kilka opcji: 12x50 miałaby sens. Nikon Action EX niestety jest droższy. Możesz też się szarpnąć nawet na 20x50 czy coś podobnego z ruskiego asortymentu na allegro. No i wreszcie jeśli jesteś całkiem zielony w ptakach, to jakakolwiek lornetka ma wielki sens. Możesz kupić za ok. 250 zł taką z której potem tez skorzystasz posiadając lunetę, czyli opcja długodystansowa w otwarty teren, wtedy może 10x50. Jeśli jednak tylko i wyłącznie interesują cie ptaki nad wodą i trochę już się znasz to ZRT jest dla ciebie chyba jedyną opcją.

kasmisz 
Nowy

kivirovi, serdecznie Ci dziękuję za informacje.

Czy od Celestrona może będzie lepsza lornetka Delta Optical o takich samych parametrach, tzn. Delta Optical 15x70 Starlight ?

Abs 
Optyczny

To sprzęt bliźniaczy, optycznie bardzo podobny. Trudno jednoznacznie ocenić czy któryś jest lepszy. Ja raczej postawiłbym na Celestrona ze względu na lata sprzedaży tego modelu...ale...

tool 
Uczestnik

kasmisz napisał/a:
kivirovi, serdecznie Ci dziękuję za informacje.

Czy od Celestrona może będzie lepsza lornetka Delta Optical o takich samych parametrach, tzn. Delta Optical 15x70 Starlight ?

Dokonałem kiedyś porównania obydwu tych lornetek jednocześnie i mimo, że to ponoć produkty bliźniacze zdecydowałem się na Celestrona. Mam go już ponad pół roku i daje dużo radości z obserwacji. Ze względu na brak lunety tacham go ze sobą w teren i jak na początek to jestem bardzo zadowolony. Biorąc oczywiście pod uwagę ile on mnie kosztował :wink: .

mapleaf 
Uczestnik

kasmisz napisał: Czy od Celestrona może będzie lepsza lornetka Delta Optical o takich samych parametrach, tzn. Delta Optical 15x70 Starlight

Na rankingu czytelników
http://www.optyczne.pl/ra...etek-15x70.html
jest 10 opinii Celestrona, DO - żadnej, można to potraktować jako odbicie popularności modeli.
Jakkolwiek należy to przedzielić przez staż na Optycznych. Celestron jest 8 lat, DO 1.5 roku.

tool 
Uczestnik

Cytat:
Jest 10 opinii Celestrona, DO - żadnej, można to potraktować jako odbicie popularności modeli.
Jakkolwiek należy to przedzielić przez staż na Optycznych. Celestron jest 8 lat, DO 1.5 roku.

No to jest już 11 opinii, czyli podniosłem średnią roczną dla Celestrona.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Wto 01 Kwi, 2014   

Kasa duża, wiem ale jak dasz radę to ani chwili się nie wahaj bo to kompletny i bardzo rozsądny zestaw wart prawie 2000zł:
http://allegro.pl/luneta-...4112097568.html

thomek
[Usunięty]

Wysłany: Nie 13 Kwi, 2014   

Być może warto, trzeba by tą lornetkę sprawdzić, ale domyślam się że jest tam optyka fatalna lub nie dająca satysfakcji. Małe bardzo pryzmaty jak do dużego sprzętu za małe.
Te lornetki wyglądają nawet czasami świetnie, ale są fatalnie wykonane optycznie. Ja mam teraz Sotema 15x50 i jest fatalny, trzeba cały czas kręcić ostrością, za mała źrenica, nieostrość potężna, miałem też Ecotone 10x50 i było to samo. Tamta Braun wygląda jeszcze na bardzo niewygodną. Ludzie polecają bardzo Nikona 16x50 w zbliżonej cenie, ale to powinien napisać ktoś wiarygodny. Nie twierdzę że powiększenie 15x50 jest trudno utrzymać w rękach, ja mam nawet wrażenie że łatwiej i mniej trzęsie w 15x50 niż 10x50. Może najlepiej zainwestować w coś 12-16x50 tylko żeby móc to sprawdzić i nie bać się zwrócić towar w ciągu 10 dni jeżeli jest fatalny. Pozdro.

Odpowiedz do tematu